Accesarea fondurilor europene şi locurile de muncă au fost cele două teme abordate în cadrul seminarului organizat la Strasbourg de eurodeputatul Marian Jean Marinescu, alături de câţiva colegi din grupul Popular, printre care Theodor Stolojan şi Traian Ungureanu, la care au luat parte ziarişti şi sindicalişti din Oltenia.
Potrivit celor prezentate, România ar putea rezolva parte din problemele pe care le are – infrastructura şi lipsa locurilor de muncă, cu ajutorul fondurilor europene. În opinia acestora, investiţiile în infrastructură au multiple efecte atât în plan social cât şi economic. Astfel s-ar crea locuri de muncă şi s-ar atrage investitorii străini.
Din păcate, aici ţara noastră are o problemă mare. Deşi am înregistrat o rată de contractare de cca 80%, stăm foarte prost la cheltuirea efectivă a banilor, doar cu puţin peste 20% din fonduri fiind utilizate.
Deputatul francez Dominique Riquet, vicepreşedintele Comisiei de Transport, invitatul eurodeputatului Marian Jean Marinescu, şi el membru în Comisia de Transport, le-a prezentat invitaţilor, printre altele, proiectul Uniunii Europene privind realizarea unei reţele de transport cu nouă coridoare principale. În opinia sa, proiectul reprezintă un mare avanţaj pentru ţara noastră care va fi traversată de două coridoare de transport: Coridorul Orient/Est-mediteranean, ce va lega nordul Germaniei de sud-estul Europei, şi Coridorul Rin-Dunăre prin realizarea unui canal Dunăre-Bucureşti. Pentru realizarea coridoarelor europene, UE a alocat pentru perioada 2014-2020 suma de 23 de miliarde de euro.
Problema ţării noastre este că planul de autostrăzi al Guvernului Ponta nu coincide cu cel al UE şi astfel, multe din ele vor depinde de banii de la buget sau de dispoziţia investitorilor privaţi. Situaţia devine scandaloasă şi cu grave implicaţii serioase în plan social dacă este să luăm în calcul studiile europene potrivit cărora o investiţie de un miliard de euro în drumuri creează 18 mii de locuri de muncă, după cum a susţinut Marian Jean Marinescu, eurodeputatul PDL, iar banii europeni sunt singurii disponibili, fără costuri.
Parlamentarii populari din PE susţin că autostrăzi de genul celei dorite de Ponta pentru a lega Bucureştiul de Alexandria nu va fi niciodată finanţată din fonduri comunitare. Acest lucru ar fi posibil dacă s-ar avea în vedere, însă, tronsonul Sibiu –Piteşti., care ar lega Bucureşti şi oraşul-port Constanţa de autostrăzile din UE.
Modificările făcute regulamentelor UE în cursul lunii trecute, potrivit cărora banii dezangajaţi din exerciţiul financiar ce se finalizează în această lună să poată fi utilizaţi până în 2016. De efectele acestei modificări beneficiază şi ţara noastră care poate folosi astfel peste 4 miliarde de euro. Printre eurodeputaţii care şi-au dat girul modificării regulamentelor s-a numărat şi iniţiatorul seminarului de la Strasbourg, Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele PDL, coordonator al activităţii democrat-liberalilor din Oltenia, vicepreşedinte al popularilor europeni.