Tun de zeci de miliarde dat bugetului de pensii din Olt

90

Miliarde de lei se plătesc lunar de către Casa de Pensii Olt, de ani de zile, unor vârstnici care au obţinut documente  prin care demonstrează că au activat în diverse formaţii artistice, pe vremea răposatului. Ei primesc, în baza Legii 8/2006, o indemnizaţie de 50% din valoarea pensiei. Asta, în timp ce adevăraţii artişti se zbat în sărăcie şi întâmpină tot felul de piedici pentru a-şi primi drepturile.

 

Peste 600 de pensionari din Olt au devenit în ultimii opt ani artişti cu patalama la mână, fapt ce le-a permis să obţină o majorare cu 50% a veniturilor. În baza legii 8/2006. Asta, în condiţiile în care în judeţ nu a existat niciodată vreo filarmonică sau teatru profesionist. Singurii artişti cu patalama la mână sunt artiştii actualului Ansamblu profesionist „Doina Oltului”.Mulţi dintre beneficiarii Legii 8 din 2006 nu au avut nimic în comun cu actul de cultură, ci doar cu persoane binevoitoare şi descurcăreţe. Evident, pentru mulţi, ,,amicii” au avut şi ei de câştigat… o masă, un cadou sau o mică atenţie financiară. Nu avem documente în acest sens, ci doar declaraţii… Cum sunt prea multe, cu siguranţă că există şi un sâmbure de adevăr. Cei mai mulţi dintre beneficiari şi-au depus actele necesare… o cerere şi câteva fotografii. Uneori, pentru a obţine adeverinţa de ,,activist cultural” de la o asociaţie profesională, a fost suficientă chiar şi o declaraţie pe proprie răspundere.

 Printre cei care le-au dat pensionarilor cu ţidulă de artist o mână de ajutor se numără mai multe instituţii, dar şi foşti instructori culturali de pe vremea lui nea Nicu.

,,Instituţia a emis astfel de adeverinţe care să le permită obţinerea bonificaţiei de 50%, conform Legii 8/ 2006. Nu aş putea să vă spun prea multe despre ce s-a întâmplat atunci. Am discutat cu angajatul de la personal, care era şi atunci. Din câte am înţeles, la vremea respectivă, Legea era extrem de permisivă”,  declarat actualul director al Direcţiei pentru Cultură Olt, Nicolae Drăghici.

O poziţie aproape asemănătoare a avut-o şi Constantin Lazăr, cel care i-a ajutat pe cei mai mulţi pensionari olteni să capete statutul de artist şi astfel să beneficieze de un venit majorat cu jumătate din valoarea stabilită pentru pensie.,,Am aflat întâmplător de această lege de la un fost coleg de la Cluj. Apoi, dacă eu am primit de ce să nu primească şi alţii. Cine a apelat la mine, a fost ajutat. Le-am dat de la mine copii de pe fotografiile în care apăreau corurile sau formaţiile în care au evoluat. Le-am spus ce acte le sunt necesare şi unde să-şi ducă dosarul. La unii le-am dus eu, că tot aveam drum”, a afirmat Constantin Lazăr.

 

Afluenţa mare de artişti amatori din primii ani de aplicare a Legii 8 din 2006 a fost sesizată Ministerului Muncii de către fosta conducere a Casei de Pensii Olt. La rândul său ministerul a cerut lămuriri Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. A cerut, dar de primit nu a primit nimic. Niciun răspuns.

Un semnal de alarmă a fost tras şi de Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice atât la minister cât şi la Guvern. Şi el fără vreo finalitate.,,Am sesizat situaţia încă de la început. Am făcut memorii peste memorii pe care le-am transmis mai multor autorităţi. Am scris la Guvern, la Ministerul Muncii şi chiar şefului statului. În zadar. Nici măcar răspuns la memorii nu am primit. Am început o luptă cu morile de vânt. Am scris până am obosit…Nimeni nu a făcut nimic. Aşa se face că de ani de zile banii din bugetul de pensii se duc către falşi artişti. Acum legea s-a modificat, nu mai permite aşa ceva. Ba, chiar mai mult. Acum nici măcar artiştii cunoscuţi nu mai îndeplinesc toate condiţiile impuse pentru a beneficia de această indemnizaţie”, a declarat Florea Mitroi, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Olt.

 

Lună de lună, din bugetul Casei Judeţene de Pensii Olt se duc sute de mii de lei către foştii artişti amatori, sub formă de indemnizaţie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Olt, Constanţa Gheorghe, în decembrie anul trecut s-a plătit pentru indemnizaţia de artist a pensionarilor de la Olt aproape 350.000 lei. Un calcul simplu arată că în peste 7 ani s-au scos din bugetul asigurărilor sociale nici mai mult nici mai puţin decât vreo 30 milioane de lei. Dacă este să luăm în calcul faptul că la nivel naţional am avea, susţin autorităţile, vreo 8.000 de astfel de pensionari artişti… suma scoasă din bugetul de pensii la nivel naţional ajungem la aproape 400 milioane de lei. Asta în condiţiile în care toată lumea spune că bugetul pensiilor este în colaps şi că în mai puţin de 20 de ani, dacă nu se găseşte o soluţie pentru suplimentarea bugetului, nu se vor mai putea plăti pensile.

În ciuda demersurilor Casei Judeţene de Pensii Olt, dar şi de alte instituţii, nimeni nu a făcut nimic şi nici nu va mai face pentru că… principiul menţinerii dreptului câştigat se aplică şi în acest caz. Dincolo de gaura pe care o produce în buget acordarea acestei indemnizaţii, mai apare o altă problemă: falşii artişti pensionari au parte de venituri substanţial mărite în timp ce arţiştii care ne-au încântat cu adevărat se zbat în sărăcie, fiind obligaţi să răspundă solicitărilor venite pentru a participa la tot felul de sindrofii dacă vor să aibă parte de un ban în plus.

Legea 8 din 2006 demonstrează, încă o dată, dacă mai era nevoie, proasta calitatea a clasei politica.