Gigel ajunse şi el ministru

56

Trăirăm să o vedem şi pe asta: Oltul are doi parlamentari miniştri, odată cu numirea liberalului Gigel Sorinel Ştirbu în fotoliu de ministru al Culturii. Mai trăirăm să simţim cum unii de la putere se bucură de această ajungere a şefului liberalilor de pe la noi, iar cealaltă parte, deşi mimează bucuria, nu ştie cum să se mai lovească peste frunte cu palmele.

Că nu-i de-a bună această numire. Şi… tindem să le dăm dreptate. Nu are cum să fie de bună numirea pentru social-democraţii noştri reprezentaţi în Guvernul Ponta de senatorul Dan Şova. Pentru că, deşi au acelaşi electorat care i-a trimis în parlament, cei doi nu se aseamănă decât la capitolul tinereţe. Cât priveşte diferenţele dintre ,,miniştrii noştri”, ele sunt multe şi diverse.

În timp ce Şova, ministru de aproape un an, doarme, vorba unei zicale, în cizmele statului, pentru toată lumea, fără ca cineva să mai spere că avocăţelul de pe Dâmboviţa ar putea măcar intenţiona să ridice vreun deget pentru ,,fraierii” care au crezut în el, cu Ştirbu situaţia este tocmai pe invers. Fostul preot de la Roşieni, care a renunţat de bună voie la sutană pentru a se dedica politicii, a demonstrat cu ani în urmă, pe vremea când ocupa fotoliul de secretar de stat în acelaşi minister, că este un bun ,,păstor pentru oile sale”. El a finanţat atunci multe din investiţiile din domeniul de care se ocupa. Multe din bisericile din judeţ arată aşa cum arată, adică bine, şi datorită banilor repartizaţi de Ştirbu.

Plecând de la antecedentele noului ministru ce reprezintă Oltul, ne aşteptăm ca Gigel al nostru să-şi păstreze năravul şi să ajute acum nu doar lăcaşele de cult din judeţ, dar şi instituţiile de cultură, aflate, multe dintre ele, în agonie. Şi cum atunci când a putut nu a dat bani doar pentru investiţiile din comunele conduse de colegii de partid, lucru văzut la alegerile din 2008, când acest lucru l-a scos deputat în faţa social-democratului Ion Bozgă, atunci înţelegem de ce nu se bucură colegii săi de alianţă USL-istă de prin judeţ.

Datorită mărinimiei lui Gigel, ajuns şi şef la PNL Olt, judeţul ar putea să capete o mai puternică nuanţă de galben la alegerile de anul viitor, iar lucru ăsta le poate crea mari probleme la atingerea obiectivului propus pentru, deocamdată, scrutinul europarlamentar.

Ca să nu mai vorbim de ,,pila” pe care şi-a pus-o noul ministru al Culturii la… Doamne Doamne, prin intermediul Preafericitului Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, odată cu primirea binecuvântării solicitată de deputatul liberal de Olt.

Lăsând la o parte atacurile dirijate împotriva alesului oltean, unele defecte pământeşti ale fostului preot, Gigel Sorinel Ştirbu, suntem siguri, nu va fi un ministru al Culturii care să facă doar jocuri politice sau de altă natură. Şi nici nu are obiceiul de a sta aplecat în faţa şefului… Ponta.

A demonstrat-o la doar câteva minute de la investire când a afirmat clar că nu-şi va pune semnătura pe proiectul iniţiat de colega lui social-democrată de la Mediu privind comasarea muzeelor.

Gigel Ştirbu se află la al doilea mandat de parlamentar. El reprezintă în Camera Deputaţilor electoratul din Colegiul Drăgăneşti Olt. Ştirbu a devenit în vară preşedintele interimar al PNL Olt, după demisia înaintată de Ioan Ciugulea.

De la alegerile de anul trecut, actualul ministru al Culturii a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de cultură, arte şi mass-media din Camera Deputaţilor. În Guvernul Tăriceanu, cu care este şi cumătru, a deţinut funcţia de secretar de stat în ministerul pe care acum îl conduce, el răspunzând atunci de Culte. Ştirbu a fost propus de conducerea PNL, cu unanimitate de voturi, pentru a prelua portofoliul de la Cultură după ce Daniel Barbu a demisionat în urma unei declaraţii care a stupefiat opinia publică