Jandarmeria Olt merge pe jantă

84

Zilele trecute, Inspectoratul de jandarmi al Judeţului Olt şi-a prezentat bilanţul activităţii pe anul în curs. Deşi rezultatele sunt notabile, IJJ Olt fiind în primele cinci inspectorate din ţară, acestea au fost obţinute cu multă muncă şi sacrificiu. Să alergi după infractori pe jos şi să ai asemenea rezultate nu este uşor. Spunem asta pentru că la ora actuală parcul auto necesar IJJ Olt nu este acoperit nici măcar în proporţie de 25%. Probabil că acest procent s-a depăşit zilele trecute, când IJJ Olt a primit de la Bucureşti un autoturism Dacia Duster 4X4. Jandarmii olteni nu se confruntă numai cu insuficienţa autoturismelor, dar şi cele pe care le au acum unele dintre ele sunt aproape de casare, iar altele sunt vechi şi necesită reparaţii costisitoare.

 

IJJ Olt, printre primele din ţară

„Anul 2013 a reprezentat pentru inspectorat o perioadă de adaptare acţional – instituţională determinată de dinamica fenomenelor social-politice care au avut loc, concomitent cu eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor. La nivelul inspectoratului s-a acţionat cu precădere pentru: optimizarea structurală, eficientizarea modului de organizare şi executare a misiunilor specifice şi asigurarea suportului necesar desfăşurării normale a acestora; continuarea profesionalizării personalului, creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în instituţie şi în capacitatea de răspuns la solicitările acestora, dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de cooperare şi colaborare cu celelalte autorităţi publice cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Prin măsurile organizatorice întreprinse în cursul anului 2013 s-a avut în vedere eficientizarea activităţilor pentru îndeplinirea în mod corespunzător a misiunilor din competenţă, realizându-se o evoluţie structurală pozitivă, orientată cu precădere pe segmentul de ordine şi siguranţă publică”, a declarat colonelul Dorel Drejoi, comandantul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Olt, cel care a precizat şi faptul că activitatea inspectoratului a fost apreciată la nivel central, acesta fiind în primele cinci din ţară.

 

Mai multe fapte constatate

Pe parcursul acestui an au fost constatate de jandarmi mai multe fapte ca anul precedent, creşterea înregistrându-se şi la numărul de autori identificaţi.

Participarea la menţinerea ordinii publice a efectivelor de jandarmi, în sistem integrat, cu poliţia, a avut drept scop prezervarea ordinii publice prin acoperirea cu dispozitive de ordine publică a cât mai multor localităţi, în 2013 executându-se: 12.496 patrule mixte în mediul urban pentru contracararea fenomenului infracţional şi contravenţional; 2.840  patrule mixte în mediul rural pentru identificarea persoanelor care prin acţiunile lor aduc atingere climatului de siguranţă civică; 1.582 patrule de jandarmi în localităţile de reşedinţă ale subunităţilor; 1052 acţiuni în cooperare cu poliţia pentru asigurarea unui climat de securitate, creşterea siguranţei civice; 17  acţiuni punctuale; 98 acţiuni în zona instituţiilor de învăţământ.

De asemenea, pe parcursul acestui an, pentru prevenirea producerii de fapte antisociale în zona obiectivelor şi sustragerii de produse petroliere din conductele magistrale de transport au fost organizate şi s-au executat un număr 419  acţiuni pe raza a 25 localităţi, în cooperare cu efective din cadrul I.P.J. Olt şi 19 exerciţii tactice. Au fost executate 47 transporturi cu caracter special şi 865 transporturi de valori din care 841 judeţene şi 24 interjudeţene.

„În perioada analizată, au fost constatate un număr de 879 fapte de natură penală, din care 332 constatate de jandarmi şi 547 în comun cu poliţia, fiind identificaţi 996 autori. Din cele 332 infracţiuni constatate de jandarmi, 87 au fost prevăzute în codul penal (82 infracţiuni contra patrimoniului şi 5 alte infracţiuni), iar 245 infracţiuni au fost prevăzute în legi speciale. Din cele constatate în comun cu poliţia, 352 au fost prevăzute în codul penal (68 infracţiuni contra persoanei, 234 infracţiuni contra patrimoniului şi 50 alte infracţiuni), iar 195 infracţiuni au fost prevăzute în legi speciale.

Activităţile specifice desfăşurate pentru combaterea faptelor de natură contravenţională, s-au concretizat în aplicarea unui număr de 3.933 sancţiuni în valoare de 813.630 RON din care 3.000 sunt pentru încălcări ale Legii 61/1991 modificată – pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Celelalte acte normative la care au fost constatate contravenţii sunt din diferite domenii: la regimul piscicol – 446, hotărâri ale consiliilor locale – 254, la regimul silvic – 123, protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite – 101, cu ocazia desfăşurării adunărilor publice – 5, competiţii şi jocuri sportive – 2, alte acte normative – 2”, a precizat col. Dorel Drejoi.

În vederea desfăşurării eficiente a actului de justiţie, jandarmii olteni au executat un număr de 172 mandate de aducere, în care persoanele citate au fost conduse în faţa organelor judiciare sau a fost transmisă documentaţia în cazurile imposibilităţii prezentării acestora la organul emitent.

S-au desfăşurat 460 acţiuni de informare şi prevenire antiinfracţională, în unităţi de învăţământ, locuri de petrecere a timpului liber, competiţii sportive sau în alte locuri cu public numeros, sub egida programelor „Şcoli în siguranţă”, „Violenţa nu îţi ajută echipa favorită – alege să fii fairplay”, „Stop violenţei şi discriminării în şcoli!” şi campaniei de prevenire iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne „Tu decizi-votează legal”.

 

Jandarmi sunt, maşini nu sunt…

Dacă în privinţa gradului de încadrare IJJ Olt stă bine, fiind la 99%, în ceea ce priveşte dotarea jandarmilor cu maşini situaţia este sub orice critică. Gradul de asigurare cu autovehicule la IJJ Olt este de doar 24,48%, procent care a mai urcat puţin zilele acestea când jandarmii oltenii au primit „cadou de Crăciun” de la centru o Dacia Duster 4X4. Dar cu o floare nu se face primăvară, mai ales dacă ţinem cont că nu este doar problema unui parc auto insificient acoperit, ci şi faptul că şi maşinile pe care le au acum unele dintre ele ar trebui casate sau se apropie de această operaţiune. IJJ Olt are în subordine 10 subunităţi, iar la fiecare ar trebui să fie cel puţin două maşini, dar în momentul de faţă există numai cte una. Cu atât mai mult putem spune că, în aceste condiţii vitrege, rezultatele obţinute de IJJ Olt sunt de apreciat, şi la nivel central şi local, dar şi de către cetăţenii Oltului.

„Anul acesta, dinamica de personal s-a concretizat prin sosirea  în cadrul unităţii a 2 ofiţeri şi 5 subofiţeri, au plecat 2 ofiţeri şi 6 subofiţeri şi unui personal contractual i-a încetat contractul individual de muncă ca urmare a îndeplinirii cumulative a condiţiilor de pensionare, încadrarea inspectoratului fiind de 99 %. Pentru  îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu, rezultate foarte bune obţinute, cadrelor militare din subordine le-au fost acordate un număr de 135 recompense constând în: 48 mulţumiri, 50 felicitări, 24 citări prin ordin şi 13 înaintări în grad înainte de termen.

Pe de altă parte, ca urmare a abaterilor disciplinare în anul 2013 au fost aplicate sancţiuni pentru 1 ofiţer şi 25 subofiţeri. Astfel, se poate aprecia că, numărul abaterilor disciplinare, evenimentele şi natura acestora, raportate la numărul personalului din inspectorat şi activităţile pe care acesta le desfăşoară, reflectă o situaţie obiectivă care nu a influenţat negativ executarea misiunilor”, a mai declarat şeful IJJ Olt, Dorel Drejoi.