Prefectul de Olt, executat silit

52

Printre miile de olteni datori la băncii se numără şi actualul prefect de Olt, Cătălin Rotea. Deşi filiala bucureşteană a unei bănci are o hotărâre judecătorească definitivă privind executarea acestuia în vederea recuperării banilor rămaşi neachitaţi dintr-un credit acordat în urmă cu cinci ani, reprezentantul guvernului susţine că se va ajunge la o înţelegere cu executorul judecătoresc pentru suma de peste 17.000 euro datorată unităţii bancare de la care s-a împrumutat.

 

Cătălin Rotea, prefectul de Olt, a contractat împrumutul în valoare de 20.000 euro, în 2008. După doi ani în care şi-a achitat ratele, firma multiaţională la care lucra a avut dificultăţi financiare iar salariul acestuia s-a redus simţitor şi nu i-a mai permis să-şi achite ratele şi a ajuns să fie dat în judecată de bancă în vederea recuperării banilor nerambursaţi.

,,Este adevărat ce spuneţi. Printre miile dacă nu chiar zecile de mii de olteni care au înregistrat întârzieri la rambursarea creditelor bancare, mă număr şi eu. Când am contractat creditul aveam un venit lunar care ajungea, cu bonusuri cu tot, la aproape 8.000 de lei. După doi ani în care am achitat ratele, ca orice român, a venit criza. Firma la care lucram a început să aibă dificultăţi şi aşa am ajuns să am un venit considerabil mai mic, care nu mi-a mai permis să achit ratele.

Banca m-a dat în judecată, a câştigat şi… Vă asigur că nu voi ajunge să fiu executat, să mi se oprească bani din salariu. Situaţia mea s-a schimbat, acum îmi pot permite să achit datoria. Voi ajunge la o înţelegere cu executorul judecătoresc privind o eventuală reeşalonare a creditului”, ne-a declarat prefectul Cătălin Rotea.

Potrivit celor susţinute de prefect, dacă se va ajunge, şi se va întâmpla acest lucru pentru că teoretic el nu poate ajunge la vreo înţelegere cu executorul, ci doar cu banca, să i se oprească bani din salariul de demnitar, acesta poate pleca acasă, la final de lună, cu 1.500 de lei mai puţin decât arată ştatul de plată. Asta pentru că legea permite să i se oprească până la 50% din veniturile câştigate lunar.

Ratele scadente ale oltenilor au ajuns la începutul acestei luni la imensa sumă de 167,4 milioane de lei, doar o treime din bani reprezintă credite neperformante în valută. Lună de lună, potrivit Băncii Naţionale, datoriile scadente ale oltenilor care s-au împrumutat la bănci cresc cu aproape 5 milioane lei.