„Mâncam gheare de pui ca să-l ţin la fotbal”

157

 S-a născut la Slatina şi aici, de pe malul stâng al Oltului, au izvorât toate recordurile sale. Descoperit de cebrul profesor Ion Pârvulescu, actalul atacant al celor de la Dinamo, şi probabil un viitor oficial al grupării din Ştefan cel Mare, Ionel Dănciulescu va pune ghetele în cui la finalul acestui sezon. Ionel Dănciulescu va lăsa în urmă o carieră plină de realizări şi de recorduri personale care vor fi greu de depăşit în viitorul apropiat.

 

Recordmenul Ligii I

A primit numele de botez Ionel când mult mai nimerit ar fi fost Nicolae, dat fiind că s-a născut într-o zi de 6 decembrie. Una dintre explicaţii ar fi că tatăl fotbalistului poartă numele Nicolae. Doi „Nicu” în familie ar fi fost poate prea mult. Recordmenul Ligii I, Dănciulescu, stă într-o galerie selectă alături de Dudu Georgescu şi de Rodion Cămătaru în clasamentul all-time al golgheterilor sau lângă Florea Ispir şi Costică Ştefănescu la prezenţe în Liga I. A trecut deja pragul celor 500 de prezenţe pe prima scenă fotbalistică.

Ionel Dănciulescu a fost şi rămâne, pe lângă unul dintre cei mai renumiţi fotbaliştii ai Ligii I, şi unul dintre cei mai modeşti. Aţi auzit vreodată de un scandal în care să fie implicat numele lui Ionel Dănciulescu? Se fereşte cât poate de multă de presă, de scandaluri, este foarte modest şi-şi vede de meseria lui pe care o practică cu o plăcere deosebită. Modestia sa a fost moştenită de la părinţii săi, aceştia locuind în continuare într-un apartament modest din Slatina.

 

A început ca portar

„Locuiesc de-o viaţă într-un apartament de trei camere, într-un bloc cu patru niveluri, pe care nu l-aş schimba cu 10 vile în Bucureşti. Aici e viaţa noastră. Eu merg la pescuit la Olt, mă plimb prin oraş, mă simt acasă. Poate să-mi dea Nelu încă un salariu că eu nu plec de aici! Nu-mi trebuie pentru nimic în lume Bucureştiul”, spune Nicolae Dănciulescu, tatăl fotbalistul emblemă de la Dinamo.

„Ce vilă, dom’le?! Ce, la bloc nu e bine? Păi, noi am fost oameni săraci, muncitori, care ne-am descurcat cum am putut ca să ne creştem copiii. Are Nelu vilă, mai mergem pe la el, prin Bucureşti, din când în când, dar abia aştept să vin acasă la mine”, continuă nea Nicu. Chiar dacă se află acum în topul marcatorilor all-time din Liga I, Ionel Dănciulescu şi-a început cariera fotbalistă în poartă, după cum povesteşte tătăl său.

„Nelu a început fotbalul la şapte ani, în 1983, ca portar, la CSS 5, aici, în Slatina. A făcut clasa a IV-a, după care a mers la Liceul Textila, unde erau două clase cu profil sportiv. Ultimii doi ani de liceu i-a încheiat însă la Electroputere. Îi plăcea fotbalul de mic, stătea pe maidan şi am zis să facă fotbal. Rupea tenişii pe bitum una-două. Eu mă pricepeam şi la cizmărie şi îi pingeleam tenişii. Puneam nişte branţuri de şorţ de piele şi îi fixam în aşa fel, dublu, pe interior, apoi le băteam în nişte cuişoare ca să ţină mai bine.

Nu aveam bani să îi cumpăr echipament. Mâncam numai gheare de pui ca să-l ţin pe el la fotbal. Aveam un salariu de 3.000 de lei pe lună, din care jumătate îi dădeam pe fundul lui. Nelu a fost întotdeauna un copil excepţional, ascultător, la locul lui, nu căuta niciodată scandalul. A învăţat foarte bine, premiant întâi până în clasa a V-a”, povesteşte Nicu Dănciulescu despre copilăria jucătorului emblematic al lui Dinamo şi al Ligii I.

 

Lenuţa, protectorul lui Ionel

Nu sunt mulţi care ştiu că „Danciu-gol” mai are o soră cu doi ani mai mare. Cei doi se înţeleg şi astăzi, ca şi în copilărie, perfect. Puţină lume ştie că Lenuţa a practicat handbalul. „A fost inter stânga la Cozma (tatăl lui Marian Cozma). A jucat chiar în lotul naţional. Dar la revoluţie a renunţat. A fost întotdeauna protectorul lui Nelu”, povesteşte Nicu Dănciulescu.

 

Transferul la Dinamo,  20.000 de lei

Prima semnătură de profesionist şi-a pus-o pe un contract cu Electroputere Craiova. De acolo au izvorât recordurile lui Dănciulescu. Cariera sa a mai trecut pe la Altay Izmir, Steaua sau Hercules Alicante. Tatăl fotbalistului povesteşte cum a ajuns Ionel în Ştefan cel Mare în 1994: „Când l-a luat Dinamo, la 18 ani, au venit domnul Dinu şi domnul Stoenescu şi mi-au dat 20.000 de lei. Cu banii ăştia i-am luat apartamentul de vizavi. Eu am iscălit, pentru că eram tutorele legal. Venise şi Craiova atunci, cu bani mai mulţi faţă de cât mi-a dat Dinamo, iar băiatul chiar voia să meargă acolo. Dar nu putea fiindcă eu semnasem pentru el, deoarece nu era încă major”.

Ionel Dănciulescu este însurat de ani buni cu Mihaela, are o fetiţă şi deţine restaurantul Smart din centrul Capitalei. Afacerea este condusă de cumnatul său, Marius Cheregi, fost jucător al lui Dinamo în anii ’90.

 212 goluri a marcat Ionel Dănciulescu de-a lungul carierei, fiind în clasamentul all-time al golgheterilor pe locul II, după Dudu Georgescu (252 de goluri).