Start ratat pentru obţinerea banilor de încălzire

108

Iarna bate la uşă iar oamenii se pregătesc pentru vremea rea. Cei mai preocupaţi sunt locuitorii din mediul rural, care trebuie să se aprovizioneze cu combustibil solid în vederea încălzirii locuinţelor. Ei sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume mai mari încă de la început. Cei mai săraci dintre ei speră ca prin ajutorul acordat de stat să recupereze parţial sumele destinate aprovizionării cu combustibil solid. Din păcate, autorităţile centrale în loc să crească sumele acordate şi să simplifice procedurile de acordare, fac exact pe dos.

 

Autorităţile prinse pe picior greşit

Pentru a aduce la cunoştinţa reprezentanţilor autorităţilor locale care se ocupă de întocmirea listelor cu beneficiarii de ajutoare de încălzire, Instituţia Prefectului de Olt a organizat o întâlnire între ei şi şefii instituţiilor implicate în implementarea documentaţiei pentru acest ajutor. Din păcate, reprezentanţii primăriilor, fie ei edili sau angajaţi de la asistenţă socială, nu au plecat la fel de nedumeriţi precum au venit, dar nici prea lămuriţi. Nici angajaţii Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Olt şi nici cei ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt nu au avut răspunsuri clare şi pertinente pentru întrebările adresate de angajaţii autorităţilor locale. Ba, mai mult, ca totul să fie de râsul curcilor, în loc să primească din partea DADR Olt programul pentru calcularea venitului din muncile agricole şi proprietăţile deţinute, reprezentanţii primăriilor, cel puţin unii dintre ei, au primit pe CD programul pentru micii fermieri…

 

Guvernanţi habarnişti

Modificările aduse programului de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţelor nu sunt doar cele strict necesare, determinate de modificările nivelului de venit sau a limitei impuse pentru acordarea banilor pentru încălzire. Ca şi cum birocraţia moştenită din anii trecuţi nu ar fi suficientă, habarniştii guvernanţi au introdus tot felul de reguli noi în care se nu se încurcă doar beneficiarii când trebuie să completeze cererile, dar şi cei care trebuie să le inventarieze şi să le verifice.

Întrebări precum: ce se întâmplă în cazul familiilor fără succesiune realizată, dacă statutul solicitantului pentru locuinţa pentru care se solicită banii de încălzire are statut de coproprietar? Ce venituri se trec pe fişele pentru agricultură de pe suprafeţele date în arendă sau luate în arendă? …

Aşa se face că startul dat de autorităţile judeţene în campania de strângere a cererilor pentru încălzire s-a dovedit unul ratat. Ca să nu aibă surprize că numărul beneficiarilor admişi la plată este mai mic decât cel al celor îndreptăţiţi să-l primească, primarilor nu le rămâne decât să le ceară angajaţilor să utilizeze ,,băiatul deştept” – internetul, şi să se documenteze cu privire la întrebările fără răspuns rămase după întâlnirea cu şefii de deconcentrate.

 

Formulare stufoase, întrebări inutile

Cererea pentru solicitarea banilor de căldură este mult mai stufoasă decât în trecut. Pe câteva zeci de pagini se solicită numeroase informaţii care nu au nicio importanţă în asigurarea corectitudinii alocării acestor bani. Şi dăm aici un exemplu care ne-a sărit în ochi la o sumară lecturare a acestui formular-cerere: starea de sănătate a solicitantului.

Nu se precizează nicăieri în lege sau metodologiei de aplicare sau acordare a sprijinului financiar faptul că bolnavii primesc mai mulţi bani sau cei sănătoşi ,,beneficiază” de o reducere a sumelor… aşa că solicitarea unei astfel de informaţii este inutilă, fără influenţă asupra numărului de beneficiari.

Autorităţile locale ridică neputincioase din umeri şi susţin că nu au ce face decât să se conformeze. Muncă mai multă, la aceleaşi salarii mizerabile… Datele pe care trebuie să le completeze angajaţii din primării pe anchetele sociale care vor însoţi cererile pentru obţinerea banilor de încălzire.

 

De teamă, beneficiarii nu critică formularele

Nu om fi noi deştepţii lumii dar nici prea dobitoci nu suntem. Plecând de la acest lucru am încercat să vedem cam cât ne-ar trebuie să completăm cererea pentru obţinerea ajutorului de încălzire şi să obţinem documentele necesare depunerii la dosar şi ce timp ne trebuie să răspundem la întrebările angajatului primăriei pentru ancheta socială. Nu o să vă vină să credeţi dar nu-i tocmai un lucru uşor. Multe dintre întrebări, deşi par simple, sunt adevărate capcane pe care dacă nu ştii cum să ,,le acoperi”, rişti ca la o eventuală verificare să te trezeşti că eşti obligat să dai banii înapoi. Nu pentru că ai fost nesincer şi ai vrut să beneficiezi incorect de bani, ci pentru că ele trebuie să scoată la iveală alte informaţii decât ai fi tentat la prima vedere.

Cu toate acestea, potenţialii beneficiari cu care am stat de vorbă despre formulare, ne-au declarat că este uşor. Ei s-au arătat încrezători că se vor achita de obligaţiile legate de completarea cererilor cu ajutorul copiilor sau al angajaţilor primăriilor.

 

Autorităţile locale se organizează cu răspundere şi seriozitate

Angajaţii primăriei din Morunglav recunosc că trebuie să facă eforturi suplimentare astfel încât locuitorii comunei să-şi primească banii de încălzire.

,,Formularele sunt stufoase, volumul de muncă mult mai mare decât în trecut. Vom încerca să ne luăm măsuri pentru ca toată acţiunea să se încheie înainte de termenul limită impus pentru cei care vor să primească banii încă din prima lună”, ne-a declarat secretarul Primăriei Morunglav, Marinela Popa.

Viceprimarul localităţii Ion Adrian Stanciu a susţinut că angajaţii comunei ,,cu toată dotarea necesară” se vor deplasa în fiecare sat pentru a-i ajuta pe oameni să completeze cererile şi să întocmească anchetele sociale în timp real. El şi-a exprimat speranţa că vor reuşi să întocmească situaţiile solicitate în timp util.

Cererile pentru banii de căldură trebuie depuse până pe 20 noiembrie, pentru a primi ajutorul încă din prima lună. El se acordă pentru încălzirea cu gaze, combustibil solid, iar din această iarnă şi cu energie electrică. Sumele pe care le pot primi beneficiarii sunt cuprinse între 262 lei şi 20 lei pe lună, în funcţie de venitul pe membru de familie şi tipul de combustibil folosit.