Autorităţile din Olt au vrut să vadă cât de pregătite sunt pentru a interveni în caz de cutremur. Cum nu au avut răbdare să avem probleme, au simulat ei o zguduire a faliilor tectonice. Nu a tuturor, ci a celor pe care este aşezat municipiul Caracal, falii care, susţin specialiştii, sunt destul de bine fixate încât să nu se mişte prea tare. Ca să nu creeze panică printre localnici, au simulat un cutremur mai mic, de doar 6,5 grade pe scara Richter. Aşa au spus şi apare scris pe documente, în realitate doar cei care au vrut să afle au aflat, că restul nu prea au avut cum.
Sirenele care ar fi trebuit să-i alarmeze pe localnici au sunat în surdină, iar pliantele care trebuiau să popularizeze exerciţiu nu au existat. Cică nici nu prevedea aşa ceva, că doar se verifica reacţia autorităţilor într-o astfel de situaţie şi nu a locuitorilor. Problema este alta: cum cuantifică cineva, în asemenea situaţii, reacţia cetăţenilor care ar putea să creeze mari probleme salvatorilor?
Ce au simulat salvatorii
,,Două blocuri din oraş au fost avariate serios, la fel şi sediul Teatrului Naţional, unde a izbucnit un puternic incendiu din cauza întreruperilor repetate ale curentului. Mai multe persoane au fost rănite” se arată în comunicatul ISU. Uitându-se la incendiu ,,un autoturism ce se deplasa prin zona Teatrului Naţional a intrat în coliziune cu o autoutilitară. Cică în urma accidentului a rezultat rănirea gravă a şoferului autoturismului care a rămas încarcerat în vehiculul ce prezenta scurgeri de benzină”.
Dar nu s-a întâmplat nimic grav: ,,cu ajutorul accesoriilor pentru descarcerare, paramedicii SMURD au scos victima dintre fiarele contorsionate ale maşinii, iar un echipaj de stingere a intervenit pentru asigurarea măsurilor de protecţie în zonă şi spălarea carosabilului de combustibilul scurs pe acesta”.
Doamne fereşte…
Printre urmările cutremurului, iniţiatorii exerciţiului au prevăzut şi un incendiu la Teatrul Naţional, izbucnit de la un scurt circuit. Ironia sorţii – la fel ca în urmă cu vreo 20 de ani. Cică totul a ieşit bine şi incendiul a fost stins în timp record.
Dacă este să ne luăm după numărul maşinilor cu care s-a intervenit, a materialelor folosite la construirea şi refacerea teatrului, mare minune au făcut pompierii de pe la noi. Ne este teamă că lucrurile, în realitate, ar sta cu totul şi cu totul altcumva, că importantul obiectiv cultural al celui de-al doilea municipiu ar fi fost distrus.
Şi, Doamne fereşte de aşa cev,a că nu credem să mai existe vreo şansă să fie refăcut vreodată, la cum stau lucrurile acum din punct de vedere bugetar.
Care cetăţeni…?!
“Exerciţiul desfăşurat astăzi (joi – 17 octombrie, n.a.) şi-a atins obiectivele stabilite, colaborarea forţelor participante a fost foarte bună, iar cetăţenii implicaţi trebuie să spunem că au reacţionat pozitiv. Oamenii, trecătorii, au sprijinit echipele de intervenţie şi au demonstrat că au cunoştinţe despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur care, sperăm noi – ca toată lumea dealtfel, să nu aibă loc”, se arată într-un comunicat de presă al ISU, referitor la simularea cutremurului de la Caracal.
Că persoanele angrenate în acest exerciţiu şi-au făcut sau nu bine datoria, nu ne putem da cu părerea nefiind specialişti. Putem însă să adresăm o întrebare: Care cetăţeni, stimabililor?!