Dan Diaconescu, trei ani în spatele gratiilor

52

Caracaleanul Dan Diaconescu are mari şanse să-şi petreacă trei ani de zile în spatele gratiilor, după ce zilele trecute a fost condamnat pentru şantaj. Judecătoria Sector 1 l-a condamnat pe Dan Diaconescu la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj, dar sentinţa nu este definitivă, aceasta după ce procurorii au cerut de fapt ca omul de televiziune să fie condamnat la nouă ani de închisoare.

„Dacă pierd acest proces de astăzi, viitorul preşedinte va fi Ponta – culmea, primul preşedinte fără terminaţia «escu». Dacă voi fi achitat, înseamnă că eu voi fi preşedinte”, a declarat Dan Diaconescu înainte de aflarea sentinţei.

 

A scăpat doar cu trei ani

Zilele trecute, Judecătoria Sector 1 Bucureşti l-a condamnat pe Dan Diaconescu la trei ani de închisoare cu executare, procurorii cerând însă ca acesta să fie condamnat la nouă ani de închisoare.

Patronul OTV a fost trimis în judecată de DNA în 2010 alături de Doru Pârv pentru şantajarea primarului comunei arădene Zărand şi a unui om de afaceri. Decizia instanţei nu este însă una definitivă, aceasta putând fi atacată la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii de la DNA au precizat că Dan Diaconescu a făcut mai multe afirmaţii mincinoase referitor la anchetă, atât la postul OTV, cât şi la Realitatea TV, prin care a invocat faptul că ar fi vorba despre un dosar comandat politic. De asemenea, aceşti au acuzat că patronul OTV a avut o atitudine nesinceră, acţionând cu rea-credinţă şi abuziv, inclusiv prin formularea unei cereri de strămutare a dosarului la Curtea de Apel Bucureşti, încercând în acest fel să tergiverseze dosarul

„A încercat să politizeze conţinutul materialului probator, s-a victimizat, a dus o campanie furibundă la adresa procurorului de caz, pentru a influenţa buna desfăşurare a cercetării judecătoreşti”, a declarat procurorul DNA cu privire la acţiunile caracaleanului Diaconescu.

De partea cealaltă, patronul de la OTV susţinea înaintea aflării sentinţei că are probe care i-ar dovedi nevinovăţia: „După cum ştiţi, încrederea mea în sistemul de justiţie din România este zero. Să sperăm că vom întâlni un judecător diferit de sistemul care astăzi acţionează în România.

Dacă pierd acest proces de astăzi, viitorul preşedinte va fi Ponta – culmea, primul preşedinte fără terminaţia «escu». Dacă voi fi achitat, înseamnă că eu voi fi preşedinte”, a declarat caracaleanul.

 

Şantaj de 200 mii euro

După cum reiese dinr echizitoriu, procurorii DNA îl acuză pe Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune OTV, de două infracţiuni de şantaj. Procurorii spun că în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din judeţul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

„Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri”, susţin procurorii DNA.

Cea de-a doua infracţiune de şantaj anchetată de DNA face referire la faptul că în cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat de mai multe ori, prin intermediul lui Ghezea Mitruş, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” de la OTV, pe omul de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

Dan Diaconescu şi Doru Pârv au fost arestaţi preventiv în 23 iunie 2010. Patronul postului OTV a fost eliberat din arest în 25 iunie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, care a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara. Doru Pârv a fost eliberat din arest în 4 august 2010, Tribunalul Bucureşti admiţând atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de acesta. Instanţa a dispus în cazul lui Pârv interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu