Ambasadoarea tenisului oltean

904

Angelica Ţicu a fost un nume mare al tenisului de masă din Slatina, aducând pentru oraşul nostru nenumărate medalii în cei 20 ani de activitate. Angelica Ţicu, actuală Toma, s-a apucat însă şi de antrenorat, şi la tenisul de masă, şi la tenisul de câmp. De aproximativ doi ani, fosta elevă a antrenorului emerit Petre Arnăutu, încearcă să înveţe copii cu vârste cuprinse între 4 şi 13 ani tainele sportului alb. Dar pentru a obţine şi rezultate la fel de meritorii ca şi la tenisul de masă, Angelica Toma are nevoie de un club în cadrul căruia să-şi desfăşoare antrenamentele. Preşedintele unui club din Piteşti, membru al Federaţiei Române de Tenis de Câmp, i-a promis fostei sportivei a lui Petre Arnăutu că o va ajuta pentru înfiinţarea unui club.

Angelica Ţicu a terminat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi a decis ca în timpul liber să se ocupe şi de copiii care vor să desluşească tainele tenisului de câmp. Ea a plecat acum 10 ani de zile din Slatina pentru a-şi continua cariera în tenisul de masă la o echipă din Franţa. În momentul de faţă este căsătorită şi are un copil.

Este triplă medaliată la Campionatele Europene, a cucerit peste 50 de medalii la campionatele naţionale, dar şi multe alte premii la întreceri sportive naţionale şi internaţionale.

Persoanele care lucrează sau care au de-a face cu sportul, şi în special tenisul de masă, o cunosc foarte bine pe Angelica Toma. Mereu modestă, dar mai ales pusă pe muncă, Angelica Toma n-a avut practic parte de viaţa normală a unui copil obişnuit. Aceasta nu pentru că aşa i s-a impus, ci pentru că pur şi simplu aşa a vrut ea. A început să practice tenisul de masă poate din întâmplare, atunci când o profesoară a făcut o selecţie prin grădiniţele slătinene. Întâmplare sau nu, cert este că Angelica Toma a depăşit repede faza copilăriei şi, practic, de atunci pentru ea tenisul de masă a devenit mai mult decât un sport făcut doar din dorinţa de a-ţi ocupa timpul.

Pentru Angelica Toma, plăcerea de a juca şi dorinţa continuă de a se perfecţiona au constituit principalele atuuri în cariera ei de până acum. Bineînţeles că ducerea tenisului de masă la perfecţiune presupune şi un caracter de luptător, un caracter care Angelicăi îi vine ca o mănuşă, aşa cum a caracterizat-o antrenorul Petre Arnăutu.

De trei ori desemnată cea mai bună sportivă a judeţului Olt, în perioada 2000-2002, Angelica Toma trăieşte într-o familie normală, la care ţine foarte mult. Chiar dacă acum este departe de părinţi, mama ei îşi aduce cu plăcere aminte, deşi lacrimile despărţirii încă nu s-au şters, că Angelica îşi ajuta totdeauna părinţii şi surioara. Faptul că aproape tot timpul ei liber era ocupat cu practicarea acestui sport nu a constituit un inpediment în a termina studiile cu note mari.

Angelica Toma a început tenisul de masă la vârsta de şase ani şi a activat la patru cluburi: Clubul Sportiv Şcolar Slatina, Liceul cu Program Sportiv Slatina, CS Hidroconstrucţia şi LPS-CS Bălţoi Primacons Slatina. A fost legitimată şi la Clubul Echerroll Grenoble din Franţa. Ea este practic AMBASADORUL sportului oltean în Franţa, iar cele peste 30 de medalii cucerite pentru judeţul Olt nu vor fi curând uitate, chiar dacă din urmă vin puternic alte jucătoare pregătite de Petre Arnăutu sau Felicia Coneschi, cum ar fi Adina Diaconu, Diana Lupu, Irina Ciobanu sau Diana Dragnea, ultima fiind de fapt şi verişoara Angelicăi.

Poate că pentru Angelica practicarea tenisului de masă a fost o întâmplare, dar trebuie să-i şi mulţumim  celei care a descoperit un talent înnăscut, care a avut nevoie doar o ocazie prielnică. Felicia Coneschi este cea care a descoperit-o pe Angelica în urma unei selecţii în grădiniţele slătinene. Au fost atunci selectaţi 10 copii, însă doar Angelica a fost oprită.

Felicia Coneschi a pregătit-o pe Angelica Ţicu până la vârsta de 10 ani, atunci când a trecut sub „comanda” unui alt mare antrenor şi descoperitor de ta-lente, Petre Arnăutu. La fel ca şi Felicia Coneschi, şi Petre Arnăutu şi-a pus amprenta asupra pregătirii unui sportiv care nu a dezamăgit niciodată. Lor trebuie să le mulţumească un judeţ întreg, dar şi familiei sportivei care a sprijinit-o totdeauna. Să cucereşti 30 de medalii pentru judeţul Olt nu este un lucru uşor şi nu mulţi se pot mândri cu aşa ceva. Nu în ultimul rând, trebuie să-i mulţumim Angelicăi pentru ce a făcut pentru judeţul Olt şi pentru faptul că, iată, acum duce numele judeţului, şi al ţării, în Franţa.

În cariera ei de 13 ani desfăşurată pe meleagurile oltene, Angelica a cucerit peste 30 de medalii. Multe, puţine… vă lăsăm pe dumneavoastră să decideţi.

La junioare II a cucerit o medalie de aur, trei de argint şi două de bronz. Două de argint şi două de bronz au fost medaliile obţinute la junioare I, în timp ce la senioare a adus pentru judeţul Olt două titluri de vicecampioană naţională şi două medalii de bronz. Nu putem să uităm cele două medalii de bronz cucerite în 2003 şi 2004 în Cupa României.

Cele mai mari performanţe ale ei au fost însă obţinute în cei trei ani consecutivi de participare la Campionatele Europene, în perioada 2001-2003. Angelica Toma a devenit atunci vicecampioană europeană şi a mai cucerit alte două medalii de bronz. Acestea au fost, pe scurt, cele mai importante distincţii cu care se poate lăuda Angelica.

Fiecare părinte încearcă să-şi ţină copilul aproape cât mai timp cu putinţă. Însă, atunci când situaţia o impune nu poţi să te pui în calea fericirii lui. La fel s-a întâmplat şi în cazul familiei Ţicu. Prin intermediul unei alte sportive din Slatina ajunsă în Franţa (Natalia Voiculescu), Angelica şi-a găsit un contract bun la echipa Quentin Tenis Tablles. Părinţii au lăsat-o să decidă singură şi, în momentul în care s-a luat hotărârea, au încercat s-o sprijine cât mai mult.

„I-a plăcut de mică să joace tenis de masă. Ea n-a ştiut ce înseamnă un film, un desen animat. Tot timpul bătea mingea. Cât a fost aici ne-am înţeles bine, dar acum că a plecat simt să ne lipseşte ceva. Se ocupa de orice şi ne-a fost de mare ajutor”, ne-a declarat mama Angelicăi, care a mai precizat că a fost un copil normal, doar că era ocupată foarte mult timp cu tenisul de masă.

Motivul plecării în Franţa ni l-a explicat tot mama Angelicăi: „Toţi i-au spus că e o şansă unică şi că în România nu poţi realiza mare lucru. Apoi, cei de la federaţie au marginalizat-o, lucru care a contribuit într-un fel la plecarea ei. Poate şi pentru că era eleva domnului Arnăutu, care nici el nu era văzut bine la federaţie”.

Fostul antrenor al Angelicăi, Petre Arnăutu, era cam de aceeaşi părere: „Pentru mine a fost o mare pierdere, pentru că am tot crescut jucători care pleacă atunci când au performanţă. Se investeşte muncă şi bani în ei şi apoi se duc în altă parte şi aceasta pentru că la noi nu se găsesc modalităţile de a-i sprijini pe aceşti sportivi. Aşa a plecat şi Georgeta Cojocaru, Natalia Voiculescu şi Neacşu Lucian.

În momentul în care clubul nu face nişte contracte ferme, nu se plătesc indemnizaţiile nu poţi să ai pretenţii să păstrezi un jucător”, spune Petre Arnăutu.