O brad frumos, ce mare eşti!

106

Ne-am gândit că în pragul sărbătorilor de iarnă nu ar fi rău să aflăm pentru  dumneavoastră care sunt cei mai înalţi brazi din judeţ. Primul loc în acest inedit clasament, în care nu am ţinut cont de natura bradului, s-a situat, în urma unei decizii de ultim moment, comuna Rusăneşti. ,,Medalia de argint” revine în această competiţie municipiului Caracal. De aici în colo nimic nu mai contează pentru că diferenţa dintre înălţimea brazilor de la Rusăneşti şi Caracal şi restul din localităţile Oltului este una foarte mare.

 

Bradul, mândria locuitorilor din Rusăneşti

Cel mai înalt brad din Olt are peste 20 de metri înalţime şi este amplasat, de cinci ani, în faţa primăriei din Rusăneşti. Bradul, pentru care s-a folosit la construire peste o tonă şi jumătate de bare rentangulare, împodobit cu peste 1500 metri liniari de furtun luminos, şi-a aprins acum câteva zile luminile spre surprinderea majorităţii localnicilor. Aceştia aflaseră că mai marii comunei au decis să nu mai muncească din greu pentru a le monta bradul devenit faimos, intenţionând ca de anul viitor să apeleze la unul natural, chiar dacă nu la fel de impresionant.

Pentru montarea bradului metalic dar foarte frumos împodobit din comuna cu oameni harnici, situată pe malul Oltului, a lucrat timp de o săptămână o echipă de opt meseriaşi în construcţii metalice şi electricitate. Şeful echipei de meseriaşi, Dan Dolan, ne-a mărturisit că montarea bradului nu a fost nici pe departe o muncă uşoară, principalul duşman fiindu-le vremea, dar… efortul a meritat. Bucuria localinicilor, în special a celor mici, a fost una imensă. Nici nu au terminat probele de lumini că aceştia au şi început să se adune în jurul frumosului brad ce poate fi observat seara şi din comunele învecinate. Nici cei care tranzitează localitatea nu trec indiferenţi pe lângă impunătorul brad ,,artificial”.

Primarul comunei, Alexandru Chirea, ne-a declarat că a revenit asupra deciziei de a nu mai monta bradul datorită solicitărilor venite din partea copiilor.

,,Ne hotărâsem să renunţăm la a-l monta. Am revenit asupra deciziei după ce am constatat cât de important era acest brad pentru copiii din comună. Nu toţi au posibilitatea să-şi facă un brad acasă, din păcate. Pentru ei, bradul din faţa primăriei era şi este foarte important. Aici au primit în trecut darurile de la Moş şi tot aici au cântat colinde”, ne-a declarat primarul comunei Rusăneşti, Alexandru Chirea.

Pentru ei, cei aproape 450 de copii preşcolari şi şcolari, edilul mai are o surpriză… cadourile dulci de la Moşul. Pentru părinţii şi chiar bunicii lor, surpriza primarului şi a echipei sale din fruntea comunei constă, ne permitem să o dezvăluim, într-o invitaţie la revelionul ce va fi organizat, ca de fiecare dată în ultimii ani, la ,,Casa albă”, sala de festivităţi a localităţii.

 

Şi caracalenii au bradul lor…

Cu doar doi metri mai mic, bradul din faţa administraţiei caracalene, constituie mândria municipiului. Mai ales că el este, spre deosebire de cel de la Rusăneşti, natural.

Bradul din cel de-al doilea municipiu al judeţului, tronează în faţa primăriei de câţiva ani. El a fost adus cu mare greutate de la munte, datorită înălţimii care depăşea lungimea oricărui trailer.

,,A fost nevoie să luăm măsuri speciale când l-am adus. Era mai lung decât maşina cu care l-am transportat şi a trebuit să avem mai multe aprobări, asemneni ca pentru un transport agabaritic”, ne-a mărturisit edilul caracalean Eduard Ciocăzanu.

Dacă frumuseţea bradului de la Rusăneşti este dată de aşezarea celor peste 100.000 leduri multicolore, aici farmecul îl dă podoabele de dimensiuni uriaşe dar şi muzica specifică sărbătorilor de iarnă care se aude permanent în jurul acestuia de la staţia de amplificare. Şi la Caracal surprizele pentru copii cu ocazia sărbătorilor de iarnă nu se rezumă doar la spectacolul prezentat de frumosul brad. Şi aici, copiii vor primi daruri din partea conducerii municipiului. În ceea ce-i priveşte pe adulţi, lor, Moşul le va aduce în zilele de sărbătoare o pleiadă de artişti cunoscuţi, care vor concerta aproape în fiecare zi dintre Crăciun şi Anul Nou.