• „Chiar credeți că ministrul Culturii trebuie să se apuce să recite așa pe holurile Parlamentului?”
Pe 15 ianuarie este Ziua Culturii Naționale și aniversarea nașterii poetului Mihai Eminescu, ocazie perfectă pentru presa central de a-l verifica pe ministrul nostru oltean al Culturii, Gigel Știrbu. Numai că reprezentantul Oltului în Guvernul Ponta s-a cam fofilit când a fost întrebat care este poezia preferată a lui Eminescu și dacă poate să recite o strofă.
„Luceafărul mi-a plăcut întotdeauna. Pentru mine, Luceafărul reprezintă cel mai important aspect, cea mai importantă operă pe care poetul național a scris-o. Pentru mine, Luceafărul reprezintă sublimul culturii românești (…) pentru mine, Luceafărul este tot ceea ce poate fi mai scump din punct de vedere literar pentru poporul român. Sigur că vă pot recita, chiar prima strofă, ultima strofă, cea de-a 63-a strofă, dar chiar credeți că ministrul Culturii trebuie să se apuce să recite așa pe holurile Parlamentului poezii? După ce închideți camerele va garantez că vă recit o poezie”, a spus Gigel Știrbu.
Gigel Știrbu a precizat că în tinerețe putea recita integral cea mai cunoscută poezie a lui Mihai Eminescu. „Nu știu tot Luceafărul, îl știam odată în tinerețe. Vă aduc aminte că am o anumită pregătire, nu știu dacă îl mai știu pe tot, dar îl știam da capo al fine”, a mai spus Știrbu.
• Ion Caramitru, înlăturat de Știrbu de la conducerea Teantrului Național București
Gigel Stirbu, a declarat zilele trecute că Ion Caramitru și Dorina Lazăr ar putea fi înlăturați de la conducerea TNB, respectiv a Teatrului Odeon, din cauză că o Ordonanță de Urgență din 2013 prevede înlăturarea de la conducerea instituțiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit 65 de ani.
„Sunt personalități marcante ale vieții culturale românești care au o autoritate profesională de necontestat și cred că pot să ducă și au demonstrat că, indiferent dacă au 65 de ani și trei luni sau 64 de ani și șase luni, că pot să conducă o instituție importantă în domeniul cultural. Există anumite amendamente cum că aceste persoane pot conduce instituțiile culturale, dar să zicem că proiectul de mangement poate fi făcut anual, în situația îin care, din punct de vedere fizic, nu mai poate să-și continue activitatea anul următor, proiectul de management poate fi stopat”, a precizat ministrul Culturii.
Gigel Știrbu a declarat, de asemenea, că în momentul de față Ordonanta 68 își produce efectele, aceasta trecând de Senat, a fost votată de plenul Senatului, și se află la Comisia pentru Cultură din Camera Deputaților. Probabil în prima ședință, la începutul sesiunii viitoare, după 1 februarie, va intra în dezbaterea acestei comisii.
Într-o asemenea situație se află Ion Caramitru, acesta fiind managerul TNB, însă
Gigel Stirbu a ezitat să răspundă la întrebarea dacă, potrivit OUG, Ion Caramitru se află în prezent în ilegalitate, întrucât a depaășit deja vârsta 65 de ani, acesta având acum 71 de ani.
• Gigel Știrbu, împotriva exploatării de la Roșia Montană
Ministrul Culturii, Gigel Știrbu, a declarat la Comisia de cultură a Senatului că Ministerul Culturii nu va fi de acord cu o exploatare minieră la Roșia Montană, până când nu va fi sigur că patrimoniul cultural național din acea zonă va fi protejat. Știrbu a fost membru „în celebra comisie de la Roșia Montană” și nu și-a schimbat punctul de vedere pe care îl avea la momentul respectiv.
„Am spus-o și acolo că, din punctul meu de vedere, până nu suntem siguri că acel patrimoniu național, cultural, din acea zonă va fi recuperat sau va fi protejat, nu cred că cineva din Ministerul Culturii va putea fi de acord cu o exploatare minieră din acea zona. Sunt convins că, în momentul de față, nu există un pericol iminent vizavi de acel patrimoniu”, a spus Gigel Știrbu.
Ministrul a mai precizat că a intrat în posesia unui studiu care a fost comandat de Ministerul Culturii unor specialiști din Marea Britanie, privind posibilitatea ca Roșia Montană să intre în patrimoniul universal UNESCO.
„Nu sunt o persoană care să mă opun dezvoltarii țării, exploatării resurselor, dar, ca ministru al Culturii, nu o să fiu niciodată de acord – inclusiv prin punerea la dispoziție a mandatului meu – ca o particică de patrimoniu să aibă de suferit din cauza unei intervenții industriale”, a mai spus Gigel Stirbu.