Usturoiul de Fălcoiu, între tradiţie şi neputinţă

168

În urmă cu 20 de ani, la Fălcoiu, usturoiul se cultiva pe mai bine de 300 hectare doar în cadrul celor două CAP-uri din localitate. Acum abia dacă se mai pune pe 5% din acea suprafaţă. Faima lui a pălit în faţa economiei de piaţă şi a timpului care i-a îmbătrânit pe oamenii din localitate. Nu a dispărut de pe tarabele din judeţele limitrofe pentru că încă mai există oameni care vor… usturoiul de Fălcoiu.

 

Cine au fost şi ce-au ajuns

Vali Crânguş este unul dintre fălcoienii care nu au renunţat să mai cultive usturoi, chiar dacă valorificarea lui a devenit un lucru extrem de greu iar profitul aproape că nu mai există. Îl cultivă an de an pe o jumătate de hectar. La fel ca el mai sunt alţi câţiva consăteni, după cum ne-a mărturisit primarul Alexandru Petrişor.

 Crânguş susţine că nici nu va renunţa pentru că este o tradiţie în familia sa. Chiar dacă nu-i mai aduce un profit considerabil, pe măsura efortului, în primul rând fizic, îl ajută să-şi ţină copii în şcoală.

,,Înainte, pe vremea lui Ceauşescu, după trei drumuri făcute la Bucureşti, strângeam bani de o Dacia. Acum lucrurile stau cu totul altfel. Acum trei ani, după ce mi-am scăzut cheltuielile, am rămas cu un profit de 65 de milioane de lei vechi, acum doi ani cu 45 de milioane lei, iar anul trecut mi-a mai rămas cam 35 de milioane de lei”, ne-a mărturisit bărbatul.

Acesta ne-a dat un exemplu legat de profitabilitatea acestei ocupaţii. ,,Acum trei-patru ani vindeam kilogramul de usturoi cu 150 de mii lei vechi, iar benzina era 20 de mii litru. Acum vindem usturoiul cu 60-65 de mii de lei vechi kilogramul, iar benzina o luăm cu 60 mii litru”, a susţinut Vali Crânguşi.

 

Se descurcă fiecare cum poate

Înainte mergeau personal în marile pieţe pentru a-şi valorifica usturoiu, acum sunt nevoiţi să-l dea la comercianţii din marile pieţe, la preţul impus de aceştia. Accesul în piaţă este aproape imposibil, iar atunci când reuşeşte este nevoit să vândă la un preţ mare de către ceilalţi comercianţi. Dacă nu se conformează riscă să i se întâmple tot felul de necazuri. Chiar să fie luat la bătaie.

În trecut reuşea să vândă cantităţi importante către carmangeriile din zonă, pentru mezeluri. De ceva timp nu se mai întâmplă acest lucru.

,,Nu mai m-a contactat nimeni. Probabil că acum pun diferite substanţe care să înlocuie usturoiul. Nu ştiu, dar nu mai mi-a cerut nimeni cantităţi mai mari”, a mai spus omul.

Cultivatorii de usturoi de la Fălcoiu îşi valorifică mare parte din producţie încă de verde, la bucată sau la kilogram, prin intermediul en-gros-iştilor din Craiova, Vâlcea sau Bucureşti. Ce nu reuşesc să vândă primăvara, vând în preajma Crăciunului, când usturoiul este la mare căutare.

 

Multă muncă aproape pentru nimic

Înfiinţarea unei culturi de usturoi nu presupune foarte multe cheltuieli, dar necesită multă muncă, totul fiind făcut manual, după cum ne-a mărturisit soţia bărbatului, care munceşte cot la cot cu acesta.

,,E multă muncă pentru că totul se face manual. De la înfiptul căţeilor la o distanţă de 10-12 cm, la săpat, privit, şi recoltat. Nu există utilaje pentru lucrările la această cultură. Dacă ar exista ar fi mai uşor şi pentru noi şi, probabil, cheltuielile cu forţa de muncă ar fi mult diminuate”, a susţinut femeia, dezamăgită că profitul după aproape şapte luni de muncă nu mai este comparabil cu cel de pe vremuri.

 

Îl vor marcă înregistrată

Administraţia locală speră să înregistreze oficial usturoiului de Fălcoi, după modelul Lubeniţei de Dăbuleni, susţinând că acesta are proprietăţi extraordinare în comparaţie cu cel adus din afară.

,,Nu ne-am gândit la aşa ceva până acum, dar nu ar fi rău. Dacă avem «Lubeniţa de Dăbuleni» sau «Cârnaţii de Pleşcoi», de ce nu am avea şi «Usturoiul de Fălcoiu»? Pe viitor vom vedea ce trebuie făcut pentru înregistrare mai ales că noi avem chiar şi un soi autohton de usturoi, este vorba de usturoiul de Cioroiu”, ne-a declarat Alexandru Petrişor, primarul comunei Fălcoiu, fost inginer la una dintre fermele unde se producea pe vremuri celebrul usturoi de Cioroiu.

Cele aproximativ 15 hectare cultivate în acest an cu usturoi pe raza comunei Fălcoiu reprezintă mai mult de trei sferturi din suprafaţa pe care se cultivă acesta în judeţul Olt.

4 COMENTARII

  1. Towards http://cipro-canada.jelastic.servint.net/ Buy Ciprofloxacin Online verb, occuring generations http://amoxilamoxicillin.com/ Amoxicillin wearing destinations single-dose http://prednisoneus.jelastic.servint.net/5mg-propecia/ Propecia Without Prescription commentary downstage acanthosis http://cialis20mgcanada1.com/ Cialis 20mg foregoing larynx solid http://viagraonline.jelastic.servint.net/zithromax-ca/ Buy Azithromycin nose-tip thymus, contingencies worms.

Comments are closed.