Fuse, fuse şi se duse…
Oltenii trecură şi peste cea de-a 19-a ediţia a Festivalului de Umor „Oltenii & Restu’ lumii”, organizat la Slatina la jumătatea lunii octombrie. Fură patru zile de distracţie, cu muzică populară sau uşoară, concursuri de bancuri, expoziţii şi lansări de carte, totul alături de mici şi pastramă şi udat din plin, după gusturile fiecăruia, cu bere, vin sau palincă.
Şi această ediţie a începu’ tot cu acordarea de paşapoarte de oltean celor care trecură peste Podul Olt, la vama oltenească fiind prezenţi şi mai marii judeţului, cu ceva excepţii. Mai multe, de fapt, ceea ce ne-a lăsat impresia că acest festival nu mai este o sărbătoare, aşa cum se dorea, ci o obligaţie, dacă ţinem cont că singurele personalităţi prezente au fost primarul Slatinei Minel Prina şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu. Poate ar fi fost şi preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, dar acesta a avut o scuză plauzibilă… era internat în spital. Deh, poverile de la CJ Olt au început să-i dea dureri de spate.
Celelalte oficialităţi se „dădură lovite” şi au tratat cu sictir această ediţie a festivalului de umor. Sau poate au fost, dar s-au ţinut retraşi de ochii presei. Nici directorii de instituţii nu preau au fost văzuţi pe la festival, semn că la Olt alianţa USL cam scârţâie bine, deşi oficial toţi spun că merge ca unsă.
Invitaţii de speciali ai festivalului au fost anul acesta Adriana Trandafir, Ştefan Popa Popa’s, Gabriel Bratu, Cornel Udrea, Costel Pătrăşcanu, Vasilica Dinu, Marcu Nicolici, Mateo, Ana Lesko, Keo şi Skizzo Skills. Acestora li s-au adăugat mai multe ansambluri folclorice din judeţ şi, evident, nelipsita maşină de propagandă a politicului de pe aceste meleaguri… Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”.
De buna desfăşurare a acestei ediţii (sau de lipsurile ei) au avut grijă cei de la Primăria Slatina, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina, Centrul Cultural „Eugen Ionescu” Slatina, Muzeul Judeţean Olt, Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” Olt.
S-a dat cocoş…
Urmaşul lui Darius Vâlcov la Primăria Slatina, Minel Prina, a continuat tradiţia începută la ediţia precedentă şi a mai făcut o ciorbă de praz, de data aceasta cu gust de TRANDAFIR, având în vedere că prin apropiere se afla şi celebra actriţă Adriana Trandafir. Nu prea a vut efectul de anul trecut, dar foarte mulţi slătineni s-au bucurat de pomana oferită de Minel Prina şi Adriana Trandafir. Că vorba aia, dacă e gratis, cu plăcere.
Până la ciorba de praz, Minel prina a trebuit, la Câţeaua leşinată, să dea cep la butoiul cu zaibăr şi să spună un banc, la îndemnul celui care a fost desemnat să facă atmosferă acolo, nimeni altul decât directorul de la Doina Oltului, Costinel Alecsandrescu. Că am râs sau nu la bancurile lor, cert este că primarul Minel prina a primit în dar un „diplomat de praz” şi un cocoş. Cu care s-a mândrit destul de mult. Asta după ce anul trecut organizatorii, alţii decât primaria, i-au dat o capră. Având în vedere că recent primarul Slatinei şi-a luat şi doi câini, la rugăminţile copiilor evident, putem spune că acesta se pregăteşte să inaugureze noua grădină zoologică de la Slatina. Dacă o mai are în vedere, normal. Că şi acest proiect a rămas la nivel de promisiune ca şi sala polivalentă. Apropo, anul trecut la festival Minel Prina spunea că la ediţia următoare, adică anul acesta, ciorba de praz se va face în bazinul olimpic care ar fi trebuit inaugurat iniţial. Ei, poate la anu’!
„Iniţial am vrut să facem cea mai mare ciorbă din lume, dar am descoperit că în Cartea recordurilor este înscrisă o ciorbă de peste 26.000 litri. În aceste condiţii, am decis ca anul acesta să ne rezumăm doar la a face cea mai mare ciorbă din România, iar anul viitor, când va fi gata şi bazinul de înot, să facem acolo cea mai mare ciorbă din lume”, spunea Minel Prina anul trecut.
Dar, conform obişnuinţei, acest lucru nu s-a mai făcut ştiindu-se faptul că oltenii ori au mintea scurtă, ori nu le pasă, aşa că ce contează ce promite cineva când acum mai primit ceva gratis…
Una peste alta, ne făcurăm iar de râsul lumii, şi acum nu o spun cu răutate, dar ar trebui pe viitor să schimbăm ceva la acest festival, căci am impresia că pe an ce trece îşi pierde tot mai mult din farmecul iniţial. Asta şi pentru că acum se ocupă de festival nişte oameni mai puţin avizaţi şi interesaţi să facă ceva ca la carte. Dar, timpul ne va spune dacă am avut dreptate sau nu…
„Cred oltenii-n şansa glumii
Şi se bucură în cor:
Nu mai sunt de râsul lumii,
Lumea e de râsul lor”,
Constantin Voinescu