Vigneta de parcare, o găselniţă ilegală

114

Pentru cine nu este familiarizat cu zona politică extraparlamentară vom spune că Uniunea Populară Social Creştină este un partid tânăr, cu ambiţii mari şi crezuri europene. Fondat de senatorul Ioan Talpeş, UPSC are acum un nou preşedinte executiv în peresoana juristului Stelian Sima. El crede că „vremea canibalismului politic şi a intereselor de grup trebuie să se încheie odată pentru totdeauna”. Mai mult decât atât, UPSC are propuneri eficiente pentru întărirea democraţiei şi epurarea clasei politice, mult viciată mai ales prin îndepărtarea din agenda politicienilor a adevăratelor interese ale României.

Pe plan local, Stelian Sima este mult mai cunoscut pentru războiul pe care-l duce de ceva timp cu Primăria Slatina, în special în privinţa hotărârii de consiliul local ce priveşte parcarea în municipiul reşedinţă de judeţ.

Despre această problemă, dar şi despre alte subiecte veţi afla amănunte citind interviul cu preşedintele UPSC Stelian Sima

 

 


• Domnule Stelian Sima, Slatina are unul dintre cele mai mari tarife la apa potabilă. Oare de ce? Şi de ce trebuie să plătim şi aşa-zisa apă meteorică (care de fapt nimeni nu prea ştie ce este)?

– Cred că cel mai bine ar fi fost ca această întrebare să fie pusă celor de la Compania de Apă Olt. Ei sunt în măsură să ne dea cifrele exacte cu privire la preţul apei poabile, sunt obligaţi de Legea 544/2000 privind dreptul la informaţiile de interes public.

CAO S.A., în 2009, practica următoarele preţuri: Apa potabilă…..2,35 lei/mc x 19% (TVA) = 2,80 lei/mc; Canalizare ape Meteorice (ape de ploaie)… 0,15 lei/mc x 19% = 0,18 lei/mc; Canalizare Ape uzate…0,24 lei/mc x 19% = 0,29 lei/mc.

Ca o concluzie, plătim apa aşa de scumpă deoarece râul Olt este prea aproape de municipiu şi… e pe vale, iar noi avem blocurile construite pe deal, ca atare este foarte greu să-mpingă pompele apa la deal, nuuu!…

Cât priveşte apa meteorică (apa de ploaie) cred că de vină este Bunul Dumnezeu că plouă din când în când. Pentru aceasta vă pot spune că nu este o iniţiativă parlamentară, ci este opera administraţiei publice locale, deci nu stă la bază o lege organică…

De vină sunt cetăţenii municipiului Slatina că acceptă obedienţa!

• Slatina nu ar trebui să aibă un tarif mai mic la apă având în vedere faptul că nu beneficiază de apă caldă, aşa cum este cazul celor mai multe municipii din ţară, cu care autorităţile locale fac comparaţia tarifelor?

– Autorităţile publice locale nu ar trebui să iniţieze hotărâri, cu privire la taxele şi impozitele locuitorilor, prin comparare cu alte municipii sau oraşe din alte judeţe. E aberant, ar tebui să ţină cont de costurile şi posibilităţile pe care le are oraşul cu privire la apa, canal, taxe de drum, taxa de parcare etc.

Atâta vreme cât cetăţeanul nu are condiţii, tu (adminisraţie publică) nu ai dreptul să-i ceri sau să-i impui taxe. Am mai spus, Oltul e prea aproape, restul să gândească cetăţenii cu expertiză şi puţina experienţă despre ce e vorba.

• Cum comentaţi introducerea vignetei de parcare în condiţiile în care parcările amenajate sunt la fel de puţine ca înainte?

– VIGNETA DE PARCARE!!!  Dacă există o lege în România unde se stipulează aşa ceva, eu mă spânzur în locul unde a pus Vâlcov ţepele pentru cei de la PSD, care trebuiau traşi în ţeapă, (cu care este coleg acum)

Vă rog să nu mai afirmaţi „parcari amenajate”… În municipiul Slatina nu există asemenea parcări, cu excepţia celei de vis a vis de SJU Slatina. Ceea ce a demarat Primăria Slatina cu privire la această taxă (vignetă), nu a făcut nimic altceva decât să sperie oamenii, şi… de teamă, să meargă cât mai mulţi să achite contravaloarea aşa zisei vignete de parcare. Păi Conslocul intrase în faliment, nu trebuie salvat???

• Ce ar trebui să facă posesorii de autovehicule care le ţin în parcări neamenjate dar sunt şi ei obligaţi să plătească vignieta?

– Ce au făcut şi până acum. N-au ce să plătească, am mai spus, pentru că nu există asemenea parcări în Slatina, şi… mai mult decât atât, ca să ceri sau să impui, trebuie să oferi. După ce vor amenaja parcări pentru toate maşinile din Slatina, atunci pot să dea asemenea hotărâri, până atunci vor pierde în instanţă.

• Vi se pare normal ca un slătinean să plătească vigneta la tarif întreg dacă şi-a cumpărat maşină în septembrie?

– Am mai răspuns, discutăm despre ceva ce nu există, despre o găselniţă ilegală a primpriei pentru a fura banul cetpşeanului. Îmi doresc atitudine şi solidaritatea cetăţenilor, nu obedienţă

• Cât de legală este blocarea şi ridicarea autoturismelor în Slatina?

– Blocarea şi ridicarea autovehiculelor în Slatina, şi nu numai, se face în baza şi în conformitate cu OUG 195/2002 şi H.G 1391/2006, şi numai în anumite condiţii. Ridicările maşinilor pot fi dispuse numai de poliţiştii de la BPR Olt şi Municipiu, care cunosc cu adevărat legea şi ştiu ce au de făcut, sunt pregătiţi.

• Zilele trecute aţi organizat un protest în faţa Primăriei Slatina referitor la această problemă…

– Aşa este, împreună cu mai mulţi cetăţeni ai Slatinei am protestat împotriva abuzului celor din administraţia publică locală, prin introducerea vignetei de parcare. Vigneta de parcare nu are nicio bază legală, totuşi ei ridică maşinile care nu au vigneta de parcare, cele care nu au abţibildul lipit la vedere pe parbrizul masinii.

Pe 17 octombrie 2013 Poliţia Locală şi cei de la Consloc au ridicat o maşină marca Opel, având nr. OT 04 FJD, din zona ACR. Baza „legală” ce a stat la ridicarea acelei maşinii a fost HCL 204/2008, hotărâre ce a fost anulată, definitiv şi irevocabil, de justiţie. Vă daţi seama că acel proces-verbal este lovit de nulitate, însă eu pun o întrebare retorică: De ce totuşi ridică maşinile fără o bază legală, riscând puşcăria?

Instituţiile statului nu mai funcţionează, cei ce le servesc sunt cu toţii corupţi şi incompetenţi, de aceea… statul de drept şi-a pierdut credibilitatea.

• În momentul de fată hotărârea CL Slatina privind parcarea este anulată în totalitate sau doar câteva articole şi aliniate?

– HCL 204 / 2008 privind taxa de parcare, blocarea (datorita lipsei plăţii parcării) şi ridicarea autovehiculelor, a fost anulată definitiv şi irevocabil de justiţia din România. Acest fapt îl pot dovedi cu documente, hotărâri şi decizii. Afirmaţiile doamnei Otincelescu, cum că ce a anulat Sima în instanţă nu are eficienţă juridică, au fost făcute pentru a mă compromite în faţa slătinenilor ca să nu mă voteze. Oare de ce o fi urmarită penal?!

• Cum comentaţi problema câinilor vagabonzi din Slatina şi acţiunile de până acum ale Primăriei Slatina în acest domeniu, având în vedere şi sumele de bani plătite unei firme care nu prea şi-a făcut treaba cât a avut contract cu Primăria Slatina?

– Nu se doreşte rezolvarea, în folosul cetăţenilor, a acestei probleme, sunt prea mulţi bani la mijloc care intră în buzunarele unora.

Numai banii pentru hrana câinilor nu le ajung, pentru că sunt nesătui şi lacomi. Mai e nevoie şi de alţi bani, pentru medicaţia şi întreţinerea acestor animale… poate le va veni mintea la cap şi nu vor mai muşca din agoniseala oamenilor…