SMURD Olt, de cinci ani în slujba cetățenilor

77

Ziua de 28 februarie 2014 are o dublă însemnătate pentru pompierii din județul Olt. În afară de însemnătatea istorică a acestei zile, 81 de ani de când Regele Carol al II-lea, prin „Înalt Decret Regal nr. 468”, a aprobat, în anul 1933, “Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene”, act care a marcat înființarea Protecției Civile din România, pompierii SMURD aniversează, la 28 februarie, cinci ani de la operaționalizarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și  Descarcerare Olt.


 

Peste 14 mii persoase asistate de SMURD

Activitatea celor șapte echipaje SMURD din Slatina, Caracal, Scornicești, Balș, Stoenești, Osica de Sus și Vișina se desfășoară în strânsă colaborare cu Serviciul Județean de Ambulanță Olt, Direcția de Sănătate Publică Olt, Spitalul Județean de Urgență Slatina și Spitalul Municipal Caracal. Pentru îmbunătățirea timpului de răspuns la intervențiile în situații de urgență care se produc la nivelul județului Olt, eficientizarea utilizării resurselor umane și materiale și armonizarea procedurilor specifice în cazul gestionării urgențelor, acordării asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat în faza prespitalicească, începând cu luna octombrie a anului 2012, la sediul ISU Olt funcționează dispeceratul integrat ISU – Serviciul de Ambulanță. 

Pe parcursul celor cinci ani de activitate, SMURD Olt a intervenit la 13.527 de intervenții, fiind asistate din punct de vedere medical 14.023 de persoane (12.811 adulți și 1212 copii).

Împlinirea a cinci ani de la operaționalizarea SMURD Olt constituie un prilej de a ne exprima prețuirea și mulțumirea pentru toți pompierii care încadrează echipajele SMURD pentru devotamentul și profesionalismul de care au dat dovadă în nobilele misiuni de salvare a vieților omenești. 

 

Ziua Protecției Civile – 81 de ani sub deviza ,,Cu viața mea, apăr viața”

La 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr.468, se aprobă Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene având ca scop ,,să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.  Momentul este considerat drept actul de naștere al Protecției civile, instituție care, inițial sub denumirea de apărare pasivă, pendulează de-a lungul timpului între Ministerul de Interne și Ministerul Apărării Naționale, extinzându-și treptat activitatea de la cea pur militară (măsuri de siguranță, prevenire și salvare, organizate în scopul de a completa acțiunea apărării active prin prevenirea la timp a populației despre apropierea atacului inamic, camuflarea obiectivelor terestre, asigurarea ridicării și îngrijirii răniților sau victimelor gazate) la completarea cu acțiuni pe timp de pace, în cazul calamităților și dezastrelor naturale, ale căror urmări sunt mult mai grave decât ale oricăror catastrofe cauzate de factorul uman.

Protecţia civilă s-a afirmat ca entitate distinctă sub diferite denumiri şi a funcţionat, prin alternanţă, în structura Ministerului de Interne, Ministerului de Război, Ministerului Aerului şi Marinei şi Ministerului Apărării Naţionale.

Indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai intereselor naţionale, îndeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice.

Cu ocazia Zilei Protecţiei Civile, în data de 28.02.2014, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt, Detașamentului de Pompieri Caracal și Stației de Pompieri Scornicești se va organiza Ziua Porţilor Deschise, în intervalul orar 10.00-11.00. Cu acest prilej se va prezenta tehnica din dotare, iar cei interesaţi pot intra în contact cu o parte din cadrele inspectoratului pentru a-şi forma o imagine cât mai concretă despre activitatea instituţiei.

Sunt așteptați sa treacă pragul Inspectoratului peste 150 de copii cărora li se vor distribui materiale informative-pliante și flyere privind prevenirea unor tipuri de riscuri generatoare de situații de urgență. Exerciţiile demonstrative programate au scopul de a reliefa copiilor o parte din activităţile derulate de I.S.U Olt şi de a veni în sprijinul acestora, determinându-i să-şi contureze o atitudine preventivă.