Pepe, invitatul de onoare la Zilele Slatinei

110

Cercetările arheologice au demonstrat existenţa unei aşezări umane pe vechea vatră a oraşului, aparţinând culturii de prund. Relevante sunt rezultatele cercetărilor mai recente constând în resturi ceramice din cultura Vădastra şi Coţofeni. Totodată, zona a fost locuită şi de triburile geto-dacice din ramura acilor, având rezidenţa la Acidava, pe malul drept al Oltului, pe Limesul Alutan. Pe raza municipiului Slatina s-au descoperit unelte agricole din fier, ceramică romană de lux (terra sigillata) şi comună, tezaure monetare. Două aşezări romane au fost identificate la Slatina, în punctul Strehareţi şi în cartierul Cireaşov. Atestarea materială a locuirii acestui areal este mai slabă pentru secolele IV-VII p.Ch., însă pentru secolele VIII-XIII există dovezi de locuire, unele aparţinând Culturii Dridu şi Vădastra, iar altele purtând urmele migraţiilor pecenegilor, cumanilor şi tătarilor.

Slatina a fost pentru prima dată atestată documentar în epoca medievală, la 20 ianuarie 1368 printr-un act oficial: Vladislav I Vlaicu (1364-1377) acorda scutire de vamă la Slatina tuturor negustorilor braşoveni.

În iunie 1522, la Slatina, Radu de la Afumaţi îi învinge pe turcii otomani. În timpul domniei lui Vlad Vintilă (1532-1535) este emis un act care menţionează cetatea de scaun Slatina. Mihai Viteazul ia măsuri pentru restaurarea mănăstirii Clocociov, de la Slatina, ca răsplată pentru serviciile aduse de populaţie în demersurile sale politice. În epoca modernă, Slatina a trăit din plin Revoluţia de la 182. Aici, Tudor s-a întâlnit cu căpetenia de haiduci Iancu Jianu. Momentul politic a imprimat în zona stilul arhitectural Tudor.

Slătinenii s-au implicat activ în evenimentele politice care au urmat: Revoluţia de la 1848, Unirea Moldovei cu ţara Românească din 24 ianuarie 1859, Războiul de independenţă 1877, Răscoala ţărănească de la 1907, Unirea Principatelor din 1918, Primul şi Al Doilea Razboi Mondial.

 

Elevii, sportivii şi pensionarii – premiaţi de primărie

Anul acesta se împlinesc 646 ani de la prima testare documentară a localităţii Slatina, ocazie cu care primăria a alocat suma de 600.000 lei pentru organizarea unor manifestări care se celebreze acest eveniment, din care aproape 250.000 lei sunt pentru acordarea burselor de merit şi premiilor.

Cea de-a IXa ediţie a manifestării „Slatina, dragostea mea” debutează pe 20 ianuarie şi va continua până pe 24 ianuarie, cinci zile în care elevii, profesorii, sportivii, pensionarii sau agenţii economici, dar şi alte personalităţi vor primi din partea muncipalităţii diplome şi premii şi se vor organiza spectacole pentru toate vârstele.

Printre invitaţii de onoare ai acestei ediţii se află DJ Sava & Raluka, Pepe, Marcel Iureş, Antonia, Laura Lavrig, Elena Merişoreanu, Corina Chiriac şi Gabriel Dorobanţu.

Primăria Slatina va acorda şi anul acesta distincţia „Personalitatea anului”, în domeniul economic, în educaţie şi cercetare şi în domeniul sportiv.

Distincţia „Personalitatea anului” în domeniul economic va fi înmânată domnului TAGLIABUE ALBERTO MARIA – manager general SC Prysmian Cabluri Sisteme SA Slatina. Grupul Prysmian, listat la bursa din Milano, a inaugurat la Slatina, în anul 2013, o nouă fabrică de cablu de fibră optică, produs destinat în special industriei telecom şi de infrastructură. Unitatea are, în prezent, 500 de angajaţi, iar noua investiţie se ridică la suma de 15 milioane de euro şi face parte dintr-un plan mai amplu de investiţii, ce se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro. Astfel, Prysmian Cables&Systems îşi va întări poziţia de lider global, în cadrul industriei de cabluri pentru telecomunicaţii, contribuind la dezvoltarea economică a municipiului Slatina.

Aceeaşi distincţie o va primi şi  domnul CANGELOSI GIUSEPPE – manager general SC PIRELLI TYRES ROMANIA SRL. Prin investiţiile realizate în anul 2013 la Slatina, Grupul Pyrelli a asigurat o creştere a calităţii factorilor de mediu şi a calităţii vieţii cetăţenilor din municipiu.

Personalitatea anului în domeniul educaţie, cercetare îi va reveni lui ADRIAN VULPE GRIGORAŞI, elev la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” din municipiul Slatina, care a fost premiat în anul 2013 de NASA. Acesta a obţinut premiul al II-lea la NASA Space Settlement, dar şi o medalie de aur la Concursul Internaţional INFO Matrix, contribuind la promovarea imaginii municipiului Slatina şi a învăţământului românesc pe plan extern.

Personalitatea anului în domeniul sportiv va fi acordată Adinei Diaconu (tenis de masă) – pentru promovarea sportului slătinean de performanţă la campionatele internaţionale.

Municipalitatea va premia şi 36 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie cu câte 1.000 lei şi va acorda diplome de merit unor agenţi economici pentru contribuţia avută la dezvoltarea vieţii socio-economice a municipiului Slatina, printre aceştia aflându-se: ALRO, SC PIRELLI TYRES ROMANIA SRL; SC TMK – ARTROM SA; SC CORD ROMANIA SRL; SC PRYSMIAN CABLURI ŞI SISTEME SA; SC ELECTROCARBON SA; KAUFLAND ROMANIA şi SC ALTUR SA.

Nu în ultimul rând, unui număr de 11 poliţişti locali, care au obţinut peste 45 de puncte la evaluarea performanţelor individuale din anul 2013 li se vor acorda diploma de merit. Astfel, 2.000 lei, sumă brută, şi titlul de ”Poliţistul anului” pentru poliţistul local care a obţinut cel mai mare punctaj va fi acordat doamnei Emilia Stănilă, Direcţia Poliţia Locală Slatina, pentru îndeplinirea cu succes a atribuţiilor de serviciu şi prestaţia profesională generală de care a dat dovadă în anul 2013

Alţi 10 poliţişti locali vor primi 1.500 lei brut/persoană şi ”Diplomă de Merit”: Burlan Mirel, Cojoacă Gheorghe, Ţârdă Dorel, Ionică Ioan, Micu Emil Ionuţ, Marcu Nicolae, Mădularu Costinel, Predica Petrică, Niţă Valentin, Ghidarcea C-Tin Roberto

 

Programul manifestării – „Slatina, dragostea mea!” – ediţia a IX-a 20 – 24.01.2014

 

Luni, 20 ianuarie

Ora 17:00 – Lansare revista ”EXCELSIOR” a Centrului Judeţean de Excelenţă Olt

Ora 18:30 – Seară de teatru: piesa ”Stăpânul rulotei” a Teatrului de Comedie Bucureşti, în rolul principal Gheorghe Visu – (Centrul Cultural Eugen Ionescu)

 

Marţi, 21 ianuarie

Orele 10:00 – 19:00 Centrul Cultural Eugen Ionescu – difuzare film (gratuit) în sala de teatru

 

Miercuri, 22 ianuarie – Gala Campionilor

– 17.00 – 19.00 – decernare burse merit, premii speciale, profesori, sportivi, antrenori (Grădişte Hill )

– 19.00 – DJ SAVA & Raluka – Recital LIVE 100% ;

– 20.00 – Pepe + band – Recital LIVE 100%;

– 21.00 – Duelul hiturilor între DJ e*my & DJ Jungle arbitrate de Marius Gavrilă;

– 22.00 – Finalul evenimentului.

 

Joi, 23 ianuarie – Gala Superlativelor

– 18.30 – Marcel Iureş „Absolut” – Centrul Cultural „Eugen Ionescu”

– 20.00 – Decernare premii – conferire titlu Personalitatea anului, cetăţean de onoare, managerul anului, diplome de merit; Poliţistul anului

– 21.00 – Antonia + trupa de dansatori – Recital LIVE 100%

– 21.45 – Finalul evenimentului

 

Vineri, 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române

– orele 11.30 – 13.00 – Esplanadă (servire 2.000 porţii de sarmale cu mămăliguţă + vin fiert)

Concert: Laura Lavrig; Elena Merişoreanu; Ştefania Rareş;  Hangiţele

– Orele 17.30 – 22.00 – Gala Seniorilor – acordare premii fidelitate cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie (Grădişte Hill); invitaţi – Corina Chiriac; Gabriel Dorobanţu; Marina Florea; Pact by Leo Iorga şi Adi Ordean – (ex Compact) – toate hiturile vechi de la Compact; Elena Merişoreanu; Laura Lavrig; Hangiţele; Vasile Moraru – umor.