Oltul a devenit „capitala soarelui”

370

Judeţul Olt, şi în general judeţele din Oltenia, par a fi luat cu asalt de investitorii care pun la punct parcuri eoliene. Până în momentul de faţă sunt cinci în Mehedinţi, două în Dolj şi trei în Olt, la Grojdibodu, Corabia şi Dobrosloveni. Chiar dacă în Olt nu sunt decât trei parcuri fotovoltaice, noi ne putem mândri că-l avem pe cel mai mare. În comuna Grojdibodu, din judeţul Olt, funcţionează în prezent cel mai mare proiect solar realizat în România, arată datele de pe site-ul Transelectrica. Astfel, în comuna cu nici măcar 3.000 de locuritori a fost realizat un parc solar de 9,93 de MW, în valoare de circa 15 milioane de euro, proiectul având peste 40.000 de module fotovoltaice.

Potrivit informaţiilor noastre, proiectul a fost realizat de portughezii de la Energias de Portugal şi poate alimenta circa 10.000 de case anual. În total, parcul se întinde pe o suprafaţă de 31,7 hectare şi reprezintă cea mai mare investiţie de profil realizată până în acest moment în România.

 

Oltul judeţul cel mai căutat pantru parcuri fotovoltaice

Datele Transelectrica arată că până acum jumătate din judeţele din România au atras atenţia investitorilor în proiecte de energie solară, dar cele mai multe parcuri s-au concentrat în Olt, Prahova şi Giurgiu. Pe data de 16.05.2013, în România erau montaţi peste 94 MW în parcuri solare, comparativ cu nivelul de 49 MW de la finalul anului trecut. Ţinând cont că de obicei pentru a monta un megawatt într-un parc solar investiţiile pornesc de la 1,3 milioane de euro şi ajung până la 1,8 milioane de euro, potrivit datelor din piaţă şi din rapoartele realizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), rezultă că domeniul a atras investiţii de circa 150 milioane de euro.

Dacă până acum „capitala soarelui“ era judeţul Prahova, în prezent judeţul cel mai căutat de investitorii în proiecte fotovoltaice este Olt, acolo unde s-au realizat investiţii de circa 30 de milioane de euro în 18 MW. Următoarele clasate sunt Prahova şi Giurgiu

 

Portughezii au luat cu asalt Oltenia

EDP Renováveis (EDPR) este o companie pentru energii regenerabile, reprezentată la nivel global, cu proiecte de energie regenerabilă în Spania, Portugalia, Franţa, Belgia, România, Polonia, Statele Unite şi Brazilia. EDPR a selectat opt amplasamente pentru a dezvolta parcuri fotovoltaice. Acestea vor creste cantitatea de energie din surse regenerabile din România şi contribuie la îndeplinirea ţintelor stabilite de UE pentru producţia de energie din surse regenerabile. Amplasamentele sunt localizate în sudul şi sud-estul României, respectiv în judeţele Mehedinţi (4), Dolj (2) şi Olt (3). Amplasamentele sunt situate pe foste terenuri agricole, plate, care nu au mai fost utilizate de mai mulţi ani. Dimensiunea parcurilor variează între 4,1 şi 12 MW, cu o capacitate totală de generare de 65 MW. Producţia totală anuală de energie a parcurilor este suficientă pentru a alimenta cu energie electrică la aproximativ 63.000 de case anual.

După ce au cheltuit 8,8 milioane de dolari cu EDPR Solar România în 2012, portughezii de la EDP au achiziţionat cinci proiecte româneşti fotovoltaice, iar apoi, în mai 2013 au început să vândă, în premieră pe PCCB, energie solară pe o perioadă de cinci ani (contractele trecute rar au depăşit un an). Mai precis, au vândut 800.000 MWh prin două dintre cele cinci companii cumpărate, Studina Solar şi Potelu Solar, la preţul de adjudecare de 200 de lei/MWh. De curând, EDP a decis să majoreze şi capitalul social al celor companii cu peste 12 milioane de lei. Asta pentru că România este pentru EDP una din cele mai profitabile ţări.

În 2012, portughezii au cumpărat Cujmir Solar, Foton Delta, Foton Epsilon, Potelu Solar, Studina Solar şi Vânju Mare Solar. Astfel, EDP a ajuns să controleze 13 companii energetice româneşti, cu deţineri de 85 sau 100%. La finele anului trecut avea instalate în România capacităţi de 350 MW.

EDP Renewables Europe şi EDPR Ro, ca asociaţi ai firmei Potelu Solar, au majorat capitalul social ai acesteia din urmă cu 7,32 milioane de lei (1,66 milioane de euro). Contribuţia a fost doar din partea EDP Renewables Europe, care va avea mai multe părţi socaile. Prin Potelu Solar, portughezii au construit un parc fotovoltaic la Dăbuleni, Dolj.

De asemenea, pentru Studina Solar, a doua firmă prin care portughezii au vândut energie solară pe cinci ani, EDP Renewables Europe a contribuit la majorarea capitalului social cu peste 5,3 milioane de lei. Prin Studina Solar, portughezii au construit şi parcul fotovoltaic la Grojdibodu, în judeţul Olt.

 

Grojdibodu, capitala energiei verzi

Trei investiţii de anvergură derulate în ultimii ani aşează Oltenia pe harta regiunilor europene de producători de energie solară. Cu două proiecte funcţionale în judeţul nostru şi un altul derulat în „patria pepenilor” la Dăbuleni-Dolj, oltenii încep să prindă gustul producţiei de energie verde. Pentru a pune pe picioare cele tei parcuri solare din Oltenia, investitorii au scos din buzunar aproximativ 37 milioane euro.

Pe o suprafaţă de aproape 32 de hectare de teren, portughezii de la Energias de Portugal au realizat în Grojdibodu cel mai mare arc fotovoltaic din România. La marginea comunei cu 3.000 de locuitori, 40.000 de module fotovoltaice produc 9,8 MW/h, suficient cât să alimenteze 10.000 de locuinţe. Investiţia portughezilor a fost de 15,4 milioane euro. La Dăbuleni, în Dolj, aceeaşi firmă din Portugalia a investit 10,9 milioane euro într-un proiect similar. Parcul fotovoltaic din Dăbuleni produce 7 Mw/h. O investiţie similară se regăseşte şi la Corabia, unde parcul „Corabia Solar” produce aceeaşi cantitate de energie electrică precum cel din Dăbuleni. La jumătatea anului trecut, România ajunsese să producă în parcurile fotovoltaice de pe teritoriul ţării peste 94 MW/h, indicând o creştere semnificativă faţă de sfârşitul anului trecut, când capacitatea montată în parcurile solare era de 49 Mw/h.

Parcul fotovoltaic de la Grojdibodu este localizat la aproximativ 1,25 km nord vest de satul Grojdibodu şi 2 km nord de fluviul Dunărea. Suprafaţa totală a amplasamentului este de 31,7 ha (317.800 m2) şi cuprinde foste terenuri agricole, neutilizate de mai mulţi ani. Limitele nordică şi vestică sunt marcate de pomi, iar în vecinatătea limitei nordice se află un canal de irigaţie dezafectat.

Parcul fotovoltaic cuprinde 40.635 de module fotovoltaice, cu o capacitate instalată de 9,93 MW. Producţia de energie va fi de 12.002 MWh pe an, reprezentând un echivalent de aproximativ 10.000 de case alimentate cu energie timp de un an.

 

Oltul, pe cale să devină judeţ „fotovoltaic”

Judeţul nostru are mari şanse ca în câţiva ani de zile să nu mai fie considerat a fi unul în care predomină agricultura. Profitând de sutele de hectare din tot judeţul care nu sunt muncite şi au rămas în paragină, investitorii străini se îngrămădesc să investească aici în parcuri fotovoltaice, cum este şi cel de la Dobrosloveni, localizat la aproximativ 2 km nord vest de oraşul Caracal şi 40 km nord de fluviul Dunăre. Suprafaţa totală a amplasamentului este de 19 ha  şi cuprinde foste terenuri agricole, care nu au mai fost utilizate de mai mulţi ani. Un mal de pământ redus ca înălţime este localizat la graniţa de sud a amplasamentului, separându-l de un şanţ de scurgere şi de DN64 ce leagă Vâlcea de Caracal, care asigură şi accesul pe amplasament. Parcul  cuprinde 30.576 module fotovoltaice cu o capacitate instalată de 7,5 MW. Producţia de energie este de 9.772 MWh pe an, reprezentând un echivalent de aproximativ 8.100 de case alimentate cu energie timp de 1 an.

Deocamdată avem doar parcurile de la Grojdibodu şi Dobrosloveni, dar la câte cereri foarte multe comune din Olt vor avea în anii următori un asemenea parc, mai mare sau mai mic, judeţul nostru putându-se transforma din judeţ agrar într-unul „fotovoltaic”. Nu peste mult timp vor apărea astfel de parcuri şi la Corabia, Iancu Jianu sau Scărişoara, iar dacă nu sunt solicitări pentru avize la Agenţia Pentru Protecţia Mediului pentru parcuri fotovoltaice sunt pentru centrale fotovoltaice, cum e cazul la Ghimpeţeni, Făgeţelu, Scorniceşti, Osica de Sus, Stoeneşti, Deveselu, Icoana, Slătioara sau Valea Mare.