Avem elevi de elită mondială

244

Şcoala românească a înregistrat un nou success, în această toamnă, la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad -IESO), desfăşurată la Mysore – în India, în perioada 11-19 septembrie. Lotul României, compus din patru elevi din Slatina, Craiova, Timişoara şi Bucureşti, s-a întors acasă cu o medalie de aur şi trei de argint, clasând ţara noastră pe podiumul acestei prestigioase competiţii. Slatina a fost reprezentată în elita educaţiei mondiale de Ionuţ Voinicu, de la Colegiul Naţional ,,Ion Minulescu”.

 

Un oltean de excepţie

„Ionuţ Voinicu are 16 ani şi este elev al Colegiului Naţional „Ion Minulescu” Slatina, în clasa XI-a. A intrat la liceu cu un rezultat bun şi a continuat să obţină performanţe şcolare deosebite. Deşi au fost rezultate care ar fi împăunat orice tânăr, Ionuţ a rămas acelaşi copil modest, timid şi extrem de apropiat de fenomenul şcolar. Şi a făcut foarte bine pentru că a ajuns la un nivel de cultură generală la care puţini speră să ajungă: zilele trecute a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului, contribuind prin rezultatul său la clasarea ţării noastre pe locul trei în lume, după Taiwan şi Coreea de Sud.

 

Pasionat de… chimie

Potrivit dascălilor lui şi directorului Colegiului Naţional ,,Ion Minulescu”, Aurelia Cotoşman, Ionuţ învaţă cu uşurinţă şi o reală plăcere la orice materie, pasiune deosebită o are, însă, pentru chimie, materie în jurul căreia vrea să-şi construiască o carieră.

,,Nu ştiu exact ce voi urma, dar cu siguranţă ceva care se bazează pe chimie. Nu mi-aş dori chiar să fac medicină pentru că mi se pare o meserie extrem de dificilă şi cu o responsabilitate foarte mare. Poate medicină legală. Cert este că voi merge pe chimie”, a declarat premiantul învăţământului oltean cu privire la viitorul său. Planul imediat următor vizează ,,atacarea” loctului naţional la chimie, după cum a dezvăluit Laura Moşteanu, dascălul de chimie de la clasă şi cea care i-a cultivat lui Ionuţ dragostea pentru această materie extrem de interesantă.

 

Patriotismul unui performer

Ca orice persoană specială, Ionuţ este şi patriot. A arborat tricolorul României în India, în spaţiul în care a fost cazat, dar şi unele locuri publice în care a fost prezent. O altă dovadă a patriotismului care-l caracterizează pe liceanul slătinean este decizia sa de a urma o facultate în ţară, în ciuda faptului că orice universitate de prestigiu din lume şi l-ar dori printre studenţii ei. Chiar dacă nu ştie exact ce facultate va urma, Ionuţ ştie că aceasta va fi în România. Şi… dacă mai este nevoie să aducem o dovadă, aceasta este cea legată de modestia sa şi de respectul arătat dascălilor săi, şcolii pe care a reprezentat-o cu cinste la toate concursurile la care a luat parte ,dar şi oraşului în care s-a născut şi trăieşte.

 

Doar cuvinte frumoase

Despre Ionuţ Voinicu toată lumea are doar cuvinte frumoase de spus. Dacă laudele părinţilor sunt normale, prin prisma poziţiei pe care trebuie să o avem toţi cei care lăsăm pe cineva în urma noastră, nu la fel stau lucrurile în cazul prietenilor, profesorilor, oficialilor şi al… vecinilor. Ei nu ar avea motive subiective pentru a vorbi aşa de frumos de tânărul slătinean, medaliat la mai multe concursuri şcolare. Aceştia o fac doar din respect pentru buna creştere şi cunoştinţele sale.

,,Este un copil deosebit care face cinste şcolii româneşti şi, ne face pe noi, reprezentanţii şcolii oltene, să ne simţim mândri. Performanţele lui vin să dovedească faptul că în şcoala românească este loc pentru performanţe deosebite, chiar şi în localităţi nu tocmai mari”, a afirmat Felicia Man, inspector şcolar general al IŞJ Olt, în cadrul unei conferinţe de presă organizată pentru a mediatiza rezultatul lui Ionuţ Voinicu în India.

 

Premierea excelenţei

Ionuţ Voinicu a fost premiat în acest an de două ori pentru rezultatele obţinute în anul şcolar anterior de către administraţia judeţeană. Primul premiu a fost primit pentru rezultatul obţinut la ,,Naţionala de chimie”, iar cel de al doilea pentru calificarea în lotul naţional pentri Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului. Urmează un nou premiu. El a fost anunţat de primarul municipiului Slatina-Minel Prina. Edilul a susţinut că va iniţia un proiect de hotărâre prin care Ionuţ să intre în posesia sumei de 5.000 lei. Dacă pentru mulţi suma este una mare, primarul slătinean crede că ea este cu mult sub valoarea premiului obţinut de licean, dar promite să permanentizeze o astfel de practică.

 

Cvartetul de bronz care străluceşte a diamant

Alături de Ionuţ Bogdan Voinicu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ,,Ion Minulescu”, din lotul României au mai făcut parte: Mircea Mirea, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, Andrei Iliescu, elev în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Marius Posa, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ,,Constantin Diaconovici Loga”.

Ei s-au numărat printre cei 101 elevi din 28 de ţări participaţi la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului din India.   Profesorii care au şlefuit ,,diamantul oltenesc” – Laura Moşteanu (Chimie), Aurelia Monea (Biologie), Aurelia Cotoşman (Geografie) şi Dumitru Combei (Fizică).

 

,,Are o cultură deosebită, o memorie fantastică şi poate realize tot ce-şi propune!“, a declarat Laura Moşteanu

,, Am constatat că are o cultură impresionantă…practic, absoarbe toate informaţiile”, a susţinut Aurelia Monea

,,Ionuţ Voinicu… extrem de atent la ore şi foarte perspicace”, a afirmat Dumitru Combei.

,,Nu ştiu dacă vom mai avea atât de repede un elev atât de complet pregătit” a concluzionat Aurelia Cotoşman