Pelerini din ţară nimănui

76

 

Maestrul Tudor Gheorghe aduce versurile poeţilor Grigore Vieru şi Mircea Micu mai aproape de inimile publicului în concertul “Pelerini din ţara nimănui”, pe 1 decembrie la Slatina. Tudor Gheorghe şi-a început turneul la Izbiceni, pe 8 octombrie, iar după ce a colindat toată ţara va ajunge şi în minicipiul reşedinţă de judeţ chiar de Ziua Naţională a României, ceea ce pentru noi înseamnă foarte mult, turneul urmând să se încheie două zile mai târziu la Bucureşti.

 

Tudor Gheorghe, unul dintre cei mai mari grăitori ai tradiţiei româneşti,  reuşeşte de fiecare dată să prezinte concepte noi pentru concertele pe care le susţine şi să reinterpreteze într-o manieră originală moştenirea de veacuri a românilor. Talentul său şi prezenta scenică sunt inconfundabile, iar sălile de concert sunt pline, la fiecare apariţie a sa. Aşa s-a întâmplat şi în precedenţii ani când Tudor Gheorghe a ajuns şi pe la Slatina, sala de spectacole de la Casa Sindicatelor fiind luat de fiecare dată cu asslt de către slătineni.

În turneul intitulat “Pelerini din ţara nimănui”, ce a debutat cu un spectaco la Izbiceni în căminul cultural ce-i şi poartă numele, maestrul Tudor Gheorghe da viaţă prin cântec versurilor a doi poeţi de marcă, Grigore Vieru şi Mircea Micu, într-o inconfundabilă interpretare şi sub bagheta dirijorului Marius Hristescu.

Concertul din data de 1 decembrie de la Slatina face parte din turneul naţional de promovare “Pelerini din ţara nimăni” desfăşurat în perioada 10 octombrie – 3 decembrie în peste 30 de oraşe din România şi îşi propune să aducă un omagiu creaţiilor nemuritoare ale acestor poeţi şi să imprime un suflu artistic în rândul spectatorilor.

Concertul “Pelerini din ţara nimănui” este un eveniment susţinut de către Domeniul Coroanei – Segarcea şi face parte din turneul de promovare a poeziei şi muzicii cu acelaşi titlu.

Aşadar, slătinenii, şi nu numai, vor avea ocazia de Ziua Naţională a României să fie parte la un spectacol de excepţie. De la cântece vesele şi glume spuse într-un mod atât de iscusit încât ai crede că ai un actor pe scenă, până la melancolia anumitor versuri, pe 1 decembrie cu siguranţă toţi ne vom transforma în pelerini şi vom explora o mică parte din bijuteriile poeziei româneşti.

 

„Trebuie să faci în aşa fel încât să-l ridici, nu să te cobori tu la nivelul lui”

„N-am cântat la botezuri, n-am cântat la nunţi… Consider că e o infirmitate, nu am nimic cu oamenii care din asta trăiesc. Iar apariţiile mele la televiziune sunt extrem de rare, pentru că nu am la ce emisiuni să mă duc. Nu mă încadrez în grilele lor. Ei spun că sunt din zona showbiz-ului, dar eu le-am spus că nu am nimic în comun cu asta. Ar trebui să fiu inclus în zona culturală. Ori televiziunile, toate, n-au niciun interes să promoveze lucrurile esenţiale ale culturii noastre. Ei fug după rating. Şi au şi mentalitatea stupidă că asta vrea publicul. Nu e adevărat. Publicul ia ce-i dai tu. Dar, dacă nu păstrezi un anumit standard, publicul te uită repede. Eu am studiat 40 de ani fenomenul acesta numit public. Cu cât cobori ştacheta mai jos, cu atât te uită mai repede. Tu trebuie să faci în aşa fel încât să-l ridici, nu să te cobori tu la nivelul lui. Ori artiştii de astăzi, în general, aleg calea mai uşoară”, spune maestrul Tudor Gheorghe.

Referitor la tema şi abordarea de la noul turneu „Pelerini din ţara nimănui, Tudor Gheorghe a spus că spectacolul nu se vrea a fi ceva foarte serios, ci pur şi simplu prezentarea unor opere de artă în versuri, spunând că el îşi doreşte ca toată lumea să aibă parte de acestea, motiv pentru care el va cânta pentru toţi oamenii, “de la cel mai mare academician şi până la ultimul hipster”. Mai mult, Tudor Gheorghe şi-a rugat publicul, în precedentele reprezentaţii ale acestui turneu ca o dată ajunşi acasă, după spectacol, să nu mai dea drumul la televizoare, ci să rămână cu sufletul curat, cum numai poezia îl face.

Pe lângă valoarea incontestabilă din punct de vedere cultural al spectacolului “Pelerini din ţara nimănui”, concertul de la Slatina va fi cu siguranţă o experienţă foarte bogată pentru fiecare om din sală datorită artistului cu suflet frumos care va încerca să ne facă lumea mai frumoasă şi să ne facă să mai uităm preţ de vreo două ore de problemele cotidiene.

 

„De fiecare dată când îl ascult – şi asta se întâmplă des – Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească – populară şi cultă – poate mişca munţii. (…) Problema mea, inhalând prin toţi porii melodia fiinţei sale, este cum să-mi stăpânesc o lacrimă de dragoste, admiraţie şi mândrie că poate există acest fenomen (…), spunea Marin Sorescu