Frauda la referendum, recunoscută de inculpaţi din Olt

77

O parte dintre inculpaţii din dosarul ,,Fraudă la referendum” şi-au recunoscut vinovăţia în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ei au solicitat judecarea cauzei în regim de urgenţă, urmând a beneficia astfel de reducerea cu o treime a pedepsei care urmează a le fi administrată. Printre aceştia se află şi doi inculpaţi din Piatra Olt. Audierile în acest caz urmează a începe la termenul următor, stabilit pentru 14 februarie.

 

Au recunoscut fraudarea…

În rechizitorului întocmit de procurorii de caz se arată că o parte dintre cei 74 de inculpaţii din dosarul ,,Fraudă la referendum” şi-au recunoscut implicarea în vicierea rezultatului referendumului. Unii dintre ei au amintit în acest context şi numele vicepremierului Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD. Printre aceştia se numără şi Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ din Piatra Olt. Ei fac parte din lotul de 8 învinuiţi din această localitate.

Mediafax susţine că ,,Soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ au arătat, prin avocatul lor, că doresc să fie judecaţi prin procedura simplificată, respectiv prin prisma articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală, prin care se arată că inculpatul recunoaşte integral acuzaţiile ce i se aduc de către anchetatori, iar în acest context i se scade o treime din pedeapsa ce va fi aplicată. Instanţa va analiza în 24 ianuarie dacă îi poate judeca prin procedura simplificată pe cei doi inculpaţi”, precizează Mediafax.

 

Cei doi au fost membri ai biroul

Cei doi şi-au recunoscut vina încă din timpul cercetării, la termenul de judecată de săptămâna trecută ei doar şi-au susţinut declaraţiile date în faţa procurorilor DNA şi au solicitat judecarea în regim de urgenţă. Soţii Preduţ au făcut parte din biroul secţiei de votare 105 din localitatea Piatra Olt şi sunt acuzaţi de procurori că au falsificat de la biroul electoral şi au introdus în urnă mai multe buletine de vot. Declaraţiile lor vor cântări mult în luarea unei decizii privind pronunţarea sentinţei lui Liviu Dragnea în acest dosar. Mai mult chiar, acestea l-ar putea trimite pe Liviu Dragnea după gratii.

 

Oltenii anchetaţi pentru că i-au urmat sfatul lui Dragnea

Printre cei 74 de români din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, trimişi în judecată de procurorii DNA la finele anului trecut se află şi opt olteni. Ei sunt acuzaţi de fals sub orice formă în înscrisuri oficiale, dar şi de introducerea de buletine de vot false în urnele din secţiile de votare cu scopul de a vicia dorinţa alegătorilor. Anchetatorii susţin că în secţiile în care s-au confruntat buletinele de vot cu situaţia din listele electorale s-au constatat diferenţe mari, de natură a vicia rezultatul scrutinului. Procurorii DNA au făcut verificări în Olt în urmă cu mai bine de un an, în mai multe localităţi unde aveau suspiciuni că s-a acţionat în vederea fraudării referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, organizat în vara lui 2012. În unele secţii de votare bănuielile procurorilor s-au adeverit, în altele nu. Acolo unde numărul buletinelor de vot predate nu corespundeau cu persoanele declarate în listele electorale ca prezente la vot sau unde s-a descoperit că au fost cetăţeni care nu s-au prezentat la urne dar apăreau ca votanţi ce au trecut pe la secţiile de votare, cercetările procurorilor s-au… adâncit. În final, verificările făcute s-au soldat cu punerea sub învinuire a opt persoane care au făcut parte din biroul electoral al secţiei de votare nr. 105, Piatra Olt: Preduţ Simona Cristina şi Preduţ Marius Marinel – membri în biroul electoral al secţiei, infracţiuni comise sub forma autoratului; Baba Constantina, preşedinte secţie, şi Diţă Costinel Leontin, consilier local în cadrul CL Piatra Olt – acuzaţi de instigare; Coandă Nicolae, Florescu Marin, Rariţă Ion, Triţă Constanţa –  membri în biroul electoral al secţiei, acuzaţi de complicitate

 

Dragnea, aproape de Năstase

Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD şi vicepremier al Guvernului Ponta,  este acuzat că, în calitate de secretar general al PSD (la vremea respectivă), a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid “în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Procurorii îl acuză pe Dragnea că a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, pentru a frauda rezultatul referendumului modificând astfel participarea la vot.

Potrivit unui comunicat al DNA, remis mass-media la trimiterea cauzei în instanţă,  “ca un prim pas, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar şi de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 şi 13 iulie 2012, destinate organizaţiilor judeţene de partid, respectiv preşedinţilor şi directorilor de campanie, dar şi primarilor din ţară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obţinerea participării la vot a alegătorilor, în proporţie de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale. În paralel, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii judeţeni de campanie /primarii/activiştii de partid”.

Procurorii susţin că “demersul infracţional al inculpatului Dragnea a fost susţinut de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării”.

Audierea învinuiţilor în această cauză va începe la următorul termen, stabilit de judecători pentru 14 februarie. Primii care vor depune declaraţii vor fi chiar cei doi membri ai secţiei de votare nr. 105 din Piatra Olt.