„Corbul” a pus ghetele în cui

86
în 2013, Dănciulescu a pus ghetele în cui și a donat tricoul muzeului clubului dinamovist

Ionel Dănciulescu şi-a anunţat retragerea din activitatea de jucător. Din iarnă, „Corbul” va ocupa postul de team-manager la clubul Dinamo. Tricoul cu numărul 25 purtat de „Danciu” va merge către muzeul clubului, iar ghetele sale i-au fost dăruite unui junior de 8 ani al roş-albilor. El va împlini pe 6 decembrie 37 ani. A înscris în total peste 200 de goluri, aflându-se pe poziţia a 2-a în clasamentul golgheterilor din toate timpurile în Liga I.

 

Considerat unul dintre cei mai valoroşi atacanţi din istoria Ligii I, Dănciulescu şi-a început cariera de jucător profesionist la Electroputere Craiova, pentru care a jucat în perioada 1993 – 1995, marcând 8 goluri în 31 de meciuri. În 1995, Dinamo Bucureşti l-a transferat, jucând la echipa din Şoseaua din Ştefan cel Mare vreme de doi ani, până în 1997, când a fost adus la Altay Izmir, Turcia.

În Turcia a rezistat doar jumătate de sezon, revenind în ţară la Steaua Bucureşti, marea rivală a lui Dinamo. A marcat 53 de goluri în 129 de meciuri pentru „roş-albaştri”, reuşind să câştige şi de două ori campionatul României (1997-1998; 2001-2001).

În 2002 a revenit la Dinamo, dar din cauza performanţelor realizate la Steaua, a fost contestat vehement de fanii „câinilor”. În ciuda acestui lucru a devenit, odată cu trecerea timpului, unul dintre cei mai valoroşi şi importanţi jucători de la Dinamo. A câştigat trei campionate şi două Cupe ale României cu alb-roşii, devenind unul dintre cei mai iubiţi jucători ai dinamoviştilor. În iunie 2009, a revenit şi la naţionala României, odată cu venirea lui Răzvan Lucescu ca selecţioner. A jucat în meciul cu Lituania, câştigat de naţionala României cu scorul de 1-0 în deplasare.

La 31 august 2009 a părăsit echipa Dinamo Bucureşti şi a semnat un contract pentru un sezon cu posibilitate de prelungire, cu echipa spaniolă din Segunda Division, Hércules Alicante. În iulie 2010, după ce i-a fost reziliat contractul cu formaţia spaniolă Hércules, a revenit la Dinamo Bucureşti. A reuşit golul 200 pe 17 noiembrie 2011, împotriva Ceahlăului.

 

Retragere în lacrimi

Ionel Dănciulescu şi-a anunţat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, retragerea din activitatea de fotbalist, deşi mai avea contract cu Dinamo până în vară, dar se pare că a fost forţat să ia această decizie, chiar dacă el a spus că este doar decizia lui. Fostul atacant al „câinilor” va rămâne în cadrul clubului, urmând a ocupa funcţia de team-manager din iarnă.

„A venit şi acest moment. Nu a fost o decizie uşoară, dar nici foarte grea. Am ales să mă retrag de la Dinamo, am dorit să joc ultimul meci pentru Dinamo. Există viaţă şi după ce te laşi de fotbal, important e că voi rămâne în cadrul clubului şi voi încerca să o fac aşa cum am făcut-o ca şi fotbalist. Le mulţumesc suporterilor, fără sprijinul lor, al antrenorilor şi al jucătorilor, nu aş fi reuşit.

Toate trofeele câştigate alături de echipă sunt amintiri frumoase. Victoria împotriva Stelei, de Paşte, cu 4-2… Când i-am bătut apoi cu 2-1 şi au pierdut campionatul. Eu m-am bucurat pentru orice victorie fiindcă toate au fost obţinute cu trudă. Regretul e că nu am reuşit nicio calificare în Liga Campionilor, dar poate o voi reuşi din altă postură. Cred că acum am foarte multe lucruri de învăţat de la domnul Anghelache. Dar nu e problemă, pentru că prind repede. Colegii mi-au respectat decizia şi sînt alături de mine”, a mai explicat atacantul.

După ce şi-a „donat” tricoul cu numărul 25 către muzeul clubului, ce urmează a fi inaugurat, Dănciulescu i-a dăruit ghetele unui puşti de 8 ani, de la grupele de juniori ale roş-albilor. În primăvară, clubul plănuieşte un meci de retragere pentru Ionel, pe Arena Naţională.

 

Un fel de Zidane

“Faptul că Dănciulescu a acceptat să rămînă în continuare la Dinamo nu poate decât să ne bucure. Cu cât sînt mai mulţi dinamovişti în condiţia clubului, succesul va fi garantat mai rapid şi mai de anvergură. Nu cred că trebuie dezvoltat prea mult ceea ce înseamnă Dinamo. Dacă Dinamo este unde este azi, acest lucru se datorează şi unor oameni precum Ionel Dănciulescu sau Cornel Dinu. Ionel va fi un fel de Zidane pe banca tehnică a lui Dinamo. El are de împărtăşit multe din experienţa sa celor tineri. Succesul reuşitei e garantat numai dacă lucrăm ca o echipă şi avem răbdare. În primăvară vrem să facem un meci de retragere pentru Dănciulescu”, a declarat şi Ionuţ Negoiţă, cel care a precizat că a fost decizia lui Dănciulescu de a se retrage acum.

“E vorba de o decizie personală a lui Ionel, noi suntem într-o perioadă de reconstrucţie în care să dăm şansa celor tineri să crească, la fel cum a avut şi Dănciulescu ocazia să intre şi să joace la o vârstă oarecum fragedă. Mai bine numit amator, decât şomer, cel puţin aşa cred eu (n.r. – făcând referire la Florentin Petre). Au primit ocazia să arate ce pot şi au terminat undeva pe locul şase. Sunt nişte războaie inutile, fiecare ar trebui să-şi vadă de treaba lui”, a completat patronul.

“Nu e un moment plăcut pentru Ionel Dănciulescu. E un moment greu pentru el, numai cei care l-au trăit îl pot înţelege. Ziua aceasta îi aparţine lui, e o decizie de onoare acum având în vedere ceea ce a făcut şi poate mai putea să facă. Eu m-am retras şi mai tânăr în momentul în care mi-am dat seama că nu mai pot domina careul. Ionel este un profesionist incontestabil, astfel cred că e posibil ca sorţii lui Dinamo să îi fie benefică acestei numiri. Consider că el poate fi şi un foarte bun antrenor. E o meserie mai grea, în care depinzi de alţii. El a fost un învingător pe teren şi va fi acelaşi învingător şi în continuare“, a punctat şi Cornel Dinu, care nu a rata şansa de a amesta iar fotbalul cu literatura sau cu istoria.

“Simbolismul este un curent contestat încă din timpul lui Macedonski… Simbolurile fotbalistice se nasc cu această stea, însă trebuie să fie ajutaţi şi de societate. La Dinamo există câţiva jucători talentaţi, chiar şi la echipa a doua sau juniori. Drept dovadă, doi dintre ei au plecat în această vară şi au adus o bonificaţie financiară pentru echipă. Cu flerul său, Ionel poate ajuta antrenorii cu sfaturi pentru promovarea lor. El este puternic şi va trece repede şi cu bine peste acest moment al retragerii. În momentul în care va vedea că Dinamo va respecta în continuare această tradiţie a promovării tinerilor, cred că acest lucru va compensa nostalgia renunţării la carieră”, a mai adăugat “Procurorul”.