Dinţii olteneşti, la mare căutare

61

Sute de străini, cei mai mulţi din Europa, şi-au pus dinţi olteneşti. Lor li se alătură alte câteva sute de olteni care locuiesc de ani de zile în afara graniţelor ţării. Că vin în vacanţă sau la rude, aceştia îşi fact timp pentru a-şi rezolva problemele. Banii lăsaţi la cabinetele stomatologice de pe la noi sunt cu mult mai puţini decât cei pentru achitarea aceluiaşi tratament în ţara de domiciliu.

 

Turişti medicali

Oltul nu a fost niciodată, şi sunt puţine şanse să devină, un judeţ turistic. Cele câteva mănăstiri cunoscute, ruinele curţii domneşti a voievodului Mihai Viteazul de la Caracal sau minunile acestui municipiu nu atrag nici 10 % din numărul străinilor care ne trec graniţa judeţeană. Cei mai mulţi vin din considerente economice, pentru afaceri sau pentru a lucra aici, alţii ne caută pentru partidele de vânătoare, dar foarte mulţi vin la… rude şi, în acelaşi timp, să-şi pună la punct dantură. Deşi mare, numărul lor nu este comparabil cu cel al străinilor care vin, spre exemplu, în Craiova pentru acelaşi lucru. Asta pentru că, deşi unii dintre stomatologii noştri sunt foarte buni, ei nu pot oferi toată gama de servicii stomatologice de care aceştia au nevoie. Un astfel de serviciu este implantul dentar.

 

Preţuri de câteva ori mai mici

Stomatologii olteni sunt adesea criticaţi pentru preţurile considerate mari. În realitate acestea sunt ,,piperate” pentru locuitorii judeţului ale căror venituri sunt mici, nu şi pentru cei care muncesc în străinătate şi, cu atât mai puţin, pentru străinii care aleg să se trateze în judeţ.

În timp ce un implant în ţările europene dezvoltate se ridică la peste 2000 de euro, la noi costă cel mult 500 euro. O carie în afara ţării se rezolvă cu câteva sute de euro, în funcţie de complexitatea intervenţiei, problema este rezolvată de stomatologii olteni cu doar câteva zeci de euro şi tot aşa.

 

Lucrurile au evoluat încet dar sigur

Dezvoltarea cabinetelor stomatologice de pe la noi, asemeni celorlalte din ţară, s-au dezvoltat încet şi sigur. Pe lângă pacienţii locali, mai toate au acum pe listă şi ceva străini, fie ei autentici sau nu.

,,La început au venit ai noştri plecaţi în străinătate. Au făcut-o în concediu. De ceva timp, împreună cu ei au început să vină şi străinii, prieteni ai acestora. Preferă să facă un concediu în ţară la noi şi, în acelaşi timp, să se şi trateze aici. Astfel fac două într-unu şi ies şi mai ieftin decât şi-ar fi tratat dantura în ţara de origine”, ne-a mărturisit unul din medicii stomatologi din Slatina.

 

Programări pe net sau prin intermediar

Pacienţii străini ai cabinetelor stomatologice de la noi nu vin la întâmplare, ci după o prealabilă programare care se face de obicei în perioada vacanţei. Pentru a fi siguri că medicul recomandat sau cunoscut le poate rezolva problema în perioada în care ne vizitează meleagurile sau aleg să-şi vadă rudele, străinii îi informează pe medicii stomatologi din timp, fie telefonic cu ajutorul rudelor, fie prin intermediu internetului. Ca să nu-şi piardă clienţii cu bani, mulţi dintre stomatologi muncesc în timpul verii chiar şi peste zece ore zilnic.