IȘJ Olt interzice fondul clasei și fondul școlii

161

Colegiului Național „Ion Minulescu” din Slatinaa fost miercuri, 15 ianuarie, gazda întâlnirii dintre directorii unităților de învățământ preuniversitar din județul Olt și reprezentanții Inspectoratului Școlar al Județului Olt, întâlnire la care au mai participat și primarul municipiului Slatina, Minel PRINA, dar și Valentin MIHALACHE – președinte al CLDPS Olt, Floricică GHEORGHE – președinte al Asociației Județene a Părinților Olt și Ionel BARBU – președinte al SIP Olt.

Pe ordinea de zi a întâlnirii s-a aflat prezentarea strategiei anticorupție în educație a Inspectoratului Școlar Județean Olt – politicile publice și cadrul juridic existente, valorile fundamentale și principiile promovate de strategie, scopul, instrumentele și tipurile de intervenții, măsuri și reponsabilități pentru fiecare dintre obiectivele generale și specifice propuse. Strategia va fi prezentată și discutată în fiecare unitate școlară cu elevii, părinții și cadrele didactice.

Președinte al Asociației Județene a Părinților Olt, Floricică Gheorghe, a menționat colaborarea foarte bună a asociației pe care o reprezintă cu Inspectoratul Școlar Județean Olt, primării și sindicatele din învățământ și a accentuat necesitatea reglementării legale a fondului școlii, ceea ce s-a realizat în urma precizărilor făcute de către inspectorul general al IȘJ Olt, Felicia Man.

 

„Vreau să precizez faptul că fondul şcolii şi fondul clasei sunt ilegale! Ştiu că acesta a fost un obicei până acum în şcoli şi în licee şi aceasta nu doar în judeţul Olt, dar acest lucru nu va mai fi tolerat. Nu mi se pare corect faţă de copii să se continue această practică a colectării de bani de la elevi pentru tot felul de lucruri. Dacă părinţii acestora vor să contribuie în mod voluntar în vreun fel la sporirea confortului propriilor copii la şcoală, atunci ei pot dona bani în acest sens, dar, oficial, vă spun că fondul şcolii şi fondul clasei nu se vor mai strânge la Olt. Cine va avea cunoştinţă de aşa ceva pe viitor se poate adresa IŞJ Olt cu o sesizare sau o reclamaţie, iar noi ne vom ocupa de fiecare caz în parte”, a declarat inspectorul școlar general al IŞJ Olt, Felicia Man.

Șefa IȘJ olt a mai precizat că sprijinul din partea părinților se poate constitui prin donație, iar asociațiile de părinți se pot organiza în entități cu personalitate juridică. De asemenea, sunt interzise comercializarea cărților, auxiliarelor didactice, cumpărarea de mobilier, participarea elevilor la concursuri cu bani.

 

Se modifică structura rețelei școlare

Un alt punct al întâlnirii de miercuri a fost consultarea unităților de învățământ în legătură cu structura rețelei școlare pentru anul școlar 2014 – 2015, primarul municipiului Slatina, Minel Prina prezentând hotărârea Consiliului local Slatina cu privire la modificarea rețelei școlare, hotărâre necesară în vederea reducerii cheltuielilor de personal și materiale, creșterii performanțelor școlare, a procentelor de promovabilitate la examenele de evaluare națională și bacalaureat. Minel Prina nu a uitat să felicite conducerile Școlii Gimnaziale Nr. 1 Slatina și Școlii Gimnaziale Grădinari pentru accesarea și câștigarea unor proiecte cu finanțare europeană.

De asemenea, Valentin Mihalache, președinte al CLDPS Olt, a prezentat concluziile în urma consultărilor cu Inspectoratul Școlar Județean Olt și Consiliul Local Slatina și măsurile ce vor fi luate pentru dirijarea cât mai eficientă a resurselor materiale locale, integrarea absolvenților pe piața muncii și pregătirea în meseriile solicitate de agenții economici.

Nu în ultimul rând, Ionel Barbu, președinte al SIP Olt, a făcut referiri la necesitatea respectării procedurilor, de la propunerile consiliilor locale și până la eliberarea avizului conform de către Inspectoratul Școlar Județean Olt pentru fiecare situație în parte, în cazul modificării rețelei școlare așa cum s-a procedat și în acest an școlar.