Gigel al nostru vrea…un muzeu al ororilor comunismului

66

 

Ministrul Culturii, deputatul de Olt şi lider al liberalilor din judeţ, Gigel Sorinel Ştirbu, a declarat zilele trecute, în cadrul unei conferinţe de presă, că unul dintre cele mai importante proiecte pe care le are, în calitate de şef al culturii româneşti, este cel al înfiinţării unui muzeu al ororilor comunismului. Potrivit demnitarului, cea mai bună locaţie pentru viitoarea instituţie ar fi chiar Palatul Parlamentului. Cât priveşte utilitatea viitorului muzeu, acesta este dedicat, în principal, celor care nu au cunoscut ororile comunismului.

 

România trebuie să îşi asume trecutul…

Ministrul Culturii a susţinut că doreşte înfiinţarea muzeului ororilor comunismului pentru că a venit timpul ca România să îşi asume în totalitate trecutul şi să privească spre viitor fără teama de a repeat greşelile făcute. “Unul dintre proiectele mele, la Ministerul Culturii, este înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului. In Parlament, comunismul a fost condamnat, dar s-a rezumat numai la o şedinţă festivă. Cred că România este în măsură să îşi asume trecutul… pentru că odată şi odată România trebuie să recunoască greşelile trecutului”, a afirmat Gigel Sorinel Ştirbu, ministrul Culturii.

 

Un muzeu în primul rând pentru tineri

Ştirbu a susţinut că propunerea înfiinţării Muzeului Ororilor Comunismului va fi prezentată în scurt timp premierului, concomitent cu analizarea modalităţilor de creare a acestei instituţii. El a susţinut că vrea să vadă dacă muzeul ar putea lua fiinţă în baza legilor actuale sau dacă este nevoie de o lege nouă.

“Acest muzeu trebuie făcut în baza reglementarilor legale existente sau printr-o nouă lege. Ne vom gândi la modalitaţile prin care poate fi înfiinţat, la un spaţiu. Trebuie să discut atât cu premierul cât şi cu colegii, să le prezint această propunere. Este o dorinţă a mea, un proiect al meu, crearea acestui muzeu, din dorinţa de a prezenta faptele din trecut ce nu mai trebuie repetate vreodată”, a declarat demnitarul.

 

În vrea chiar în incinta Palatului Parlamentului

Ministrul Culturii, Gigel Sorinel Ştirbu, a mai afirmat la întâlnirea cu ziariştii că muzeul ar putea lua fiinţă chiar în Palatul Parlamentului. “Cred că cea mai bună locaţie ar fi Palatul Parlamentului, acolo există Muzeul Naţional de Artă Contemporană, cred că putem găsi o soluţie. Dacă nu, Ministerul Culturii va găsi cu siguranţă un spaţiu adecvat în Capitală”, a susţinut Ştirbu.

Potrivit acestuia, În Palatul Parlamentului mai funcţionează un muzeu dedicat artei contemporane, de ce nu ar exista unul  dedicat şi ororilor comunismului. Decizia locaţiei este una care nu depinde exclusiv de Ştirbu şi nici de ministerul pe care-l conduce. În stabilirea ei, un cuvânt greu de spus îl va avea şi premierul Victor Ponta, dar şi conducerea Parlamentului.

 

Imagini, multe imagini despre cum era pe vremea lui ,,nea Nicu”

Întrebat despre ce ar conţine viitorul muzeu, Ştirbu a susţinut că sunt foarte multe lucruri care vorbesc despre comunism şi ceea ce a însemnat el pentru români şi pentru România.

,,Avem atât de multe închisori în care oamenii au sfârşit, imagini cu ororile comunismului… Sunt lucruri pe care le-au trăit mulţi dintre dumneavoastră, începând de la cartela de pâine până la cozile la lapte. Există foarte multe fotografii şi imagini în arhiva Televiziunii Române… Exponatele care vor fi acolo, sunt convins, vor fi numeroase, există aceste exponate”, a spus Ştirbu, precizând că o mână de ajutor o poate da la înfiinţarea muzeului chiar institutul care se ocupă de studierea ororilor comunismului.

El a amintit că  „sunt multe gropi comune care au fost descoperite de oameni de bună credinţă care studiază şi analizează aceste orori ale acelui sistem”. Ministrul a amintit şi de faptul că mai avem încă în viaţă câţiva torţionari care în numele comunismului au schingiuit semeni, pe unii dintre ei chiar până la epuizare.

 

Există astfel de muzee şi prin alte ţări

Dincolo de a fi o lecţie de istorie, Terror Haza (Casa Terorii) din Budapesta este un loc din care poţi ieşi cu bucuria că trăieşti şi, mai mult, că trăieşti în libertate. Muzeul, unic în lume, prezintă cele două regimuri dictatoriale care s-au abătut asupra Europei, precum şi ororile produse de acestea. Casa Terorii este un muzeu care vorbeşte despre istoria recentă şi nu a fost lipsit de controverse încă de la deschidere. Controversele i-au făcut destulă publicitate, iar în primul an de funcţionare, în 2002, muzeul a avut câte 1.000 de vizitatori pe zi, după cum susţin colegii de la Lumina.

În Cehia, “Muzeul Comunismului” a fost deschis la Praga, în 2011. Artefactele originale, textele şi reprezentările multimedia sunt mărturii care demonstrează ororile comise de regimul comunist din Cehoslovacia, după cel de-al doilea Război Mondial, se arată într-un articol semnat Publika. Tot acolo se vorbeşte şi despre un muzeu asemănător care există în Lituania. ,,Fondatorul lui a spus atunci că ţării sale nu-i mai este frică de comunism. Muzeul este vizitat anual de aproximativ 200 de mii de oameni”.

Şi bulgarii au un Muzeu al Comunismului. El a fost deschis la Sofia în urmă cu mai bine de doi ani, în septembrie 2011. În Polonia, la Gdansk, există Muzeul “Drumul spre Eliberare”, dedicat şi el victimelor regimului comunist.