Nicolaescu şi speranţele deşarte pentru sănătatea noastră

40

Medicii din Olt au aflat zilele trecute direct de la sursă în ce va consta reforma în sănătate. Noutăţile pentru medicii de familie dar şi pentru cei din unităţile spitaliceşti le-au fost explicate chiar de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu. Din păcate, surprizele pregătite de acesta pentru sănătatea noastră nu sunt unele pe placul românilor.

 

Experienţe spitaliceşti

Unul dintre subiectele delicate abordate de ministru Nicolaescu la întâlnirea cu responsabilii din Sănătate a vizat viitorul spitalelor publice. Ele îşi vor schimba forma de organizare. Nu toate de la început pentru că Nicolaescu nu este sigur de reuşita privatizării spitalelor. ,,Este mai bine să o luăm pe etape. Să nu facem experienţe pe 400 de spitale. Introducem în program, în primă fază, doar 12 spitale. După şase sau nouă luni vedem cum merg şi luăm decizia. Dacă merg bine, extindem experimentul, dacă nu ne mai gândim şi vedem ce facem”, a spus ministrul sănătăţii. Ca să nu fim răutăcioşi, apreciem că Nicolaescu a luat decizia de a nu ne include pe noi, toţi românii, în acest experiment, ci doar pe unii. Care vor fi mai norocoşi sau mai ghinionişti, cum vreţi să consideraţi.

Cică acum, spunea Nicolaescu, spitalele publice sunt structuri rigide, care nu răspund aşteptărilor medicilor şi nici pacienţilor. Dacă vor deveni SRL-uri sau SA-uri, ONG-uri sau fundaţii, ele vor fi mai flexibile, pliate pe management, nevoile pacienţilor şi ale angajaţilor. ,,Acum în spitale este o harababură”, a spus Nicolaescu afirmând că în trecut se dădeau mai puţini bani pentru mai multe spitale, iar acum suma a crescut în timp ce numărul spitalelor a scăzut şi cu toate astea banii nu ajung.

 

Mai mulţi bani pentru angajaţi…

Cel mai aşteptat răspuns de la Nicolaescu de către participanţii la întâlnire a fost cel referitor la schimbarea salarizării. Ministru le-a promis că le vor ajunge mai mulţi bani în buzunare, dar nu şi de când. Pentru început, preocuparea şefului sănătăţii româneşti o reprezintă salarizarea rezidenţilor. Cum legislatia şi resursele nu permit stabilirea unui procent cu care veniturile rezidenţilor vor fi mai mari pentru că nu pot fi stabilite grile separate de salarizare care să-i favorizeze pe medicii tineri, intraţi în sistem, s-a decis ca acestora să li se acorde un fel de burse. Cum se va numi ajutorul, în ce va consta şi de când vor avea parte de ceva mai mulţi bani rezidenţii nu a ştiut ministrul Nicolaescu să spună. ,,Se va decide în scurt timp”, a declarat Nicolaescu.

Pe viitor, a mai afirmat liberalul responsabil de sănătatea noastră, se intenţionează introducerea obligativităţii rezidenţiatului pe post. Asta ca să nu mai scoatem mii de absolvenţi de medicină şi să avem localităţi fără medici, din diverse motive. Cât despre restul salariilor personalului din Sănătate, acestea vor creşte când vor fi bani.

 

Responsabili pentru programele de sănătate

Nicolaescu a recunoscut zilele trecute că Ministerul Sănătăţii a mai făcut experienţe din păcate nereuşite. Este vorba despre împărţirea programelor de sănătate între Minister şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Când se întâmplă ceva fiecare aruncă problemele în ograda celorlalţi. Din acest motiv s-a decis ca aceste programe să ,,fie adunate” iarăşi la Minister. Pentru a se şti atunci când apar probleme cine răspunde de disfuncţiuni, Nicolaescu a susţinut că pentru fiecare program se va numi un manager la nivel de minister care va avea corespondent judeţean şi local. ,,Dacă se întâmplă să avem disfuncţiuni în funcţionarea programului de diabet atunci ştim cine este responsabil şi cine trebuie să răspundă”, a mai declarat economistul din fruntea Sănătăţii noastre.

 

Fiecare cu problemele lui

Participanţii la întâlnirea cu Nicolaescu i-au transmis şi lista cu problemele lor şi cum ar vedea ei modificările ce ar trebui aduse Legii Sănătăţii. Problemele medicilor de familie i-au fost prezentate de preşedintele Colegiului Medicilor Olt, Viorel Rădulescu. Au existat şi probleme individuale sau de grup aduse în atenţia leu Nicolaescu de cei care le-au întâmpinat. Astfel, un medic de familie dintr-o comună olteană s-a plâns ministrului că este şicanată din motive politice de primarul şi directorul şcolii din localitate, ambele instituţii conduse de cei numiţi ,,parteneri la guvernare”. Doctoriţa a primit asigurarea lui Nicolaescu potrivit căreia se va interesa îndeaproape de problema sa. Fără vreun răspuns concret din partea ministrului a rămas şi întreabarea acordată de Nucu Diaconescu, legată de sporul pe care-l primesc chirurgii: Conform acestuia, chirurgii primesc sporuri doar pentru timpul petrecut în sala de operaţie, ceea ce nu se întâmplă în cadrul anesteziştilor sau legiştilor. Cu toţii primesc sporul pentru întreaga perioadă petrecută la serviciu. ,,Ne vom interesa dacă este ceva de făcut din punct de vedere legislativ şi unde  şi ce se întâmplă de nu se aplică acelaşi principiu pentru toţi medicii care lucrează în condiţii deosebite de stres şi nu numai”, a spus Nicolaescu.

 

Ne întoarcem la pachetul de servicii minimale

Pe viitor se încearcă şi modificarea serviciilor medicale de care beneficiază asiguraţii. Nu toţi asiguraţii vor avea parte de acelaşi pachet de servicii gratuite. Vor exista trei. Unul pentru toţi asiguraţii cu loc de muncă stabil sau membrii ai familiilor cu un venit sigur care contribuie la buget, un altul pentru asiguraţii social şi un altul pentru şmecherii care contribuie substanţial la bugetul de asigurări de sănătate. Parte din aceste programe vor fi susţinute de CAS-uri, iar restul de la minister. Că doar este liberal şi consideră că nu toţi merită aceeaşi atenţie din punct de vedere medical pentru că nu contribuie la buget în aceeaşi măsură. Principiul considerat corect de liberalul Nicolaescu este cel potrivit căruia ,,Cine poate oase roade, cine nu nici carne moale”.

 

Ne adaptăm directivelor europene

Cică legea Sănătăţii va fi modificată printr-o ordonaţă iar sistemului de sănătate i se vor aduce modificări importante prin intermediul unor trei alte acte normative la care se lucrează în acest moment. Cică aceste modificări sunt impuse de obligativitatea implementării unor directive europene în domeniul sănătăţii. Printre acestea se numără şi Cadrul de sănătate. El nu va mai ajunge la asigurat prin intermediul medicilor de familie ci al Poştei Române. Că doar trebuie să bage ministerul bani şi în firma care a preluat Poşta Română nu doar în conturile medicilor de familie. De la firmă ar putea pica la nevoie un contract de sponsorizare, în timp ce medicii, mare parte cu venituri modeste, nu prea se înghesuie să facă donaţii.