Purtaţi pe drumuri… de dragul partidului

59

Opt persoane care au făcut parte din biroul electoral al unei secţii de votare din Piatra Olt au fost trimise zilele trecute în judecată de procurorii DNA, în dosarul fraudării referendumului organizat anul trecut pentru demiterea preşedintelui, cunoscut şi sub numele ,,Cazul Dragnea”.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea, secretar general al PSD, şi a 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în dosarul fraudării referendumului. Liviu Dragnea este acuzat de procurorii DNA că, în calitate de secretar general al PSD, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezintă, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale. Potrivit procurorilor, Dragnea, în calitate de secretar general al PSD, dar şi de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 şi 13 iulie 2012, destinate organizaţiilor judeţene de partid, respectiv preşedinţilor şi directorilor de campanie, dar şi primarilor din ţară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obţinerea participării la vot a alegătorilor, în proporţie de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale.

“În paralel, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii judeţeni de campanie / primarii/activiştii de partid”, se arată în comunicatul  de presă al DNA. Odată cu Dragnea, au fost trimise în judecată alte 74 de persoane, „preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării”, se arată în rechizitorul procurorilor DNA.

Pentru instrumentarea cazului, procurorii DNA au solicitat şi primit autorizaţii atât pentru ascultarea telefoanelor mai multor deputaţi şi primari PSD din judeţele amintite, cât şi pentru urmărirea unora dintre ei prin intermediul GPS-ului. Din informaţiile făcute publice până acum de colegii din media centrală, printre cei interceptaţi sau urmăriţi pe durata instrumentării cazului de către procurori nu se află şi oameni politici din Olt.

Printre cei 74 care au fost trimişi în judecată se numără şi opt membri ai unei secţii de votare din Piatra Olt. Este vorba de preşedinta secţiei nr. 105 Piatra Olt, Constantina Baba, consilierul local PSD Costinel Leontin Diţă, acuzaţi de instigare, Preduţ Simona Cristina şi Preduţ Marius Marinel – infracţiuni comise sub forma autoratului, Coandă Nicolae, Florescu Marin, Rariţă Ion, Triţă Constanţa –  membri în biroul electoral al secţiei, acuzaţi de complicitate.

Având în vedere faptul că printre inculpaţi se află şi Liviu Dragnea care îndeplineşte funcţia de vicepremier, cauza va fi judecată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie. La această instanţă vor trebui să se prezinte şi cei opt inculpaţi din judeţul Olt.