„Fiecare cântec este o poveste”

242

A crescut cu muzică populară, iar unul dintre marile sale vise în copilărie era să devină actriţă. Evenimentele la care a cântat au format-o ca artist, mai mult decât pregătirea formală în cadrul Şcolii Populare de Artă Slatina, şi cele mai grele examene le-a dat în faţa publicului. Fiecare cântec este pentru ea ca o poveste – aşa răspunde de fiecare dată când este întrebată cum de ţine minte versurile tuturor cântecelor, care depăşesc lejer un număr cu 3 cifre. A imprimat două albume cu melodii proprii, atât cu muzică populară cât şi de petrecere, şi urmează cât de curând să filmeze un videoclip pentru o melodie nouă.  Vă invit în rândurile următoare să o cunoaşteţi pe solista de muzică populară Lavinia Furtună

 

Lavinia Furtună este o voce oarecum nouă în peisajul muzicii populare din judeţul nostru, însă pasiunea pentru cântul popular o are de mică, familia sa fiind una dintre cele care a iubit întotdeauna tradiţiile şi muzica populară. Ea s-a născut pe 17 aprilie 1985 în Balş, iar pe lângă muzica populară Lavinia Furtună este îndrăgostită şi de poezie, motiv pentru care a şi ieşit în evidenţă la serbările de la grădiniţă

”Eram răsfăţata tuturor şi bufonul casei totodată. Îi distram pe toţi cu minispectacolele mele. De sărbători, mă îmbrăcam în costumele naţionale ale mamei  şi apăream în faţa alor mei cu câte un spray în mână. Făceam playback pe muzica populară difuzată la televizor. Dădeam un spectacol pe cinste”, povesteşte Lavinia.

A intrat apoi în Ansamblul „Pomul vieţii” de la Balş, unde a învăţat şi primii paşi de dans, urmând apoi şi cursurile Scolii Populare de Arte, secţia canto, unde a avut-o ca profesoară pe Denisa Silinescu, care a ajutat-o foarte mult în cariera de solistă de muzică populară pe care şi-a ales-o.

„M-am născut într-o familie de oameni modeşti dar cu frica de Dumnezeu, iubitori de tradiţii şi de muzică populară. Îmi amintesc cu drag cum de sărbători, mă îmbrăcam în costumul naţional al mamei şi apăream în faţa alor mei cu câte un spray în mână, făcând un spectacol pe cinste! Eram răsfăţată şi îi distram pe toţi cu minispectacolele mele…

Anii au trecut, însă dragostea pentru folclor a rămas, în următorii ani am activat la Ansamblul ,,Pomul Vieţii’’ din Balş ca şi dansator profesionist, şi aşa am ajuns să urc pe scenă, în diverse spectacole folclorice. De aici am fost îndrumată către Şcoala Populară de Arte, specializarea canto popular, care m-a ajutat foarte mult în ceea ce aveam să fac mai târziu.

A urmat o perioadă în care încercam să le îmbin pe toate, apăream în spectacole, fie ca dansator în suitele de dansuri populare, fie ca solist vocal, fie ca prezentator, fie toate trei la un loc; eram fascinată de poezie, câştigam premii şi toate aceste lucruri au contribuit la formarea mea ca om şi ca artist.

La vârsta de 16 ani am început să cânt la nunţi, iar în următorii ani m-am axat numai pe muzică şi aşa a urmat înregistrarea primului CD sub bagheta maestrului Nicu Creţu şi Ansamblul “Maria Tănase “de la Craiova. Am tratat întotdeauna ceea ce am făcut cu multă seriozitate indiferent că am cântat la nunţi, petreceri fie că am urcat pe scenă în spectacole, fie că am apărut în emisiuni televizate. După terminarea liceului destinul mi-a îndrumat paşii către Piteşti, acolo unde am absolvit Facultatea de Management şi Marketing în Afaceri Economice, mi-am întâlnit jumătatea şi m-am căsătorit.

Deşi muzica oltenească are un loc special în sufletul meu, m-am integrat rapid în peisajul muzicii populare argeşene, lucru care s-a concretizat printr-un CD de muzică de petrecere pe placul oamenilor din zonă şi am avut şansa să colaborez cu un post de televiziune locală din Piteşti, ca şi realizator-prezentator al unei emisiuni de folclor.

Şi uite aşa… pe versurile regretatei Maria Tănase … ”din Craiova la Piteşti şi-l dai jos la Bucureşti’’… am ajuns tot pe mâna destinului în Bucureşti, şi cu voia bunului Dumnezeu şi în sufletele voastre, căci nimic nu este întâmplător în viaţă!”, spune Lavinia Furtună.

Solista de muzică populară originară din Balş are la activ deja două albume – „Apucai pe drum la vale” şi „Cheful şoferilor”, la primul album majoritatea versurilor fiind scrise de Rozica Petra din Craiova, iar la cel de al doilea, producătorul s-a ocupat de tot

„Vreau ca muzica mea să vă bucure inima la veselie şi să vă aline sufletul în momentele mai puţin bune ale vieţii, căci muzica este hrana sufletului!”, spune Lavinia Furtună.