Ambasadorul necunoscut al Oltului
Se numeşte Floarea Vasile, are peste 60 de ani şi toată viaţa a trăit la Scărişoara. Este o bunică sprintenă şi extrem de pricepută, deşi nu are studii înalte şi a lucrat la CAP sau la cooperativa din localitate. Nu i-a trecut niciodată prin cap că va deveni intreprinzătoarea familiei. Şi mai ales că va ajunge să facă o afacere de pe urma deprinderilor dobândite încă de copilă, de la mama sa. Tanti Florica se numără printre puţinii olteni care obţine profit de pe urma unui produs tradiţional-pâinea în ţest, poate cel mai autentic pentru meleagurile oltene. Cu banii câştigaţi din vânzarea, printre alte produse naturale sau legume ecologice, a pâinii în ţest, femeia îşi ajută copiii şi le face… poftele nepoţilor.
Moştenire de la mama…
,,Am învăţăt să fac pâine în ţest de la mama. Eram două fete la părinţi. Pentru că eu eram cea mică, atunci când mama pleca la CAP, sora mea mă punea să fac pâine. Câteodată mai făceam şi mâncare în ţest, că aşa se făcea pe vremuri. Chiar şi ciorba se făcea în ţest, în oală de lut. Acum ori de câte ori fac pâine în ţest îmi aduc aminte de mama mea”, ne-a mărturisit tanti Florica.
Acest produs tradiţional a fost înregistrat de bunica de la Scărişoara în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale de aproape doi ani. Ideea a fost a organizatorilor unui târg de produse tradiţionale. Tot ei i-au dat şi ideea de a veni week-end de week-end la Bucureşti, la trâgul de produse tradiţionale organizat la Agronomie. Are chiar şi o cabănuţă acolo în care doarme alături de fiul şi nora când ,,locuiesc” în Bucureşti pentru că, de câţiva ani, tanti Florica a devenit pe jumătate bucureşteancă.
Coadă la standul cu pâine la ţest
Tanti Florica ne-a mărturisit că nu reuşeşte niciodată să facă faţă solicitărilor venite din partea bucureştenilor sau a străinilor aflaţi cu diverse treburi prin capitală, care vizitează târgul de produse tradiţionale.
,,Am ajuns să am clienţii mei, care vin la sfârşitul fiecărei săptămâni să cumpere pâine de la mine. Sunt aşa de mulţi oameni care vor pâine în ţest încât niciodată nu reuşesc să-i mulţumesc pe toţi. Nu fac faţă comenzilor. Unii chiar fac liste de aşteptare… Stau la standul meu până le vine rândul”, ne-a povestit femeia, mărturisindu-ne că solicitările sunt aşa de mari încât de ceva timp şi-a luat şi ajutoare.
,,Am în târg trei ţeste. Când plec la Bucureşti nu merg singură, iau şi copii cu mine. Nu reuşesc singură să fac faţă la comenzi. Ei mă ajută. Eu frâmânt pâinea, o întind, iar ei se ocupă de arsul ţestului şi de vânzare”, a mai spus tanti Florica. Că afacerea merge ca pe roate, vă puteţi închipui singuri dacă vă informăm că vinde de fiecare dată până la 160 de pâini cu 15 lei bucata.
,,Pâinea mare, cât ţestul, de un kilogram şi jumătate o vând cu 15 lei, dar fac şi pâini mai mici, în funcţie de solicitările clienţilor”, a mai susţinut cea care, fără să conştientizeze a devenit poate cel mai redutabil ambasador al comunei sale şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai judeţului Olt.
A ajuns cunoscută şi în Coreea
Tanti Florica nu este doar cea mai căutată ,,ţărancă” din târgul de produse tradiţionale de la Agronomie, ci şi cea mai cunoscută şi apreciată. Despre pâinea ei au scris mai toate publicaţiile centrale, iar reprezentanţii principalelor televiziuni i-au trecut şi ei pragul standului pentru a o descoase cu privire la secretul celei mai buni pâini făcute în ţară. Femeia nu a trecut neobservată nici de jurnaliştii străini acreditaţi în ţara noastră. Aşa se face că numele ei a ajuns în multe dintre publicaţiile străine. Cea mai ,,pitorească” publicaţie străină care i-a alocat spaţiu este o revistă coreană.
,,A venit o coreancă la mine, acolo în târg, impresionată de coada de la stand. Cu ajutorul unui traducător, în engleză, mi-a pus tot felul de întrebări despre pâinea în ţest. M-a întrebat cum o fac, ce ingrediente folosesc, cine m-a învăţat şi tot aşa. Mi-a spus că o să apar la ei în ţară într-o revistă cu reţete tradiţionale de prin toată lumea… nu am crezut-o. Mă gândeam că zice aşa. Nu am crezut-o deşi îmi ceruse adresa.. La vreo două luni m-au chemat la poştă că am un colet din Coreea. Era revista…”, ne-a povestit tanti Florica despre cum a ajuns ea să fie cunoscută într-o ţară de care mulţi dintre consătenii ei nici nu au auzit.
Un ritual păstrat cu sfiinţenie
Deşi acum face la sfârşitul fiecărei săptămâni pâine în ,,regim industrial”, tanti Florica nu se abate de la ritualul strămoşesc. Face pânea doar din cocă obţinută din făină măcinată de ea, din grâu produs pe pământul moştenit de la părinţi, în ţeste făcute tot de ea în a patra săptămână de după Paşte, şi nu uită să facă semnul crucii pe pâine înainte de a o înflora şi unge cu ou sau roşie.
,,Când plec la Bucureşti plec cu sacii de făină după mine. Acum cam ştiu câtă îmi trebuie pentru numărul de pâini pe care le pot face. Imi iau cu mine şi ouă de ţară ca să le ung cu gălbenuş. După ce le întind pe cârpător, unde mai stau câteva minute să se odihnească înainte de a le băga în ţest, fac semnul crucii pe pâine şi le ung. Dacă este post le ung cu roşii date pe răzătoare, dacă nu le ung cu ou”, ne-a mai mărturisit Tanti Florica.
Pentru prietenii din târgul de produse tradiţionale şi chiar pentru organizatori, femeia mai prepară şi alte bunătăţuri în ţest. Cel mai des face pui pe pat de cartofi, în tavă de lut, aşa cum făcea răposate ei mamă. A făcut, de câteva ori, chiar şi sarmale în oală de lut. Au alt gust, ne-a spus. Unul care nu se compară cu al sarmalelor făcute în oale din cele moderne.
Roşiile de ciocolată, vedete printre tomatele din târg
Ambasadoarea de la Scărişoara ne-a spus că pe lângă pâinea în ţest le mai oferă bucureştenilor şi alte produse făcute de mâinile ei. Printre acestea se numără prăjiturile de casă la care se pricepe la fel de bine ca la pâine, bulion făcut în casă dar şi zacuscă fără prăjeală, pentru suferinzii de stomac.
De la standul femeii, locuitorii capitalei pot cumpăra şi diverse legume ecologice. Vedeta acestora este roşia de ciocolată. Un soi pe care l-a pus fiul ei, de profesie inginer agronom, pentru a sonda piaţa. Roşia de culoare maro a prins aşa de bine încât la anul o va produce în cantităţi mari. Va pune cu roşii de ciocolată un solariu întreg, ne-a spus. Acest soi este obţinut, a susţinut fiul acesteia, din corcirea unei roşii turceşti cu un altul sălbatic, de provenienţă columbiană. Acest soi de roşii este mai puţin pro-ducător decât cea autohtonă dar se vinde de cinci ori mai scump. Asta pentru că este o legumă cu efecte terapeutice, fiind indicate pentru diabetici şi suferinzii de cancer.
Despre ,,isprăvile” lui tanti Florica, primarul a aflat de la televizor
Edilul comunei Scărişoara, Călin Marin, ne-a mărturisit că a aflat despre activitatea femeii de la televizor. ,,Trebuie să recunosc faptul că tot ce a făcut tanti Florica a făcut pe cont propriu. Nu ne-a cerut niciodată ajutorul să ajungă la aceste manifestări unde ne promovează în cel mai profesionist mod numele localităţii. Dacă pe viitor va avea nevoie de sprijinul nostru il vom acorda fără să stăm pe gânduri. Ceea ce face tanti Florica, cum ne promovează comuna, este extraordinar. Prin ea a aflat lumea despre noi”, ne-a mărturisit edilul cu mândrie.
Poate că nu ar fi rău ca domnul primar să o răsplătească pe tanti Florica, pentru promovarea localităţii, cu titlul de… „Cetăţean de onoare” al comunei. Nu ar costa comunitatea nimic un astfel de titlu onorific