Sute de locuitori ai Oltului au devenit în ultimii ani pacienţi ai clinicilor din străinătate. Serviciile medicale primite de ei, de la intrarea în vigoare a cardului european de sănătate, se ridică la 2.000.000 lei. Din aceşti bani doar două treimi au fost achitaţi, Casa Judeţeană de Sănătate Olt intrând în 2014 cu o datorie importantă către spitalele din Occident.
Neplata serviciilor medicale primite în afară… a creat probleme
Clinicile din Germania, Italia, Austria, Elveţia sau Spania mai au de încasat pentru serviciile medicale oferite pacienţilor din judeţ peste 650.000 lei. Asta după ce anul trecut, în urma unor demersuri importante făcute de autorităţile sanitare din ţările menţionate pe lână Ministerul Sănătăţii de la noi, CAS Olt a achitat 1,35 milioane de lei. Parte dintre aceşti bani pentru servicii medicale prestate cu mai mulţi ani în urmă.
,,Au fost ceva probleme privind decontarea serviciilor medicale primite de pacienţii din judeţ la clinici din afară. Pentru a se debloca situaţia, să zicem aşa, ministerul a făcut un efort considerabil şi a alocat bani necesari caselor judeţene să achite o mare parte din datorii. Noi am reuşit să plătim servicii medicale în valoare de 1,35 milioane de lei. Mai avem de plătit cca 650.000 lei”, a declarat, pentru Realitatea Oltului, Florin Ciocan, director-preşedinte CAS Olt.
Tratamente şi tratamente…
De la intrarea în vigoare a cardului european de sănătate, sute de locuitori ai judeţului Olt au beneficiat de tratament în străinătate. Doar pentru anul trecut Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a aprobat 135 de cereri depuse în acest sens.
Sumele decontate pentru pacienţii din Olt clinicilor din afara ţării variază între câteva zeci de euro şi câteva zeci de mii de euro. A existat, însă, şi o excepţie. Pentru şase luni de spitalizare la o clinică din Paris pentru o caracaleancă CAS Olt s-au scos din buget aproape 250.000 euro.
,,Sumele pe care a trebuit să le plătim pentru pacienţii din judeţ au fost diferite. Am avut cazuri în care a trebuit să plătim câteva zeci de euro dar şi cazuri în care tratamentele aplicate unor olteni s-au ridicat la câteva zeci de mii de euro. Un caz mai deosebit l-a reprezentat o persoană din Caracal. Ea a stat internată şase luni la o clinică din Paris. Pentru tratamentul primit şi cazare am fost nevoiţi să achităm aproximativ 250.000 euro”, a mai afirmat Florin Ciocan.
Potrivit statisticilor instituţiei aproape 10% dintre cei care solicită cardul european de sănătate înainte de a se deplasa în afara ţării ajung să-l utilizeze.