Un primar cu… probleme

99

Gheorghe Florea, primarul comunei Priseaca, se află la al doilea mandat. Nu a devenit cunoscut pentru vreo realizare pentru consăteni, ci pentru numeroasele litigii în care a implicat administraţia locală. Cele mai interesante dar şi mai costisitoare par a fi cele legate de relaţiile sale cu cei aleşi să-l secondeze la rezolvarea problemelor oamenilor care i-au dat votul. Pentru încăpăţânarea de a scăpa cu orice preţ de oamenii pe care i-a girat iniţial în funcţia de viceprimar, ,,Florică”, cum îi spun cunoscuţii, a cheltuit până acum câteva miliarde de lei vechi din taxele şi impozitele consătenilor săi.

 

Miliarde de lei gaură la buget

În primul mandat, primarul de la Priseaca, PSD-ist la origine, a făcut pe ,,dracu-n patru” să scape de liberalul Nicolae Luţu, chiar dacă la nivel judeţean cele două partide erau partenere în fruntea Oltului. Şi a scăpat de vice, dar cu un preţ enorm: vreo trei miliarde de lei vechi. Nu din buzunarul propriu, ci din puşculiţa administraţiei locale. Banii, iniţial doar vreo două miliarde de lei vechi, a fost obligat să-i achite lui Luţu sub formă de despăgubiri morale şi drepturi salariale neîncasate pe perioada în care abuziv nu-şi putea exercita funcţia de viceprimar. Aşa a hotărât instanţa de judecată. Cum nu a respectat hotărârea magistraţilor rămasă definitivă, la aceşti bani s-au adăugat alţii. Încă aproape pe jumătate. Şi… uite aşa s-au făcut trei miliarde de lei, gaură la bugetul şi aşa sărac al localităţii. Ca să nu mai luăm în calcul faptul că pe durata celor aproape trei ani în care Luţu a fost împiedicat să-şi exercite funcţia, aceasta a fost îndeplinită de un alt consilier local care, la rândul său, a fost plătit pentru serviciul prestat.

 

În atenţia procurorilor

Pe lângă plata sumei amintite, importantă pentru bugetul oricărei comune, Gheorghe Florică a fost obligat de instanţă să-i achite fostului viceprimar Luţu, din buzunarul propriu, circa 500.000 lei pe zi drept penalităţi pentru neducerea la îndeplinire a hotărârii. Alţi bani, altă distracţie… La urma urmei, prostia şi ambiţia se plătesc. Cum uneori banii nu sunt suficienţi, procurorii au găsit de cuvinţă să intre şi ei pe firul poveştii. Aşa se face că primarul de la Priseaca a fost invitat pe la Parchet să dea cu subsemnatul, acuzat fiind de abuz în serviciu. Până acum, tot cercetează procurorii… dar vor şi termina aceste cercetări la un moment dat şi nu credem că ar fi de dorit să fie cineva în ,,pielea lui Florică de la Priseaca”. Edilul se va trezi, cel mai probabil, cu trimiterea în judecată, chiar dacă, între timp, a obţinut un nou mandat de şef al administraţiei locale.

 

Şefii pe linie politică au încercat… degeaba

Scandalul de la Priseaca dintre primarul PSD-ist şi fostul viceprimar liberal a fost permanent în atenţia şefilor organizaţiilor celor două partide partenere atunci, dar şi acum. În zadar a încercat social-democratul Paul Stănescu şi liberalul Ioan Ciugulea să-i bage ,,minţile-n cap” lui Florică… Omul nu a vrut să priceapă considerentele liderilor organizaţiilor judeţene ale PSD şi, respectiv, PNL. După ,,lupte secundare” Stănescu şi Ciugulea şi-au lăsat subalternii să se descurce singuri. Mai bine spus să se lupte singuri… Au făcut-o, la figurat, în faţa judecătorilor de la mai multe instanţe, dar şi la propriu, pe uliţele comunei. Nu şi-au dat cu parul în cap, dar nici mult nu au mai avut. Dincolo de vorbe grele spuse de unul la adresa celuilalt, au existat şi sesizări privind suspectarea primarului de incendierea autoturismului fostului vice Luţu. Acuze care au fost aduse şi în faţa procurorilor care s-au pus pe cercetat şi sub aspectul infracţiunii de distrugere de bunuri.

 

Uite vicele, nu e vicele

Primul mandat al primarului de la Priseaca s-a consumat în această luptă absurdă şi istoria s-ar putea repeta. De această dată ,,Florică” nu se mai luptă cu fostul vice liberal, ci cu un coleg de partid-Ilie Roşu, pe care singur l-a propus în funcţia amintită într-o vineri iar în ziua următoare a anunţat că i-a încetat mandatul, transformându-l în alesul cu cel mai scurt mandat. Ce s-a întâmplat în cele câteva ore de noapte de final de săptămână, ce a visat primarul de la Priseaca, doar el ştie. Oamenii din comună se tot întreabă fără a afla vreun răspuns.

Primarul susţine că l-a demis pe vice prentru că… şi-ar fi dat demisia. O demisie neştiută de Ilie Roşu, care a declarat, despre faptul că primarul s-a răzgândit privind ocuparea de către el a funcţiei de vice,  că a aflat de la cumnatul edilului şi a luat totul drept o glumă, chiar dacă proastă. S-a convins la scurt timp că nu era vorba de aşa ceva. După ce s-a dezmeticit din coşmarul în care-l aruncase vestea, mai ales că omul renunţase la serviciul pe care-l avea la o importantă societate de pe platforma industrială a Slatinei, el a decis să se adreseze organelor abilitate: Judecătoriei şi Parchetului.

 

Alţi bani… altă distracţie

Aşa se face că de un an de zile primarul Florică şi-a reluat drumurile la instanţele de judecată, pierzându-şi timpul aşteptând să compară în faţa judecătorilor în loc să-şi pună energia în slujba localnicilor care, cu greu, i-au mai dat un mandat. Dacă vicele va avea câştig de cauză, bugetul comunei Priseaca va fi văduvit iarăşi de o sumă importantă de bani, care cu siguranţă ar fi putut fi folosită pentru diverse investiţii de care să beneficieze comunitatea locală. Ce sumă ar putea pierde bugetul local din Priseaca, nu ştim, dar cu siguranţă, procesul fiind unul care se anunţă lung, suma va fi pe măsura timpului pierdut de viceprimar în afara biroului pe care-l ocupă acum o altă persoană, aflată momentan, pe placul primarului Florică.