Frumuseţile exotice de pe râul Olt

196

Zilnic zeci de oameni se oprescă din drumul lor când tranzitează Oltul, în fiecare toamnă, pentru a admira sutele de lebede siberiene care îşi întrerup zborul spre Deltă poposind pe râul Olt, în apropierea podului de la intrarea în Slatina. Autorităţile supraveghează de fiecare dată zona pentru ca păsările ocrotite de lege să nu ajungă ţinta braconierilor. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul altor păsări la fel de frumoase şi la fel de preţioase, şi ele ocrotite de lege – pelicanii. Asta pentru că ei şi-au ales pentru popasul pe râu, o zonă mai puţin vizibilă.

Aşa s-a întâmplat şi săptămâna trecută când, pentru prima dată în ultimii trei ani, exemplarele de lebede care au poposit pe Olt au fost numeroase. Peste 250 de exemplare, au oferit, din păcate doar pentru câteva zile, un spectacol extraordinar. Graţioasele păsări au putut fi admirate, într-un număr mult mai mic, şi pe lacurile de acumulare de la Arceşti sau Slătioara.

Iubitorii de păsări exotice nu trebuie să fie prea supăraţi că majoritatea lebedelor şi-au luat zorul de pe meleagurile oltene. Un alt spectacol, la fel de frumos, se apropie. De vreo trei ani, pe Olt, în zona comunei Izbiceni. Zeci de exemplare de pelicani poposesc pe la noi, la final de lună noiembrie, tot în drumul lor spre Deltă. Singura problemă în a admira priveliştea deosebită oferită de aceştia o reprezintă zona respectivă, departe de locuinţe şi de drumurile de acces.

Lebedele şi pelicanii care poposesc de ani de zile, în fiecare toamnă, pe râul Olt, fac parte din speciile protejate prin lege, fapt pentru care cei care le vânează riscă să ajungă după gratii între trei luni şi un an sau să plătească amenzi de peste 30.000 lei. Mihai Albulescu, directorul AJVPS Olt, ne-a declarat că în ultimul timp nu au mai fost identificate cazuri de braconaj. Unul dintre motive ar fi cel legat de gustul cărnii acestor păsări.

,,Cei care ar fi fost tentaţi să facă acest lucru pun în balanţă pedepsele pe care le riscă şi consumul unei cărni deloc gustoasă. Astfel de cazuri s-au întâmplat cu 10-12 ani în urmă, acum nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva”, a afirmat Albulescu.

Frumoasele păsări sălbatice care au găsit pe râul Olt condiţii prielnice de vreme şi hrană au început să fie monitorizate de către autorităţile de mediu din Olt începând cu anul 2002 şi tot de atunci se iau măduri pentru ca ele să nu devină ţinta braconierilor. Una dintre acestea constă în inventarierea exemplarelor ce poposesc pe râu, pe raza judeţului.