Cimitirul din satul Pietriş, comuna Baldovineşti ar putea rivaliza nu peste mult timp cu cele mai frumoase necropole din ţară şi chiar din lume. Autorităţile din Olt au decis să scoată la lumină acest loc prin reabilitarea lui şi includerea zonei pe lista obiectivelor turistice ale Oltului. În ajutorul lor vine faptul că aici avem de-a face cu crucile unicat, puse la căpătiul celor trecuţi în nefiinţă, care au o valoare inestimabilă, prin tehnica realizării şi a picturii naive ce le împodobeşte.
Autorităţile judeţene cer bani de la Ministerul Culturii
Primii paşi în direcţia punerii în valoare a acestui adevărat simbol al Olteniei au fost deja făcuţi de autorităţi, acţionându-se în acest sens pe mai multe planuri, astfel încât locul să constituie un punct de atracţie turistică în cel mai scurt timp. Pentru început, crucile specifice, unicat, au fost inventariate, iar cimitirul a fost inclus în Planul Naţional de Restaurare şi se lucrează la un proiect privind restaurarea crucilor. Concomitent, potrivit celor declarate de Gheorghe Iorga, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, se acţionează în direcţia obţinerii fondurilor necesare pentru împrejmuirea de urgenţa a cimitirului astfel încât asupra crucilor să nu se mai intervină din afară. Preotul din sat a achiesat şi el la demersurile autorităţilor şi dă o mână de ajutor în acest sens. El face lobby pe lângă săteni să păstreze tradiţia şi veghează ca nimeni să nu aducă nici cea mai mică atingere crucilor-troiţe, atinse de trecerea timpului.
Fonduri europene pentru păstrarea meşteşugului
Pentru a-i sprijini pe localnici în păstrarea tradiţiei de a amplasa la căpătâiul celor trecuţi în nefiinţă crucile unicat de la Pietriş, dar şi pe cei patru meşteri cruceri de a duce mai departe această tradiţie, autorităţile locale au luat în calcul şi fondurile europene. Ele au accesat, conform celor susţinute de viceprimarul Florin Popa, prin intermediul unui proiect, zeci de mii de euro. Banii vor fi folosiţi pentru înfiinţarea unui atelier, dotat cu utilajele şi instrumentele necesare fabricării crucilor din lemn specifice zonei. În acest atelier, meşterii cruceri urmează să lucreze pe rând şi să transmită acest meşteşug mai departe tinerilor care vor să-l îmbrăţişeze.
Există speranţe pentru revigorarea unei tradiţii unicat
Autorităţile sunt încrezătoare în revigorarea acestei tradiţii chiar dacă numărul meşterilor cruceri în lemn s-a redus simţitor, doar 10 % din cei care duceau mai departe această tradiţie cu zeci de ani în urmă o mai fac şi acum. Disponibilitatea acestora, însă, şi preţurile mici practicate pentru troiţele realizate cu multă migală şi pasiune, sunt doar două elemente care dau speranţă că obiectivul reînvierii tradiţiei acestor locuri poate fi atins. Iar atunci când acest lucru se doreşte cu ardoare, reuşita este ca şi asigurată.
Iuliana Călăraşu, unul dintre meşterii cruceri care mai păstrează tradiţia susţine că deşi nu sunt mulţi tineri care vor să îmbrăţişeze acest meşteşug, sunt suficienţi pentru ca elementul esenţial a ceea ce reprezintă astăzi unul dintre simbolurile Olteniei să nu se piardă pe viitor.
Rivalele crucilor de la Săpânţa…
Crucile din cimitirul de la Pietriş sunt unicat în ţară şi în lume prin forma lor, dar şi pictura naivă care le împodobeşte, dându-le o valoare inestimabilă.
Deşi există elemente care se găsesc şi pe monumentele funerare de la Săpânţa, există şi multe diferenţe. Forma celor din Cimitirul vesel de la Săpânţa este mult mai simplă, lipsindu-le acoperişul din şindrilă. Monumentele funerare de la Pietriş sunt lipsite de versurile naive, iar pictura nu-l înfăţişează, într-o formă veselă pe cel dispărut, ci pe Fecioara Maria, Sfântul Gheorghe, Isus Hristos sau Sfântul Nicolae, în funcţie de cel la capul căruia este pusă: femeie, bărbat, copil sau bătrân.
Planuri măreţe pentru o tradiţie pe cale de dispariţie
Autorităţile oltene îşi propun, după restaurarea crucilor şi reabilitare cimitirului din Pietriş, să acţioneze în direcţia promovării lui astfel încât el să reprezinte unul dintre cele mai atractive puncte turistice din judeţ. Vor să facă acest lucru prin realizarea unui album foto-documentar şi a unui film documentar, dar şi a unui site de promovare a zonei şi a acestui meşteşug. Conştiente că lipsa fondurilor bugetare le-ar putea da planurile peste cap, acestea mizează mult pe banii europeni. Primul pas a fost făcut prin accesarea banilor pentru atelier.
Mult mai ieftine decât crucile moderne, dar mult mai valoroase
Crucile tradiţionale de la Pietriş, deşi lucrate manual, sunt mult mai ieftine decât cele… moderne, realizate din piatră, marmură sau fier forjat, sunt mult mai ieftine. Dacă o cruce modernă, lipsită de valoare, poate trece uşor de 500 lei, una din lemn, în stil tradiţional, lucrată manual, este cam de zece ori mai ieftină. Singurul inconvenient este durata de ,,viaţă” a celor tradiţionale, mult mai mică decât în cazul celor moderne. Ea, însă, poate fi prelungită din timp în timp prin mici intervenţii ale meşterilor, care financiar nu înseamnă un efort de nesuportat.
Aparte prin tehnică şi picture naivă…
Crucile tradiţionale de la Pietriş sunt realizate din lemn, prin scrijelire şi nu numai, folosindu-se unelte specifice. Potrivit Iulianei Călăraşu, pentru fabricarea acestor cruci se foloseşte un lemn de esenţă tare. După ce lemnul a fost tăiat, finisat şi tratat, urmează îmbinarea lui pentru realizarea crucii şi pictarea acesteia. Pentru pictura naivă ce va înfăţişa fie pe Fecioara Maria, Sfântul Gheorghe, Isus Hristos sau Sfântul Nicolae, în funcţie de cel la capul căruia este pusă: femeie, bărbat, copil sau bătrân se foloseşte o vopsea specială, preparată de meşteri după reţete vechi, transmise din generaţie în generaţie.
Cele mai frumoase necropole din lume
Ajuns din nou în atenţia presei internaţionale, Cimitirul Vesel de la Săpânţa ocupă primul loc într-un clasament al celor mai frumoase necropole din lume realizat de cheapflights.com
Pe locul doi se clasează cimitirul canadian Fairview, locul de odihnă a 121 de victime ale Titanicului, recuperate din apele tulburi ale oceanului Atlantic. Poziţia a treia revine necropolei mafioţilor ruşi din oraşul Ekaterinburg. Aici, pietrele funerare îi înfăţişează pe gangsterii fostelor state sovietice în ipostaze cotidiene, alături de un bun de preţ, asemenea unui autoturism marca Mercedes. Locul patru este adjudecat de cimitirul „Insula Morţilor“ din Tasmania, locul în care au fost îngropaţi 1.000 de oameni, între anii 1833 şi 1877. Surprinzător, Valea Regilor, necropola egipteană care găzduieşte mormântul lui Tutankhamon, ocupă tocmai poziţia a şaptea în clasament. Ultimul loc din top revine cimitirului parizian Pere Lachaise, locul în care au fost îngropaţi celebrii scriitori Oscar Wilde şi Marcel Proust.