Doda Riţa, martorul războaielor noastre

87

La începutul acestei luni, în judeţul nostru 10 olteni se puteau lăuda că au adunat în buchetul vieţii cel puţin un secol de viaţă. Alţi patru speră să atingă venerabila vârstă până la finele anului dacă Dumnezeu le va da zile. Unii reuşesc să poarte bine povara anilor, alţii se lasă încovoiaţi de aceasta. Cei mai longevivi cetăţeni din judeţ sunt femeile. Şapte dintre cei mai longevivi 10 olteni sunt femei. Decanul de vârstă al bătrânilor olteni este tot o femeie: Maria Răducoasa.

 

Nu i-a venit vremea să plece…

Cel mai vârstnic oltean s-a născut şi trăieşte la Verguleasa. În primăvara acestui an, Maria Răducoasa, doda Riţa, aşa cum îi spun cei mai vârstnici consăteni, a împlinit 105 ani. Este unul dintre puţinii martori în viaţă ai celor două războaie. Deşi nu a participat la aceste, are amintiri, cele mai multe extrem de dure, despre acele vremuri.

Toată viaţa a fost săntoasă. A trăit şi s-a gospodărit singură. A făcut-o până mai acum câţiva ani când vârsta a început să-şi arate ,,colţi”. După împlinirea secolului de viaţă, vederea a lăsat-o, iar auzul a început să-i joace din ce în ce mai multe feste. Acest lucru face ca fetele ei, Ilinca şi Zoia, ajunse şi ele la o vârstă frumoasă, să comunice destul de greu cu bătrâna şi să o ajute.

Ele nu o considerată o povară pentru că nu a fost şi nu este o femeie pretenţioasă. Mănâncă ce i se dă şi, ajutată de acestea, merge să-şi facă nevoile şi se spală. Deşi se miră că a ajuns la vârsta care o poziţionează în fruntea celor mai vârstnici olteni, doda Riţa susţine că nu i-a venit vremea să se ducă lângă părinţi şi soţul pe care l-a pierdut cu peste 80 de ani în urmă. Nu pentru că ar avea vreo premoniţie, ci din cauză că aşa i-a spus ei preotul din localitate când a venit să o grijească.

,,Aşa de mulţi ani am? Când au trecut?” se întreabă bătrâna când fetele ei îi spun că este cel mai vârstic locuitor al Oltului. ,,Oi avea eu cât ziceţi voi, dar nu mi-a venit timpul… Nu aţi auzit ce a zis părintele… că nu mi-a venit vremea să mă ia?”, le întreabă ea când pe Zoia, când pe Ilinca.

 

Munca a călit-o

Doda Riţa nu are o reţetă de viaţă care i-a permis să ajungă la venerabila vârstă, dacă este să nu luăm ca ,,elixir” munca.

Potrivit celor două fiice, femeia a muncit din greu de când se ştie şi a mâncat ce a putut.

,,A fost o femeie care de când se ştie a muncit. A muncit din greu să ne crească pentru că a rămas văduvă de când aveam noi doi-trei ani. Ne-a crescut singură, cum a putut. A muncit şi acasă şi la boieri, cum era pe vremuri, sau la colectiv. A fost o femeie săracă. A mâncat zeamă îngroşată, mămăligă, cartofi şi fasole. Din când în când mai bea lapte, că avea o capră. Nu avea lapte la discreţie pentru că-l folosea pentru a face brânză pe care o vindea în târg”, ne-a măsturisit una dintre fiicele femeii, susţinând că practic doda Riţa a fost ,,călită” de muncă pentru viaţa lungă pe care a trăit-o.

Conform celor două fiice, doda Riţa a fost o femeie cumsecade, care s-a înţeles cu toată lumea şi care le-a învăţat pe ele dar şi pe alţii să respecte adevărul şi munca.

Ilinca şi Zoia îi sunt recunoscătoare mamei lor nu doar pentru că a muncit din greu să le crească singure, dar şi că a continuat să le ajute şi după ce ele au plecat la casele lor.

,,Mama ne-a crescut pe noi şi pe copiii noştri, dar şi pe nepoţii şi strănepoţii ei”, a afirmat Zoia, fata cea mare a bătrânei.

 

Fără pretenţii

Maria Răducoasa nu a fost niciodată o femeie pretenţioasă. Nici când viaţa i-a permis să lase ,,turaţia” mai mică a continuat să-şi ducă la fel traiul: a mâncat sărăcăcios, a muncit din răsputeri pentru fete şi nepoţi şi nu a ridicat pretenţii.

Nici măcar în momentele importante viaţa ei nu a fost diferită. Conform mărturisirilor făcute de cele două fiice, la aniversarea a 100 ani sau 105 ani, bătrâna nu a vut parte de zile deosebite, de surprize.

,,Ce surprize să-i facem… Nu mai ştie ea de surprize. A mâncat ce i-am gătit. A băut un pahar cu vin, că-i place şi a mâncat şi dulciuri, ce i-am adus noi de la copii. Îi plac şi astea, ca unui copil”, a susţinut Ilinca. Doda Riţa nu a avut parte de surprize din partea celor dragi dar nici din partea autorităţilor care nu i-au trecut pragul să vadă ce face cel mai vârstnic locuitor al comunităţii, dar şi al judeţului.

,,Eu sunt nou în fruntea primăriei. Recunosc faptul că nu am făcut ceva pentru doda Riţa pentru că nu mi s-a cerut. Dacă va avea nevoie şi îmi va solicita sprijinul am să il acord. Vreau să trăiască mulţi ani de acum în colo. Nu doar pentru a continua să fie cel mai bătrân locuitor al judeţului dar şi din ţară”, a declarat Valentin Piciu, edilul de la Verguleasa. Acesta a precizat că în localitate în ultimii douăzeci de ani nu a mai existat nimeni care să atingă vârsta de 100 ani.

 

Potrivit ultimelor date statistice, în România sunt peste 450 de bătrâni care au împlinit sau împlinesc 100 de ani, majoritatea femei. Cel mai vârstnic român în viaţă este o femeie din Tulcea care are 112 ani. 14 dintre secularii României sunt locuitori ai Oltului, Maria Răducoasa fiind decanul de vârstă la cei 105 ani împliniţi.