Aşa sunt mii de locuitori ai judeţului Olt care, deşi erau îndreptăţiţi să primească ajutoare constând în alimente, de la UE, nu s-au prezentat să-şi ridice ajutoarele. Pentru ca ele să nu expire în depozitele administraţiilor locale, acestea au decis să înceapă redistribuirea lor către alţi beneficiari de pe liste, care au dovedit că zahărul, făina, mălaiul, uleiul sau celelalte alimente le sunt de ajutor în condiţiile în care veniturile lor sunt absente sau insuficiente pentru un trai decent.
Orăşenii săraci nu se uită la alimentele oferite de europeni
Tone de alimente de la UE zac în depozitele administraţiilor locale din Olt. Cea mai mare cantitate de produse se regăseşte în spaţiile de depozitare de la nivelul municipiilor.
,,Distribuirea alimentelor de la UE a mers bine. În momentul de faţă în depozitele administraţiei judeţene nu mai avem nimic. Sunt goale. Câteva tone de produse constând în alimentele oferite gratis celor mai săraci locuitori ai judeţului se mai află încă în spaţiile de depozitare ale autorităţilor locale. Cele mai multe se găsesc la nivelul autorităţilor de la Slatina şi Caracal. Pentru a nu mai întârzia distribuirea acestora, ni s-a cerut aprobarea ca alimentele să fie redistribuite altor beneficiari din listă”, ne-a declarat Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt.
Potrivit acestuia, la nivel judeţean există o singură problemă legată de aceste alimente oferite de comunitatea europeană. Aceasta vizează 11 tone de miere care trebuie primită de la APIA Bucureşti şi transmisă în teritoriu pentru a intra în posesia beneficiarilor. Cantitatea de miere primită iniţial a fost retrasă pe motive de calitate. La verificările făcute s-a constatat că mierea în cauză nu era naturală aşa cum prevedea contractul încheiat la nivel naţional cu firma furnizoare, ci era făcută.
Peste de 1000 de săraci ai Slatinei, neinteresaţi de ajutoare
Peste 20% dintre locuitorii municipiului Slatina cu venituri mici nu s-au arătat interesaţi să-şi ridice alimentele oferite gratuit de UE. Două treimi dintre aceştia sunt şomeri. Cei mai mulţi dintre cei care nu s-au prezentat pentru a-şi ridica zahărul, făina, mălaiul, uleiul zacusca sau conservele de carne de porc sunt şomeri neindemnizaţi.
Potrivit directorului Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slatina, Nora Popescu, din cei peste 1100 de slătineni care mai rămăseseră la finele anului trecut să-şi ridice produsele alimentare de la UE doar 46 s-au prezentat la depozit pentru a intra în posesia lor.
,,La finele anului trecut 21, 08% dintre beneficiari nu se prezentaseră să-şi ridice alimentele. La ora actuală procentul acestora este de 21%. Ca o concluzie, de la începutul acestui an doar 0,8% dintre cei îndreptăţiţi s-au prezentat pentru a-şi ridica alimentele”, a declarat şefa Direcţiei Sociale din cadrul Primăriei Slatina.
Alimentele vor fi redistribuite către cei care au nevoie de ele
Îngrijorate de situaţie, de teamă ca nu cumva produsele ce trebuiesc distribuite să expire înainte de a ajunge la cei cărora le sunt destinate, autorităţile municipale din judeţ au solicitat CJ Olt aprobare pentru a începe redistribuirea lor. Tonele de alimente din cele două depozite vor ajunge la beneficiarii din listele întocmite iniţial, care s-au prezentat să-şi ridice zahărul, făina, mălaiul, uleiul sau conservele oferite gratuit, care au demonstrate astfel că au nevoie de ele.
,,Am solicitat şi primit aprobarea pentru redistribuirea acestor alimente către alţi beneficiari care au primit alimentele respective. Vom începe să facem acest lucru în cel mai scurt timp astfel încât să nu avem neplăcuta surpriză că alimentele vor expira înainte de a le distribui”, a susţinut Nora Popescu.
Zeci de mii de beneficiari, în scripte
La nivelul judeţului Olt pe listele întocmite de autorităţi cu cei îndreptăţiţi să primească ajutoare alimentare de la UE s-au aflat aproape 70.000 de beneficiari. Cei mai mulţi dintre ei -5.000, îşi au domiciliul în Slatina. Pe categorii, cei mai mulţi beneficiari din reşedinţa Oltului sunt, potrivit situaţiei deţinute de autorităţile locale, persoanele cu handicap – 1.978, urmate de şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi – 1.372, pensionarii – 1.263, beneficiarii de ajutor minim garantat (VMG) – 295 şi veteranii de război – 14. Beneficiarii de ajutor constând în alimente de bază au primit miere de albine, roşii în suc propriu, conserve de carne, zacuscă, făină, mălai, zahăr, ulei, paste făinoase.