Dragoste cu năbădăi, în politica noastră

44

Nu mai încape nicio îndoială că între liderii partidelor care ne conduc tensiunile sporesc de la o zi la alta. O privire aruncată furiş pe declaraţiile celor doi copreşedinţi ai USL ne conduce la concluzia că vinovat de tensionarea relaţiilor în coaliţia aflată la putere sunt declaraţiile liberalului şef, care nu scapă ocazia să-l ,,împungă” pe premierul social-democrat. Analizând însă situaţia de pe scena politică, luând în consideraţie şi rezultatele ultimelor sondaje, putem spune că Antonescu acţionează justificat, deşi o face pripit şi, culmea, în detrimentul său.

Sondajele arată o scădere importantă a simpatiei de care se bucură liderul PNL în rândul electoratului iar numărul PSD-iştilor care susţin public că nu-l susţin în cursa pentru Cotroceni creşte vertiginos. În asemenea context, Antonescu nu se mai controlează şi face tot felul de declaraţii care mai de care mai iritante pentru oamenii lui Ponta. Dacă se continuă aşa, sfârşitul USL este aproape. Mai aproape decât ne-am imagina. Dacă USL se rupe, visul lui Antonescu de a deveni primul om în stat se spulberă. Liberalii nu vor avea nici de acum multe secole încolo puterea de a da ţării un preşedinte. Orice ar face şi la orice strategie ar apela. Cu atât mai puţin acum când aroganţa îi caracterizează pe şefii actuali ai urmaşilor lui Brătianu.

Nici cu ocazia vizitei făcute zilele trecute la Slatina pentru a mai aduna ceva simpatii din partea electoratului, prin declaraţiile de susţinere date unei firme private, Antonescu nu s-a abţinut de la a-l ,,împunge pe Ponta”. Deşi a recunoscut că sunt multe găuri în buget, Antonescu a exclus creşterea impozitului unic de la 16 la 22% aşa cum ar dori Ponta.

Tot la Slatina, Antonescu a mai tras o ghiulea în direcţia lui Ponta. ,,Ponta probabil că nu a fost foarte atent la comunicare, în sensul că domnia sa, cel puţin aşa am înţeles, a dat garanţii că se va recunoaşte Kosovo, dar să plece Băsescu odată. Nu putea, nu era în măsură să dea aceste garanţii, pentru că nu prim-ministrul hotărăşte ce state se recunosc sau nu”, a spus mai marele liberalilor. La aşa asalt la Ponta, mult nu o să mai reziste social-democratul până să-i trimită subordonaţii la plimbare din Guvern. Mai ales că poate avea majoritate şi fără ei, iar unguri abia aşteaptă să revină la Palatul Victoria.