Oltenii se înghesuie să muncească pământul altora

64

În timp ce pe al lor îl lasă în paragină

În condiţiile în care salariul mediu net al unui angajat în agricultură nu depăşeşte în România 250 de euro, tot mai mulţi români se orientează spre ţări care oferă chiar şi 1.800 de euro pe lună. Aşa se face că şi oltenii au prins gustul banilor oferiţi de spanioli sau danezi şi dau năvală la selecţiile organizate de AJOFM Olt pentru firmele străine care caută români pentru a muncii pământul altora. Asta în timp ce oltenii îşi lasă pământurile în paragină şi dau fuga să muncească pe pământurile spaniolilor sau danezilor.

În România există aproximativ 1,3 milioane de hectare de terenuri nelucrate, din totalul de 14,7 milioane de hectare de terenuri arabile şi păşuni, potrivit statisticilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în judeţul Olt fiind înregistrat aproape 15.000 hectare de pământ lăsate în paragină.

 

Au lăsat pământuri pârloagă, dar banii i-au luat

Agricultura şi zootehnia românească suferă! Mii de hectare de teren zac în paragină, iar fostele CAP-uri sunt aproape culcate la pământ. Sistemele de irigaţii au fost şi ele distruse. În satul românesc, agricultura se face cu sapa, iar de profit vorbesc doar fermierii care au făcut investiţii în tehnologie. Lipsa banilor, a îmbătrânirii populaţiei, dar şi a imigrării tinerilor la muncă în străinătate face ca, anual, suprafeţe însemnate de teren să rămână nelucrate. În România există aproximativ 1,3 milioane de hectare de terenuri nelucrate, din totalul de 14,7 milioane de hectare de terenuri arabile şi păşuni, potrivit statisticilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în judeţul Olt fiind înregistrat aproape 15.000 hectare de pământ lăsate în paragină.

APIA Olt a descoperit recent firme care au primit bani pentru a cultiva terenurile agricole, dar le-au lăsat de izbelişte, firme deţinute de cetăţeni străini. APIA Olt a descoperit că o firma din judeţ, specializată în cultivarea cerealelor, a primit de la stat în jur de 250.000 de euro. Şi asta în condiţiile în care pământul pentru care a primit banii fie nu a fost muncit, fie a fost lucrat formal pe anumite suprafeţe. O altă firmă ce a aparţinut unor cetăţeni străini a primit peste 100.000 de euro pentru terenuri luate în arendă şi, evident, nemuncite. Iar situaţia nu este singulară. Cei găsiţi în ilegalitate nu pot fi prea aspru pedepsiţi. Reprezentantii APIA le iau dreptul de a mai solicita subvenţii timp de trei ani. Legislaţia europeană nu prevede însă sancţiuni în aceste cazuri, pentru că nimeni nu s-a gândit că pot exista cazuri de fraudă.

 

De ce pleacă românii la muncă în străinătate

Poate că e greu să înţelegem cum de într-o ţară cu un pământ fertil cum e România agricultura e cenuşăreasa economiei, iar majoritatea celor care lucrează pământul sunt săraci lipiţi, în timp ce Spania, o ţară cu un pământ arid, îşi permite să plătească muncitorii necalificaţi chiar şi cu 1.300 de euro lunar.

Ce anume îi determină ca, la 50-60 de ani, în loc să se pregătească de pensie, să-şi ia în continuare lumea în cap şi să muncească pământurile altora? În primul rând salariile foarte bune îi determină să plece şi să uite ce vârstă au. Sunt bucuroşi că acolo nu se uită nimeni la felul în care arăţi, ci la ceea ce faci. Chiar dacă sortează legume, o femeie de 50 de ani poate câştiga aproape 6.000 de lei lunar, cât un manager de firmă sau un şef de instituţie din România care are responsabilităţi uriaşe în comparaţie cu o muncitoare necalificată.

În România, salariul mediu net al unui angajat în agricultura este de 1.100 lei (250 euro), motiv pentru care mulţi români se reorientează spre ţări din Europa în care salariile pot ajunge şi la 1.800 de euro. Ţări precum Franţa, Germania, Italia, Spania şi Danemarca oferă cetăţenilor români locuri de muncă pe piaţa agriculturii cu salarii pornind de la 600 euro până la 1800 euro. Salariile depind în funcţie de ţară şi gradul de calificare al muncitorilor. Potrivit informaţiilor furnizate de ANOFM, agricultura este al treilea cel mai popular domeniu de activitate pentru românii care îşi caută un loc de muncă în străinătate, după construcţii şi turism. Muncitorii români manifestă o preferinţă pentru ţări precum Italia, Spania, Germania sau Irlanda.  

 

200 olteni vor lucra pământul spaniolilor

Agenţia Naţionala pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, a organizat în zilele de 15 – 16 ianuarie 2014  selecţia lucrătorilor români calificaţi  în domeniul agricol în baza ofertei primite pentru Spania. Selecţia s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Tineretului din Slatina, angajatorii spanioli oferind 586 locuri de munc.

„La selecţie au fost invitate 1.276 persoane (din care 350 persoane din judeţul Olt). Din totalul persoanelor invitate s-au prezentat 935 (din care 286 persoane din judeţul Olt ), fiind admise 586 persoane (din care 198 din judeţul Olt), pentru care s-au încheiat contracte.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă în străinătate  trebuie să ştie că pot participa la selecţiile organizate de ANOFM numai dacă sunt înregistrate în baza de date a AJOFM Olt. Lista documentelor necesare pentru înscrierea în baza de date poate fi consultată la sediul Agenţiei Judeţene pantru Ocuparea Forţei de Muncă Olt”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt, Elena Iordache.

      

La căpşuni înainte…

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă prin Reţeaua EURES, va organiza în luna februarie, la Oradea,  o bursă a locurilor de muncă pentru sectorul agricol din Danemarca. Angajatorul danez va veni în România pentru a intervieva candidaţii, fiind oferite 35 de locuri de muncă pentru lucrători în agricultură – culegători de căpşuni.

Potrivit anunţului, publicat de către ANOFM, angajatorul din Danemarca deţine o cultură ecologică de căpşuni şi caută 35 de angajaţi din România. Sezonul de recoltare a căpşunilor începe în iunie şi se termină în jurul datei de 15 august. Munca se desfăşoară în aer liber, iar culesul căpşunilor începe la 4-5 dimineaţa. Plata se va face în funcţie de cantitatea de fructe recoltată, astfel că pentru fiecare kilogram cules se va plăti aproximativ un euro. De asemenea, pe perioada derulării contractului firma va percepe angajaţilor o taxă de cazare de aproximativ opt euro pe zi, aceasta incluzând şi asigurarea de spaţii pentru prepararea mâncării, internet wireless, duşuri, TV, maşini de spălat. Durata contractului este de 6-7 săptămâni, programul de lucru fiind de 6 zile pe săptămână şi 25-30 de ore săptămânal. Sunt preferaţi lucrătorii cu experienţă anterioară la culesul căpşunilor. Cei interesaţi pot trimite un CV model EUROPASS, în limba engleză, cu poză inclusă, pe adresa de email: info@duborgjordbaer.dk. Termenul limită pentru aplicare este 31 ianuarie 2014.

 

Oltenii pot lucra în hotelurile nemţeşti 

Pentru oltenii care sunt dornici să lucreze peste hotare este bine de ştiut că reţeaua EURES România dispune de 80 de posturi pentru lucrătorii calificaţi în domeniul hotelier–gastronomic, care doresc să desfăşoare o activitate sezonieră în Germania, pentru care se va organiza selecţie la Bucureşti în data de 6 martie 2014. Compania germană Europa Park oferă locuri de muncă pentru următoarele meserii: barman (10 de posturi), ospătar/personal servire clienţi (20 de posturi), bucătar (40 de posturi) şi supraveghetor de noapte (10 posturi).

Pentru ocuparea posturilor de barman, ospătar şi bucătar sunt solicitate persoane care au calificare profesională încheiată, experienţă în domeniu de cel puţin 2 ani şi cunoştinţe bune/foarte bune de limba germană (nivel B1/B2). Pentru posturile de supraveghetor de noapte, persoanele interesate trebuie să fi urmat cursuri de management în domeniul hotelier şi să aibă atât cunoştinţe foarte bune de limba germană (nivel B2), cât şi cunoştinţe de limba engleză şi limba franceză.

Angajarea se face pe o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 1 an, în funcţie de ocupaţie, începând cu luna aprilie 2014. Salariul oferit este motivant, în conformitate cu tariful prevăzut în contractul colectiv de muncă în domeniu, iar orele suplimentare sunt remunerate în avans. Angajatorul asigură cazarea şi oferă programe de formare profesională, promoţii şi servicii complementare.

„Persoanele cu domiciliul în judeţul Olt, care corespund cerinţelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în străinătate şi pentru a primi invitaţie de participare la selecţie. Înainte de selecţie, persoanelor le vor fi testate cunoştinţele de limba germană.        Înscrierea în baza de date se realizează pe baza următoarelor documente: cerere tip (se completează la sediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă); copie act de identitate sau paşaport (valabilitate minim 6 luni); C.V model  Europass (cu fotografie)  în  limba germană (Lebenslauf); cazier judiciar în original din care să reiasă că persoanele nu au antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni); adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea „Clinic sănătos/Apt pentru muncă”. Data limită de depunere a dosarelor este 25 februarie 2014”, ne-a precizat Elena Ţane, consilier EURES la AJOFM Olt.