Interesele lui Vâlcov costă Primăria Scorniceşti

76

Cel puţin aceasta-i concluzia exprimată public de edilul micuţului oraş de pe Plapcea, Cătălin Davidescu. Potrivit acestuia, asocierea administraţiei locale la Compania de Apă Olt s-a făcut în condiţii suspecte şi în defavoarea locuitorilor din Scorniceşti. ,,Doar Slatina are de câştigat din sumele atrase de Compania de Apă Olt pentru schimbarea canalizării şi extinderea reţelei de apă din mai multe localităţi ale judeţului”, a afirmat edilul

 

Canalizarea care a făcut zob drumul judeţean

Înlocuirea conductelor de canalizarea din Scorniceşti a fost atribuită, susţine primarul, unei firme cu un angajat şi un leptop. Aceasta, la rândul ei, a concesionat-o unei alte firme fără specialişti. Aşa s-a făcut că deşi trebuia finalizată de mult, investiţia este departe de a putea fi inaugurată. Chiar dacă, potrivit lui Davidescu, nu era una extrem de necesară, vechea reţea fiind perfect funcţională şi putând rezista ani buni pe viitor.

,,Le-am atras atenţia încă de dinainte de a veni la primărie că sunt multe nereguli cu această investiţie şi cu firmele care lucrau aici. Din păcate tot ce am spus s-a adeverit. Aşa se întâmplă când atribui o lucrare extrem de complexă unei firme cu un angajat şi un leptop, ce o subînchiriază alteia în care sunt folosiţi doar necalificaţii, oamenii cu patru clase, şi fără specialişti. A fost reziliat contractul iar noi am rămas cu drumul făcut raf. Am vrut să-l refacem noi. Am cerut aprobarea instanţei, dar n-am primit-o. Nu avem, cică, voie să intervenim pe acest drum, pentru a nu afecta lucrările executate din banii Europei. Am luat în calcul refacerea drumului, pe o lăţime de cinci metri, pe partea neafectată de introducerea canalizării. Trebuie să facem ceva, aşa nu se mai poate. Dacă nu primesc sprijin de la CJ Olt, s-ar putea să mă gândesc să închid drumul chiar dacă acest lucru ar însemna să rup legătura celor din nordul judeţului cu drumul naţional ce duce la Bucureşti”, a anunţat cu ceva vreme în urmă Cătălin Davidescu.

 

Între lege şi necesitate…

Consiliul Judeţean Olt prin vicepreşedintele Marius Oprescu ne-a declarat că subiectul a fost discutat cu edilul de Scorniceşti şi că acesta a înţeles că nu se pot aloca fonduri în acest sens, deoarece ele ar fi imputabile de Curtea de Conturi, la un control ulterior.

,,În această situaţie nu putem să dăm curs solicitării primarului de la Scorniceşti. Am discutat pe această temă şi am avut convingerea că a înţeles. Nici noi şi nici primăria nu putem băga bani în acest drum. El trebuie reabilitat de Compania de Apă Olt după finalizarea lucrărilor de canalizare. Cred că primarul de la Scorniceşti face ce face pentru a ieşi în faţă. Noi nu spunem că drumul nu trebuie reabilitat, că nu este distrus, ci că nu putem băga banii în lucrări provizorii pentru că şi porţiunea neafectată acum de lucrările de canalizare va fi spartă pentru a face traversarea pentru cealaltă zonă”, a spus Oprescu.

Că-i vor fi sau nu imputaţi banii pentru reabilitarea lucrurilor pare să nu conteze pentru edilul de la Scorniceşti care a trecut deja la treabă, sătul de reclamaţiile venite din partea şoferilor, dar şi a atenţionărilor venite din partea Poliţiei.

,,Am transmis primăriei din Scorniceşti mai multe adrese privind starea drumului judeţean care traversează localitatea care este, din punctul nostru de vedere, un pericol public”, a susţinut comisar şef Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

 

Vina pentru starea drumului, aruncată în curtea Companiei de Apă Olt

Primarul oraşului Scorniceşti, Cătălin Davidescu a susţinut că nu doar atribuirea contractului unei firme care nu a dovedit într-un fel sau altul seriozitate în realizarea de astfel de investiţii reprezintă gafa autorităţilor judeţene, ci şi modul în care a fost proiectată această canalizare.

,,Suntem singurul oraş în care canalizarea se introduce chiar pe mijlocul drumului judeţean. Este aberant. Nu ştim cine şi de ce a luat o astfel de măsură. Cert este că ea ne îngreunează şi mai mult situaţia acum. Dacă se făcea pe marginea drumului, alta era situaţia. Puteau să decidă noua firmă care să se ocupe de finalizarea lucrărilor şi peste zece ani…”, a mai afirmat Davidescu, în opinia căruia investiţia nu prea s-ar justifica deoarece actuala reţea de canalizare funcţionează perfect în ciuda celei o jumătate de secol de viaţă.

,,La noi canalizarea este prin cădere, nu necesită cheltuieli, nu s-a întâmplat niciodată să refuleze din cauza unor precipitaţii abundente… Şi vă asigur eu că mai rezista alţi 40-50 de ani. Aici au fost alte interese la mijloc. Practic din această asociere prin care funcţionează Compania de Apă Olt doar Slatina a avut de câştigat. Aici nu s-a ţinut cont de nevoile celorlalte localităţi, ci doar de ale Slatinei. De interesul lui Vâlcov, că el era primar pe vremea respectivă, şi el a numit şefii Companiei de Apă Olt”, a dusţinut primarul Scorniceştiului.

 

Între creditul bancar şi banii europeni

Când şi în ce condiţii vor fi reluate lucrările la reţeaua de canalizare, acum, după ce edilul a trecut la reabilitarea parţială a bucăţii de drum judeţean ce reprezenta coşmarul celor care tranzitau zona, contează prea puţin. Conform spuselor lui Davidescu, important este ca proiectul ce vizează introducerea canalizării şi în zona centrală să fie modificat astfel încât să nu se spargă zona în cauză.

,,Noi am reabilitat recent centrul oraşului prin bani împrumutaţi de la bancă. Nu am plătit nici măcar un sfert din aceşti bani. Dacă acum sau la primăvară venim şi-l spargem pentru a introduce canalizarea nouă de care nu este nevoie, vom fi obligaţi să restituim integral creditul pentru că-l avem garantat cu lucrarea în sine. Şi nu avem de unde să-i restituim. Eu nu voi da niciodată autorizaţie de construire pentru această zonă. Este treaba Companiei de Apă Olt să găsească soluţii pentru a modifica proiectul. În locul acestor lucrări să facă altele. Avem nevoie să extindem reţeaua la perifierie”, a mai susţinut Cătălin Davidescu.

 

Se caută un nou constructor

Responsabilitatea desemnării unei noi firme care să continuie lucrările de canalizare la Scorniceşti aparţine Companiei de Apă Olt. Potrivit directorului tehnic al societăţii, după rezilierea vechiului contract pentru aceste lucrări s-a demarat procedura pentru desemnarea altui agent economic. Anunţul a fost postat în sistemul electronic şi luna viitoare se vor deschide ofertele. Având în vedere faptul că desemnarea câştigătorului este supusă contestaţiei, cel mai probabil la începutul anului viitor se va şti cine va continua să finalizeze investiţia de înlocuire a reţelei de canalizare la Scorniceşti. Primarul Davidescu speră doar ca acest constructor să nu facă parte din aceeaşi categorie cu primul şi problemele să se repete.