Cu primarii la judecătorii

52

Cele mai multe localităţi din judeţul Olt sunt departe de stadiul de dezvoltare actual vremurilor pe care le trăim. Unul dintre motive ţine de preocupările edililor. Unii au uitat care le este rolul şi care-i motivul pentru care au fost puşi de poporul local în confortabilele scaune pe care stau. În loc de investiţii pentru binele celor mulţi, ei aleg să-şi ducă la îndeplinire propriile ambiţii, de cele mai multe ori care nu au nimic în comun cu nevoile oamenilor. Nu se dau în lături nici atunci când vine vorba să se plimbe prin faţa judecătorilor.  Pe lângă cei cărora le face chiar plăcere să se plimbe pe la diverse instanţe doar, doar vor primi ,,undă verde” în demersurile lor care să le dea satisfacţie, există şi unii edili nevoiţi să facă drumul către judecătorii pentru a se lupta cu şefii lor în apărarea drepturilor celor care i-au ales. În aceste cazuri, puţine la număr, aleşii împotriva poporului local, cum i-am denumit ceva mai înainte, sunt şefii primarilor. Evident, pe linie politică dar şi administrativă.

 

Judecătorii chemaţi în ajutor

Probleme mari sunt, în acest moment, în trei localităţi din judeţul Olt: Brebeni, Priseaca şi Coloneşti. Pentru rezolvarea lor, au fost chemaţi în ajutor magistraţii. Ei trebuie să se pronunţe dacă primarii au sau nu dreptate. Dacă ei slujesc, prin demersul lor, membrii comunităţii care i-au ales. În unele situaţii, legislaţia pare să fie şi ea împotriva poporului. Este cazul situaţiei de la Coloneşti. Unde legea este de partea celor care par să ignore dorinţa mojorităţii locuitorilor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla şi dacă, pentru a-şi impune voinţa, locuitorii din această comună nu sunt obligaţi să… achite o anume notă de plată. Că, aşa-i la noi… cine poate oase roade, cine nu nici carne moale. Şi vina nu aparţine aici locuitorilor, vă garantăm.

 

Ciudăţenia unui demers

Edilul ales de oamenii din Brebeni, Florentin Andronie, nu şi-a mai putut îndeplini atribuţiile ce-i reveneau, din motive ce nu-i pot fi imputabile, de aproape un an de zile. Legea spune că după şase luni calendaristice de neîndeplinire a acestor atribuţii, postul de şef al administraţiei locale este declarat vacant. Asta a şi făcut Instituţia Prefectului de Olt. Până aici, nimic de imputat nimănui doar că…, şi acum apare problema, deşi edilul nu poate reveni la muncă din motive, iarăşi, care nu-i pot fi imputabile, acesta a contestat ordinul prefectului prin care îşi pierde funcţia. În cazul său, prevederile legale sunt clare: primarul ales rămâne fără funcţie. Iar acest lucru îl ştie şi Florentin Andronie. Ceea ce este de neînţeles, mai ales că demersul vine din partea sa, este de ce a atacat ordinul prefectului la Tribunal? Poate speră omul ca, trăgând astfel de timp, starea sa de sănătate, care l-a ţinut departe de îndeplinirea funcţiei, se va îmbunătăţi şi ar putea reintra în cursa pentru un nou mandat.

Dacă demersul edilului ar fi de înţeles, nu la fel stau lucrurile în ceea ce priveşte activitatea Tribunalului. Cererea de contestare a ordinului prefectului Cătălin Rotea a fost depusă în vară, iar până acum nu s-a dat termen de judecată…?!. 

 

Joaca de-a viceprimarul, la Priseaca

Principala ocupaţie a edilului din comuna aflată la doi paşi de Slatina pare a fi numirea şi schimbarea propriului adjunct. Şi în mandatul trecut şi acum, primarul Gheorghe Florică azi vrea una, mâine alta. Mai corect spus, azi îl vrea viceprimar pe unul dintre colegi, mâine se răzgândeşte şi doreşte pe altul, doar că… legea nu-i prea permite să se joace aşa. Pentru primul joc de acest fel, Gică de la Priseaca a trebuit să achite din banii contribuabililor sume de ordinul miliardelor. Bani frumoşi pe care, suntem siguri, ar fi putut să-i folosească pentru multe investiţii în beneficiul contribuabililor care l-au ales. A cheltuit banii nu doar pe despăgubirile plătite fostului viceprimar, dar şi pe salariul celui care a ocupat ilegal funcţia pe motiv că era nevoie de el dar şi prin lipsa de activitate a sa în zilele când, în loc să fie la muncă în folosul oamenilor, el se plimba pe uşile instanţelor.

La fel se va întâmpla şi de această dată. Suntem siguri. Ce nu ştim este la cât se va ridica suma pe care Gică de la Priseaca, aşa cum îi spun colegii de partid care nu au reuşit să-l dea pe brazdă, cum se spune, o va plăti pentru ambiţia sa mai mult decât prostească.

 

Ambiţie de la nivel înalt

Dacă până acum v-am prezentat exemple de edili ale căror demersuri nu le putem înţelege şi nici legiuitorul, la Coloneşti situaţia este alta. Aici ambiţia prostească este a unora de la nivel înalt. Mai înalt decât cel pe care se situează primarul Mircea Stan, nevoit şi el să ia calea instanţelor de judecată.

Pentru că nu pot să-şi facă ,,jocurile” în CL, mai marii PSD de la judeţ au decis să retragă sprijinul tuturor aleşilor săi în Legislativul local. Nu doar al titularilor, ci şi al supleanţilor. Ca totul să fie oficial, şefii PSD-iştilor olteni au făcut şi o solicitare către administraţia locală. Legală dar imorală, solicitarea lor a fost ignorată de primarul Mircea Stan. Nu de dragul celor ce urmau să plece acasă, trimişi chiar de cei pentru care, la un moment dat, au muncit, ci de cel al electoratului, edilul nu a dat curs solicitării. Ar fi însemnat declanşarea de alegeri locale parţiale, alţi bani din bugetul şi aşa sărac al comunei, altă distracţie pentru şefii de la judeţ.

Pentru că nu s-a conformat, primarul, dar şi CL, s-au trezit acţionaţi în instanţă de acelaşi prefect de Olt. Conform legilor în vigoare. Probabilitatea ca aleşii coloneştenilor să aibă câştig este mică, legea nefiind de partea lor. Cert este că oamenii din comuna în care ,,tătic” este fostul deputat Nicolae Stan, nimeni altul decât tată actualului primar, au strâns semnături de susţinere a consilierilor pe care PSD vrea să-i trimită acasă. Poate că judecătorii vor reuşi să găsească portiţa legală prin care să le dea locuitorilor din această comună câştig de cauză. Astfel s-ar economisi sume importante de la buget. Pentru că doar despre acest lucru este vorba. Nu se pune problema ca la Coloneşti mai marii PSD să facă ceea ce doresc, altceva decât este acum sau decât doreşte fostul primar Nicolae Stan. Asta pentru că, la el în comună, Bulă, cum i se spune fostului demnitar, este nu doar tătic. Chiar un fel de Dumnezeu. Şi nu pentru că le-ar fi tratat cu flit doleanţele, ci din contră: le-a făcut pe plac, demarând investiţii care le-a schimbat viaţa în bine.

Actualul edil, fiul lui Bulă, a refuzat să comenteze situaţia creată şi chiar să recunoască motivul pentru care mai marii PSD-işti, şefii săi pe linie politică, îi fac aceaste probleme. S-a rezumat doar să afirme: ,,Doamnă, dacă mâine îmi dau bani de alegeri, mâine organizeze alegeri. Eu nu am bani pentru aşa ceva”, a spus primarul.