Când femeile vor fi egale cu bărbații…?

60

De la 1 ianuarie 2014 au intrat în aplicare o serie de legi şi modificări ale legilor mai vechi ce aduc schimbări în sistemul public de pensii pe care pensionarii şi persoanele care sunt în pragul ieşirii la pensie ar trebui să le ştie. Astfel, de la începutul acestui an valoarea punctului de pensie este de 790,7 lei, cuantumul ajutorului de deces prevăzut de Legea nr. 263/2010, este de 2.298 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului şi 1.149 în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

De asemenea, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, in cazul pensionarilor de invalidate încadraţi în gradul I de invaliditate este în cuantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condiţiile legii, respectiv 633 lei.

Mai multe amănunte despre modificările aduse în sistemul public de pensii puteţi afla din rândurile următoare

 

Legea pensiilor a fost actualizată de mai multe ori pe parcursul anului 2013, cea mai recentă modificare fiind operată chiar la începutul acestui an. Astfel, una dintre cele mai importante schimbări este aceea că pensia de invaliditate se acordă indiferent de stagiul realizat, în toate cazurile în care beneficiarul a fost încadrat în grad de invaliditate. Totodată, pentru persoanele care s-au pensionat între 1 ianuarie 2011 şi 22 ianuarie 2013, indicii de corecţie vor avea alte valori, după ce un act normativ în acest sens a intrat în vigoare chiar spre finalul anului trecut. O noutate este, de asemenea, şi creşterea vârstei de pensionare la femei, însă momentan documentul care prevede acest lucru nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

 

Reduceri pentru cei care au lucrat în grupa I

Vârsta standard de pensionare se va reduce pentru persoanele care au lucrat în grupa I de muncă. Mai exact, cei care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 vor beneficia de o reducere de trei ani la vârsta de pensionare pentru fiecare şapte ani munciţi în condiţii speciale, după cum a declarat ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, la începutul acestei luni.

„Prin Legea nr. 380 din 24.12.2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a fost modificat şi completat art. 55 alin (1) în care se prevede că persoanele care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. Pentru a beneficia de prevederile legale susmenţionate, stagiul minim de cotizare în grupa I de muncă este de 6 ani împliniţi, pentru care se acordă o reducere a vârstei standard de pensionare cu 3 ani. Pentru un stagiu de cotizare mai mare de 6 ani, reducerea vârstei standard de pensionare creşte progresiv, astfel încât, reducerea maximă este de 13 ani pentru un stagiu de cotizare realizat în grupa I de muncă de minim 26 de ani”, ne-a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Olt, Iulian Smarandache.

Potrivit ministrului muncii, numărul celor care ar urma să beneficieze de aceste schimbări este de 20.000: “Este foarte greu de stabilit, pentru că sunt dosare şi acestea trebuie depuse. Nu le avem în evidenţă. Dintr-un calcul estimativ pe care l-am făcut la minister nu cred că vor depăşi 20.000”, a spus Câmpeanu, citată de presa centrală.

Noile reglementări nu se vor aplica retroactiv, astfel că de reducerea la vârsta de pensionare vor beneficia doar cei care depun de acum încolo dosarele de pensionare.

Legea nr. 380/2013, aplicabilă deja, mai stabileşte că, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, perioadele de vechime în munca realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite.

 

Vârsta de pensionare la femei va creşte până la 65 de ani

Legea pensiilor urmează a fi modificată în perioada următoare astfel încât vârsta de pensionare la femei să fie de 65 de ani, după ce Guvernul a aprobat în 4 decembrie 2013 un proiect de lege în acest sens. Proiectul de Lege aprobat de Guvern reglementează vârsta standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Această măsură urmează recomandarea de ţară transmisă de către Comisia Europeană

Aceasta în condiţiile în care, în prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.

Majorarea vârstei de pensionare la femei va începe în 2033 şi se va aplica în primul rând femeilor născute în anii 1969 şi 1970, care vor ieşi la pensie la vârsta de 64 de ani. Din anul 2035 femeile născute începând cu anul 1971 vor ieşi la pensie la vârsta de 65 de ani.

Reglementarile adoptate de Executiv în decembrie modifică, totodată, şi stagiul minim de cotizare, astfel că acesta va creşte de la 13 ani, cât e în prezent, la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi

Atingerea acestor stagii se va realiza printr-o creştere graduală, conform eşalonarii stabilite de legislaţia pensiilor. In acest sens, tabelul complet ce cuprinde vârstele de pensionare şi stagiile de cotizare a fost modificat corespunzător de Ministerul Muncii

 

Noi indici de corecţie

Pentru persoanele care s-au pensionat între 1 ianuarie 2011 şi 22 ianuarie 2013, indicii de corecţie vor avea alte valori, după ce OUG nr. 113/2013 a intrat în vigoare în 23 decembrie.

„Prin O.U.G nr. 113 din 18.12.2013 privind unele măsuri bugetare şi pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr .99/2006 se stabileşte indicele de corecţie care se aplică punctajelor medii anuale determinate conform prevederilor art. 95 din Legea nr. 263/2010, persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011-22 ianuarie 2013 inclusiv, astfel:

• 1,12 pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011

• 1,17 pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis între 1 ianuarie 2012 – 22 ianuarie 2013.

Drepturile de pensie, rezultate în urma aplicării indicilor de corecţie prevăzuţi mai sus, se cuvin începând cu data de 7 noiembrie 2013.

 Acordarea indicilor de corecţie pentru pensionării aflaţi în plată, ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu data de 01.01.2011, se efectuează în mod automat, în sistem centralizat, pe baza informaţiilor existente la nivelul Casei Naţionale de Pensii Publice, comunicate de către casele teritoriale de pensii. În situaţia în care informaţiile nu sunt suficiente, pensiile nu sunt încă în plată, sau alte situaţii, acordarea indicelui de corecţie se va efectua pe baza dosarului de pensie, din oficiu, fără a fi necesară depunerea unei cereri”, ne-a precizat directorul CJP Olt, Iulian Smarandache

 

Alte modificări

Potrivit Legea nr. 340/2013, în anul 2014 pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea şi achitarea drepturilor finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite şi se suportă din bugetul din care se finanţează dreptul respectiv. În anul 2014 tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situaţia în care aceştia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card este de 2,15 lei şi se suportă din fondul din care se finanţează dreptul respectiv.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2014 valoarea punctului de pensie este de 790,7 lei. În aplicarea prevederilor art. 296 alin. 3 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile şi completările ulterioare, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 lei.

De asemenea, cuantumul ajutorului de deces prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completarile ulterioare, se stabileşte astfel: a) în cazul decesului asiguratului sau pensionarului – 2.298 lei; b) în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului – 1.149 lei.

Tot începând cu data de 1 ianuarie 2014, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invalidate încadraţi în gradul I de invaliditate este în cuantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în conditiile legii, respectiv 633 lei”, a declarat directorul CJP Olt.