Zestrea românilor, prezentată liceenilor

95

Deşi captivaţi de tehnica modernă, tinerii nu rămân impasibili la frumosul tradiţional. Au demonstrate-o zilele trecute elevii de la Colegiul Naţional Vocaţional ,,Nicolae Titulescu” din Slatina. Ei s-au arătat extrem de interesaţi să descopere meşteşugurile tradiţionale de la cei mai cunoscuţi creatori populari din judeţul Olt, în cadrul proiectului ,,Zestrea Românilor”, iniţiat de Asociaţia Culturală „ProArt Slatina 2010” cu sprijinul Primăriei Slatina, Consiliului Judeţean Olt şi Şcolii Populare de Arte şi Meserii, în parteneriat cu trei licee slătinene: Colegiul Naţional „Radu Greceanu”, Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” şi Colegiul Naţional Agricol „Carol I”

Cei mai renumiţi şase meşteri populari din Olt au decis să ,,cobore” zilele trecute printre tineri de la Colegiul Naţional Vocaţional ,,Nicolae Titulescu”, din Slatina, pentru a-şi prezenta rezultatul muncii care au dus faima României în lume şi a le vorbi cu pasiune şi dragoste despre meşteşugurile străbune. Asta după ce au făcut acelaşi lucru şi pentru liceeni de la Colegiul Naţional ,,Radu Greceanu” şi vor continua să-i invite la o astfel de acţiune şi pe adolescenţii de la Colegiul Naţional Agricol ,,Carol I”.După scurte poveşti legate de viaţa meşterilor şi secretul care-I face să creeze adevărate opera, prezentate chiar de aceştia, elevii au fost invitaţi să descopere practic tainele meşteşugurilor prezentate. Iar invitaţia nu a rămas fără răspuns. Surprinzător, cei mai mulţi dintre cei prezenţi nu s-au înghesuit spre uşile de la ieşirea din anfiteatrul prestigioasei unităţi de învăţământ ci spre scena unde meşterii populari îi aşteptau.

Tinerii s-au dovedit atât de interesaţi încât au stat minute în şir pe lângă meşterii populari pentru a le veni rândul să-şi încerce dibăcia. Cei mai mulţi dintre ei au pus mâna pe lut pentru a-l modela şi au învârtit de roată.

,,Este destul de greu, dar cred că mă descurc. Am reuşit, cu ajutorul meşterului dă dau formă pumnului de lut de pe roată”, ne-a declarat cu bucurie o tânără care şi-a încercat abilităţile în modelarea lutului sub atenta îndrumare a maestrului Marin Truşcă.

,,Este incredibil cum poate crea omul asemenea frumuseţi”, ne-a declarat o elevă a colegiului impresionată de iile expuse de Olguţa Filip, meşter populara în arta cusutului din Cezieni.

,,M-a impresionat foarte mult munca depusă de meşterul Niţu”, ne-a mărturisit o altă colegă a fetelor.

Mai mult chiar, tinerii au susţinut că obiectele vestimentare sau nu care ţin de identitatea noastră culturală îşi pot găsi locul lor în viaţa actuală a lor. Valoroasele ii pot fi purtate aproape permanent, nu doar la ocazii, ca parte componentă a costumului popular, în timp ce obiectele de lut, pot fi folositoare în orice casă. După fiecare ,,poposire” a meşterilor populari şi a operelor create de ei în mijlocul liceenilor, iniţiatorii proiectului le pregătesc celor din urmă şi o reprezentare teatrală prin care se promovează prin elementele de decor, limbaj şi costume populare, patrimoniul cultural dintr-o anumită zonă a ţării, precum şi tradiţiile populare specifice acesteia.