„Nu te poţi pune cu creatorul, dar poţi să-l rogi frumos să te lase să creezi”

153

 

Născut la 9 februarie 1968, în Slatina, pictorul Marcel Duţu şi-a petrecut o parte din copilărie la Drăgăneşti-Olt, acolo unde părinţii săi s-au mutat pentru totdeauna şi unde locuieşte şi munceşte acum, fiind profesor la Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, după ce în perioada 1990-2012 a fost profesor la CNV Nicolae Titulescu.

Marcel Duţu este membru al Cenaclului Literar – Artistic  ”Dumitru Popovici”  Drăgăneşti – Olt, este curator a multor expoziţii la galeria Artis din   Slatina, sala de expoziţii a bibliotecii Ion Minulescu Slatina, Sala de expoziţii a Centrului Cultural Judeţean Ion Minulescu Slatina, sala de expoziţii a bibliotecii Dumitru Popovici din Drăgăneşti – Olt. Pictorul  de la Drăgăneşti este pasionat şi de sculptură, grafică şi ilustraţie de carte. Ilustrează coperţii  şi grafică de carte, pentru cenaclul literar – artistic, pentru revista trimestrială ”Câmpia Cuvintelor ”, nr. 1 ianuarie-martie 2013 şi pentru revista I.S.J. Olt, catedrele de educaţie plastică, educaţie muzicală şi religie .

De-a lungul carierei sale a avut nenumărate expoziţii persoane sau de grup , începând cu cea de la Muzeul de Istorie din Drăgăneşti în 1993 şi culminând cu Salonul Naţional de Artă Contemporană ,,Atitudini Contemporane” din 2013. Următoarea expoziţie va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la Galeria Artis a Muzeului Judeţean Olt.

Pictorul slătinean a primit nu mai multe premii pentru realizările sale, printre care putem enumera Diploma de artist, acordată de Centrul Judeţean Olt, în 2004; Diploma acordată de Consiliul Judeţean Olt, 2010; Diploma aniversară, acordată de Muzeul Câmpiei Boianului – Olt, 2011; Diploma acordată de Primăria Dobreţu – Olt, pentru promovarea comunei prin educaţie şi cultură, 2011; Diploma acordată de aociaţia „Salvaţi identitatea satului” Dobreţu – Olt, 2011. Are lucrări în colecţii particulare în Germania şi Italia.

 

„Am desenat din totdeauna”

Marcel Duţu spune că nici nu ştie exact când s-a apucat de desenat. „Nu ştiu când anume am început să desenez, am impresia că desenez de când mă ştiu. Desenam peste tot şi pe oriunde, acasă la şcoală… Toate caietele mele erau pline de desene, spre disperarea profesorilor”, spune Marcel Duţu. Fiind pasionat de la fragedă vârstă de desen, se înscrie la clasa pictorul Traian Zorzoliu la Palatul Copiilor din Drăgăneşti-Olt şi participă la foarte multe concursuri de artă plastică şi în majoritatea cazurilor câştigă premiul I.

După cer îşi finalizează studiile liceale, la Slatina şi la Drăgăneşti, îşi satisface stagiul militar, iar în anul 1993, acesta fiind şi anul de debut în pictură, se înscrie la Facultatea de Artă a Universităţii de Vest din Timişoara. După patru ani se transferă la Universitatea de Artă Bucureşti, absolvind studiile în 1999, la 31 de ani.

 

Un artist nonconformist

După ce anii de zile a realizat portrete şi peisaje, în ultimul timp Marcel Duţu a trecut la pictura mai nonconformistă, stilul lui fiind unicat în ţară. Cu tablouri în care artistul se foloseşte de diverse plăci electronice sau cu tablouri în tablouri, Marcel Duţu este pictorul care a adus o noutate extraordinară în pictură. În atelierul său de la Drăgăneşti-Olt, există un munte de componente electrice şi electronice care ocupă un colţ întreg, el adunând tot ceea ce alţii au aruncat, cu precădere computere stricate pe care le-a dezasamblat.

Astfel, în atelierul său poţi vedea tot felul de piese electronice lipite pe câmpul de lucru, care poate fi carton, pânză sau placaj, plecând de la rezistenţe, fire electrice de diferite grosimi şi lungimi, diode, bobine mici, plăci de bază din computere, procesoare, plăci video, plăci de sunet şi până la bucăţi de hard disc, resturi de tastatură zdrobită, adaptoare şi multe altele. După ce acest pas a fost făcut, urmează partea în cale culorile vor pune stăpânire pe viitoarea pictură a lui Marcel Duţu.

„Iubesc natura, oamenii, frumosul şi muzele. Mă inspir de la tot ce mă înconjoară şi vreau ca oamenii să trăiască în armonie”, spune pictorul

 

Destăinuiri…

„Îmi place abstractul… Realismul îl ai în faţă, dar lumea imaginară, lumea din sufletele noastre, nu are limite. Ea este dincolo de acestea şi exprimă ecoul sufletului. Nu trebuie să cauţi mult. Totul este să cauţi în tine… Alegi forme din natură, le stilizezi, anulezi părţile mai puţin importante, le interpretezi după bunul plac şi să fii convins că ai noi compoziţii. Nimic nu-i nou sub soare, dar să fi convins că eşti unicat, şi asta numai dacă vei avea încredere în tine. Nu trebuie să cauţi la alţi maeştri, dar trebuie să-i apreciezi şi să fi convins că muncind ai toate şansele să devi un maestru.

Măiestria este în fiecare o latură unică şi divină. Problema este şă ţi-o doreşti cât mai mult şi cu toată fiinţa ta. Nu te poţi pune cu creatorul, dar poţi să-l rogi frumos să te lase să creezi. E foarte greu să dau viaţă gândului, dar atunci când o faci iese ceva perfect”, mărturiseşte Marcel Duţu, cel care s-a hotărât să abordeze arta cu asemenea mijloace neconvenţionale uitându-se în jur, la lumea contemporană.

„Folosesc mijloace care aparţin lumii actuale pentru că ele o reprezintă cel mai bine. Trăim într-o viteză care ne sperie, dar la care nu mai putem renunţa. Trăim într-o lume tehnică, supertehnică, hipertehnică, într-o lume care s-a îndepărtat de lucrurile simple. Pentru a o caracteriza, pentru a o arăta plastic cât mai bine îi folosesc tot ce-i aparţine într-o simbolistică împletită din culori foarte vii, albul viu, roşul violent, albastrul puternic. Apoi, fascinat de textura cablajului, de traseele circuitelor electronice, m-am gândit că ele simbolizează mişcarea oamenilor în timpul de azi, mişcarea lor în toate sensurile“, spune artistul.

 

Fără kitch-uri

Pe lângă picturile pe care le face şi pe care le-a expus în galerii din toată ţara, artistul lucrează şi la comandă. Pictează pereţii sau face tablouri care să se potrivească unui anumit decor. Arta decorativă este din ce în ce mai apreciată la noi, iar Marcel Duţu nu putea să stea deoparte de această parte a picturii, dar susţine cu tărie, şi a demonstrat de-a lungul timpului, că el nu face kitch-uri.

„Eu le spun din start oamenilor că nu fac kitch-uri. Le dau variante, iar ei trebuie să îşi aleagă. Nu accept să pictez bărcuţe sau vaci la păscut. Fac şi artă decortivă care a devenit o modă astăzi. Oamenii îşi pictează pereţii pentru a se binedispune, iar cum un lucru este făcut din suflet, atunci emană enegie pozitivă”, a precizat Marcel Duţu.