Cetate dacică, reconstruită la Drăgăneşti Olt

958

Drăgăneşti-Olt, micul oraş din judeţul Olt, va avea, după un sat neolitic, şi o cetate dacică. Aceasta va fi construită de la zero, la 25 de metrei deasupra localităţii, pe un deal de la marginea oraşului. Proiectul ce a fost iniţiat de Muzeul ,,Câmpia Boianului” din  Drăgăneşti Olt va fi susţinut financiar de administraţia locală dar şi de CJ Olt.

 

150.000 lei pentru un proiect inedit

Lucrările la proiectul inedit pentru ţara noastră, ce vizează reconstituirea cetăţii dacice de la Sprâncenata, au început. Primii banii pentru acest proiect, estimate a ajunge la cca 200.000 lei, au fost alocaţi. CJ Olt a aprobat în ultima şedinţă alocarea a 20.000 lei pentru împrejmuirea viitoarei cetăţi, iar administraţia locală are prevăzută în bugetul pe anul acesta suma de 120.000 lei.

,,Proiectul a fost estimat la 150.000 lei. În bugetul pe acest an avem deja prinsă suma de 120.000 lei. Dacă va mai fi nevoie de bani, vom suplimenta bugetul destinat acestui proiect inedit, care va scoate oraşul din anonimat”, a declarat Eugenia Ştoenică, directorul economic al Primăriei Drăgăneşti.

 

O cetate ca acum 2.000 de ani…

Construcţia va reda o „davă” getică provenind de acum 2.000 de ani, din vremea dacilor, construită cu lemn şi pământ. În incinta acesteia vor fi amenajate pe lângă un templu al soarelui, o casă a preotului, o casă a comandantului cetăţii şi o casă de întâlnire a căpeteniilor şi 20 de construcţii aidoma celor în care trăiau soldaţii daci care păzeau cetatea.

Va avea turnuri de apărare dar şi foişoare de observare. Poarta de intrare în cetate şi zidurile care o vor înconjura vor fi aidoma celor de pe vremea dacilor, prima va fi construită din lemn masiv, iar restul din pari şi pământ. Toată construcţia va fi situată pe un deal de la intrarea în oraş, la o înălţime de peste 25 metri. Cei care vor veni să viziteze cetatea vor trebui să străbată un drum îngust ce va şerpui pe partea estică a cetăţii.

 

Va fi redată şi atmosfera…

Cetatea se doreşte a reconstitui nu doar aşezarea în sine, ci şi atmosfera. Proiectul prevede ca turiştii care vor să înopteze în cetate să o poată face. Şi, nu doar atât. În cetate se doreşte a se servi mâncare ca pe vremuri, gătită în oale primitive, din pământ, la foc. Personalul care va deservi cetatea, ce va beneficia şi de un spaţiu pentru promovare şi un altul de unde să se achiziţioneze  o serie de suveniruri, vor fi îmbrăcaţi permanent în straiele străbunilor.

,,Cetatea se doreşte a fi atât o dovadă palpabilă a trecutului cât şi un punct de atracţie turistică, cei ce doresc putând, la finalul proiectului, să trăiască aşa cum o făceau dacii în urmă cu 2.000 de ani”, a susţinut iniţiatorul acestui proiect, profesorul Traian Zorzoliu, directorul Muzeului ,,Câmpia Boianului” de la Drăgăneşti Olt, cel care este şi autorul unui alt proiect inedit: satul neolitic.

 

Proiect inedit şi extrem de interesant

Cetatea dacică de la Drăgăneşti Olt va fi gata pentru iubitorii de istorie şi nu numai în maxim doi ani a susţinut iniţiatorul acestui proiect. Pentru a reda cât mai fidel cetatea dacică, dar şi atmosfera acelor vremuri, Traian Zorzoliu ne-a declarat că a studiat mai multe documente. El ne-a mărturisit că doreşte, însă, prin mici modificări la structura de rezistenţă, în comparaţie cu ceea care era acum două milenii, să dea o viaţă mai lungă acestor construcţii ce vor fi unice.

,,Voi pune fundaţie din ciment, pe care o voi ascunde bine în pământ pentru a arăta ca pe vemuri. Am decis să aduc aceste ,,ajustări” pentru că vreau ca aceste construcţii să reziste cât mai mult în timp. Sper să am zile să termin acest proiect la care am muncit foarte mult înainte de a-l demara”, a susţinut profesorul Zorzoliu. Acesta ne-a mărturisit că îşi doreşte ca odată cu finalizarea cetăţii, profesorii de istorie nu doar din oraş, dar şi din judeţ să vină acolo cu elevii şi să le predea lecţia despre strămoşi în locul în care istoria de mult apusă a fost scoasă la suprafaţa acestor vremuri.

1 COMENTARIU

  1. Domnul profesor Zorzoliu a facut ceva pentru orasul nostru. Ii doresc multa sanatate sa-si poata termina proiectul.

Comments are closed.