DEZAMĂGIRE ŞI SCÂRBĂ

94

Gheorghe Anghel a vorbit despre…

Primele ore de arest

 

Realitatea Oltului este singura publicaţie care a reuşit să stea de vorbă cu fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, după ce acesta a fost ridicat de mascaţi, reţinut şi apoi arestat. Timp de peste două ore, acesta şi-a deschis sufletul şi a povestit despre ce s-a întâmplat, despre acuzaţii şi despre oamenii în care a avut încredere şi care l-au adus în situaţia în care se află. Discuţia a avut loc după punerea sa în libertate pentru câteva ore, la expirarea ordonanţei de reţinere.

 

Sentimente mărturisite şi nemărturişite

,,O mare mizerie, asta este totul”, a susţinut fostul primar despre tot ceea ce se întâmplă. Felul în care a spus-o ne-a făcut să credem că nu la anchetatorii s-a referit, ci la… oamenii pe care i-a ţinut ,,în braţe”.

,,M-au întrebat cum de am semnat anumite ordine de plată… Auzi tâmpenie la ei… Păi eu eram obligat să semnez… Dacă ordinele ălea de plată nu erau corecte, vina era a celui care le întocmea, a celui care punea viza de control…. eu, când semnam, făceam o simplă formalitate la care mă obliga legea… Semnam ca primarul. Dacă un primar este de vină de tot ce fac prost angajaţii din subordine înseamnă că ar trebui să-i dea afară. El să fie singurul angajat…”, a mai spus Anghel, parcă mai mult pentru el decât pentru noi. ,,Am ajuns de râsul ţării…peste tot am înţeles că s-a vorbit de primarul Anghel de la Caracal şi nu cum se întâmpla înainte… Ce am ajuns…”, repeta destul de des fostul edil.

,,Mi-au luat şi banii din casă. Aveam vreo 100 milioane de lei vechi pe care-i avusesem daţi cu împrumut cuiva. Nu de acum, ci de mai mult timp. Acum s-a nimerit să-i aducă. Mai aveam şi vreo două pensii şi ceva, nu ştiu exact câţi erau că-i ţineam într-o vitrină şi luam din ei. Au căutat peste tot şi au mai dat şi de ceva valută, nişte mărunţiş, rămas nici eu nu mai ştiu de când şi de unde”, a mai spus edilul, despre ceea ce se întâmplase în ultimele ore, când viaţa lui se schimbase radical.

 

Tâlcul unor povestiri… groteşti

,,Ne-au luat şiretele, curelele şi tot ceea ce credeau că ar putea să ne ajute să ne facem rău. Când să plecăm spre Tribunal le-am cerut să-mi dea cureaua… Iniţial nu au vrut. Am insistat. Le-am spus că doar nu vor ca eu, om bătrân, să rămân în fundul gol în faţa judecătorilor că-mi cad pantalonii după mine. Cred că de ieri dimineaţă am slăbit cinci kilograme”, a început fostul primar primele mărturisiri despre viaţa de arest, în timp ce stătea alături de doi nepoţi, pe băncuţa din apropierea sălii de judecată.  ,,Am aflat şi eu, acum, venind spre Tribunal, că un ţigănuş de la Drăgăneşti mi-ar fi dat bani. Mită. Când am venit de la arest aveam aceeaşi … brăţară cu unul mic, de la Drăgăneşti. Tu, cine eşti, mă, de ce te-au luat?”, l-am întrebat. ,,Sunt cu unii de la primărie, de la Caracal”, mi-a răspuns el. ,,Şi, de ce te-au luat?”, l-am întrebat. ,,Zic că i-am dat mită primarului”, mi-a zis. ,,Şi?!, i-ai dat?”, l-am întrebat. ,,I-am dat!”, a spus el. ,,Tu îl ştii, mă, pe primar?”, l-am întrebat, uluit de ce auzeam. ,,Nu, dar i-am dat prin una”, mi-a răspuns ei. ,,Eu sunt, mă, primarul, ca să ştii”, i-am spus. La fel i-am spus şi judecătoarei când mă întrebă dacă-l cunosc. I-am spus că am făcut cunoştinţă cu el în dubă, că ne-au adus împreună, că am avut aceeaşi brăţară”, ne-a povestit fostul primar despre cum a aflat el despre lucruri pe care nu le-a făcut. Anghel nu ne-a precizat dacă l-a tras pe Cristinel Coman de ,,limbă” pentru a afla amănunte despre  acea ,,una” prin care i-ar fi transmis banii. Nici noi nu am insistat să aflăm. Era suficient ceea ce fostul primar ne povestea cu amărăciune şi scârbă despre ,,filmul” în care joacă fără să-şi fi dorit.

 

Patul în care a dormit Andrei Iordache

Vrând parcă să se încurajeze singur, fostul primar al Caracalului a povestit şi despre ,,cunoştinţa” lui cu arestul. ,,M-au băgat într-o celulă cu unii mai negri aşa…ţigani…la început au stat sfioşi… după au intrat în vorbă. Subiectul abordat… reţinerile de la Caracal şi aducerea în arest al fostului primar. M-a întrebat unul dintre ei dacă ştiu ceva despre Anghel, ăla de la Caracal, primarul, dacă-l aduseră în arest. I-am răspuns: Da, mă, îl aduseră…. Ţiganu continuă… ,,Unde l-ar fi băgat, în ce celulă, ştii, şefu?” Ştiu, mă, ştiu… aici… eu sunt ălă, nu mă ştii sau trebuie să-i dau jos şeapca, i-am răspuns”, ne-a povestit fostul edil.  Potrivit acestuia, primele ore în arest le-a petrecut în celula în care a stat câteva ore şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, reţinut 24 de ore, cu nici două săptămâni înainte, într-o cauză care-l viza pe vicepreşedintele CJ Olt, Marius Oprescu. Mai exact producerea unui accident rutier de către demnitar..

 

Resemnare dureroasă

Dezamăgit de comportamentul oamenilor în care a crezut şi pe care i-a sprijinit dar şi de cele susţinute de unii dintre foştii subordonaţi, Anghel nu mai dorea sau nu mai avea puterea de a-şi ascunde scârba care-l cumprisese. Ambele sentimente i se citeau pe faţă mai uşor decât oboseala multelor ore de audieri sau durerea suferinţelor fizice cauzate de lipsa medicamentaţiei necesare bolilor de care suferă.

Parcă ştiind verdictul ce urma să fie dat de către judecătorii Tribunalului Olt, Gheorghe Anghel îşi strângea, în timp ce vorbea cu noi, câteva lucruri strict necesare în arest: nişte hârtie igenică, o sticlă de apă plată, un prosop, ceva mâncare şi medicamentele necesare pentru o perioadă mai lungă. Le pusese pe toate într-o pungă de plastic, cumpărată de nepoţi de la un supermarket din apropiere.

 

Începutul unui viitor sumbru

Fostul primar al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel, a fost adus la mijlocul acestei luni, în urma unor deschinderi, cu mandat, la sediul DIICOT Olt pentru audieri, alături de alte 31 de persoane, foşti sau actuali angajaţi ai administraţiei locale dar şi oameni de afaceri din Caracal, Slatina şi Drăgăneşti Olt. Potrivit anchetatorilor, 18 dintre persoanele aduse la audieri ar fi constituit o grupare infracţională, specializată în infracţiuni economice. Prin achiziţii fictive de bunuri şi servicii sau supraevaluând valoarea acestora, membrii grupării ar fi creat un prejudiciu de 5 milioane lei, motiv pentru care anchetatorii au decis emiterea, pentru majoritatea dintre ei, a unor ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 29 de zile care a urmat a fost admisă de judecătorii Tribunalului Olt, după cinci ore de deliberări şi menţinută de magistraţii Curţii de Apel Craiova după aproape 24 de ore de luat la ,,puricat” declaraţiile învinuiţilor şi acuzele procurorilor DIICOT care au instrumentat cazul. Deocamdată nicunul dintre avocaţii celor aflaţi în arest preventiv nu a uzitat de alte solicitări prin care ar putea să obţină cercetarea acestora în libertate: eliberarea sub control judiciar sau pe cauţiune.

La începutul lunii viitoare, mai mult ca sigur, procurorii, înainte de expirarea acestor mandate de arestare preventivă, vor solicita prelungirea lor cu alte 29 de zile. Cel mai probabil, învinuiţii vor petrece sărbătorile de iarnă în arestul IPJ Olt.

 

O reclamaţie… cu ţintă clară

Învinuiţii au intrat în vizorul oamenilor legii în vara trecută, la sesizarea actualului edil al Caracalului, Eduard Ciocăzanu, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor. După mai multe ture de declaraţii date atunci, oamenii legii au făcut o pauză. Nu i-au mai invitat la sediul poliţiei dar au solicitat sprijinul unui procuror pentru a instrumenta cazul, considerându-l unul complex. Ba, mai mult, au cerut şi punerea sub urmărire a telefoanelor mai multor invinuiţi din acest lot. Când se credea că ancheta se va finaliza cu NUP, lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată. Sub controlul procurorilor DIICOT, zeci de oameni ai legii, cu sau fără cagule, au descins la mai multe locuinţe ale celor cercetaţi şi au efectuat percheziţii. Concomitent, aceştia au fost aduşi cu mandat la ceea ce avea să fie ultimele audieri în libertate. Ce a urmat, se cunoaşte.

Anchetatorii suspectează că, în perioada 2005 – 2012, la nivelul Primăriei Caracal ,,s-a cristalizat un grup infracţional organizat, format din factori de decizie şi funcţionari din cadrul instituţiei, cooptaţi fiind şi oameni de afaceri sau persoane aflate în cercul relaţional al membrilor grupării”.

În cauză, procurorii DIICOT fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

 

Spun orice doar ca să scape… mai uşor

Impunerea stării de reţinere şi apoi de arest a condus şi la primele atacuri între învinuiţi, mulţi încercând să scape de acuzaţii pe motiv că nu au făcut altceva decât să execute ceea ce i s-a ordonat. Cam ceea ce făcuse până la ridicarea lor fostul contabil şef al primăriei, Maria Tudor. Rezultatul nu a fost cel scontat… Maria Tudor a ajuns şi ea în arest după ce a spus multe şi mărunte. Aşa se va întâmpla şi acum când se fac tot felul de declaraţii care mai de care mai halucinante.

Avocaţii învinuiţilor spun că speţa este extrem de greu de gestionat datorită numărului mare de persoane acuzate.Ce probe au în dosar anchetatorii şi cât de greu atârnă acestea în viitorul celor aflaţi în arest ştiu doar avocaţii. Puţine lucruri au transpirat însă în cadrul şedinţei publice în care s-a judecat contestaţia la măsura arestării preventive de la Curtea de Apel Craiova. Şi… este de rău. Atât de rău încât îţi vine să-ţi faci semnul crucii şi să-ţi pui semnul întrebării dacă fostul edil al Caracalului nu avea unele probleme de comportament. Nu pentru că el ar fi fost capul răutăţilor, omul care ar fi pus la cale toată nebunia asta, ci pentru că după o viaţă în fruntea administraţiei locale este, credem imposibil, să nu-ţi dai seama că oamenii din jurul tău… ,,te fac la greu”, cum se spune. Pentru că, ne asumăm riscul unei concluzii greşite, deşi nu credem, aşa s-a întâmplat: Anghel a devenit o marionetă în mâinile celor mai apropiaţi colaboratori. Acest lucru l-a costat acum libertatea şi prestigiu. Păcat!