Edilul a adoptat zilele trecute doi maidanezi de la adăpostul organizaţiei ,,Prietenii noştri”, pentru a da un semnal locuitorilor. Declarându-se un mare iubitor de animale, el speră să rezolve astfel, măcar parţial, problema maidanezilor.
Împreună cu… ,,căţeluşii” lui
Primarul Slatinei, Minel Prina, a venit la adăpostul Organizaţiei ,,Prietenii noştri”, împreună cu cei doi copii, cu intenţia de a adopta un maidanez. Cum vorba de acasă nu se potriveşte cu cea din ţârg, la insistenţele micuţilor, edilul a plecat acasă cu doi câini comunitari.
,,Atât eu cât şi familia mea suntem mari iubitori de animale. Am venit împreună cu «căţeluşii» mei să adoptăm un câine maidanez. Sper ca la fel să facă un număr cât mai mare de slătineni şi astfel să salvăm un număr cât mai mare de câini. Este păcat de ei să-i omorâm. Dacă nu vor fi adoptaţi, singura soluţie este, odată cu punerea în practică a legii, să-i eutanasiem. Nu-i normal ca ei să umble nestingheriţi pe străzi şi copiii sau bătrânii să aibă de suferit”, a afirmat Minel Prina.
Cei doi prieteni ai omului vor merge la ţară
Pentru că primarul Prina locuieşte la bloc, cei doi maidanezii vor fi duşi la ţară, la părinţi, unde copiii vor merge frecvent pentru a le da să mănânce şi a se juca cu ei.
,,Nu ne-am gândit la nume dar o vom face. Cu siguranţă vom găsi două nume frumoase. Nouă ne plac foarte mult animalele. Am avut tot felul de animăluţe. Acum avem şi câini. Şi sunt sigură că pe viitor vom mai adopta şi alte animale”, a declarat fiica edilului slătinean. Prina jr. a întărit şi el spusele surorii în ceea ce priveşte numele pe care îl vor purta cei doi maidanezi.
Un exemplu de urmat
Potrivit celor susţinute de primarul Minel Prina, de la începutul anului, niciun slătinean nu a adoptat vreun câine comunitar de la adăpostul aflat temporar în grija administraţiei locale. La fel de lipsite de noroc au fost şi patrupedele din adăpostul organizaţiei ,,Prietenii noştri”.
Conform celor susţinute de Carmen Racotzi, reprezentanta organizaţiei, singurele adopţii parafate în ultimele luni au fost internaţionale. Nimeni nu-şi explică situaţia mai ales că anul trecut, doar din adăpostul organizaţiei au fost adoptate aproape 300 de patrupede. Este adevărat că mare parte dintre acestea au ajuns în familii de nemţi, olandezi sau englezi, după cum a susţinut Carmen Racotzi.
Adopţii la distanţă
Convins că slătinenii iubesc câinii, dar nu s-au înghesuit să-i adopte din lipsă de spaţiu, primarul Minel Prina a susţinut că în viitorul regulament ce va fi întocmit de administraţia slătineană se are în vedere şi… adopţia la distanţă. Edilul vrea ca slătinenii iubitori de animale care nu au adoptat un câine din lipsa unui spaţiu adecvat să o poată face. Aceştia pot adopta maidanezii pe care să-i lase la un adăpost, unde să fie bine îngrijiţi şi hrăniţi, contra unei contribuţii lunare.
,,Cred că astfel vom reuşi să salvăm de la eutanasiere foarte mulţi câini maidanezi. Sunt sigur că sunt mulţi locuitori ai municipiului care iubesc câinii dar nu s-au încumetat să-i adopte din lipsă de spaţiu. Oamenii locuiesc la bloc şi nu au unde să-i ţină. Prin adopţia la distanţă le dăm şansa să aibă un câine al lor fără să fie nevoiţi să-şi creeze discomfort în apartament. Contra unei taxe, animalele vor sta în adăpost şi vor fi bine hrănite şi îngrijite. Atunci când vor pot veni să-i ia să-i plimbe sau să se joace cu ei”, a mai afirmat edilul slătinean.
Zburdă în voie
La Slatina, de aproape o jumătate de an, maidanezii îşi fac propria lege pe străzi. Lunar, zeci de slătineni ajung la medic din cauza muşcăturilor de câini comunitari.
Asta pentru că nimeni nu se mai ocupă de prinderea lor după ce municipalitatea a denunţat contractul semnat anul trecut. Potrivit primarului Prina, administraţia locală se află în procedura de selectare a unei firme care să se ocupe temporar, pentru trei luni, de prinderea câinilor comunitari, timp în care să se poată desfăşura procedurile legale de semnare a contractului de concesionare a serviciului de ecarisaj.
Deşi nu există o situaţie privind numărul câinilor comunitari care îşi fac veacul pe străzile din Slatina, autorităţile estimează că acesta se ridică la aproximativ 3.000.