Sărbătoarea serbăneştenilor a devenit o tradiţie

121

De Sfântul Ilie, locuitorii din mai multe localităţi ale judeţului Olt au avut ocazia să se distreze în cadrul sărbătorilor câmpeneşti organizate de autorităţile locale. La Şerbăneşti, sătenii, cu mic cu mare, au luat parte la a IV-a ediţie a Sărbătoarii Secerişului, menită să marcheze finalizarea recoltării grâului.

 

Din dorinţa de a le oferi o zi de sărbătoare sătenilor

Sărbătoarea secerişului a fost iniţiată de primarul Titi Peligrad în urmă cu patru ani. Deşi este primar de la revoluţie, edilul susţine că atunci a simţit nevoia de a avea o astfel de iniţiativă, menită să-i bucure pe sătenii care i-au acordat de fiecare dată încrederea lor.

,,Am ales această zi pentru că este una de sărbătoare şi coincide cu încheierea secerişului. Suntem aici, în Câmpia Boianului, şi avem suprafeţe întinse cultivate an de an cu grâu. Tot aici avem şi o importantă societate de profil-SC Longin, care le lucrează pământul oamenilor şi unde se obţin cele mai bune producţii”, a declarat edilul Titi Peligrad.

 

Ceva nou de fie care dată

De la an la an, potrivit primarului Peligrad, sărbătoarea a cuprins noi acţiuni. ,,În acest an am decis ca pe lângă ,,drumul bobului de grâu” să invite la Şerbăneşti şi meşteri populari, oameni care scot din mâinile lor adevărate opere de artă, fie că vorbim aici de obiectele din ceramică, fie că ne referim la cele cusute”, a afirmat edilul. Aşa că, pe lângă un adevărat muzeu al pâinii, autorităţile le-au oferit celor prezenţi, consăteni sau invitaţi, şi mai multe expoziţii de ceramică şi artă populară.

 

Prezentare de profesionist

Participanţii la sărbătoare au parcurs, simbolic, împreună cu muzeograful Ilie Rada de la Muzeul Judeţean Olt drumul bobului de grâu, aflând de la muzeograf, de fel din Şerbăneşti, lucruri interesante despre obiceiurile locului cu privire la încheierea secerişului.

Tot de la angajatul Muzeului Judeţean Olt, invitaţii interesaţi au aflat care sunt elementele de rezistenţă ale ceramicii olteneşti sau cele transpuse pe cămăşile costumelor populare, dar şi faptul că numărul meşterilor populari scade dramatic de la un an la altul.

 

Diplome, în semn de respect

Cei care au fost alături de administraţia locală în rezolvarea problemelor comunităţii au fost răsplătiţi cu diplome de merit. Fie că au fost oameni de afaceri, politicieni sau personalităţi din domeniul culturii, cu toţii au fost prezentaţi participanţilor la sărbătoare în semn de preţuire şi respect. Ce este de apreciat este faptul că pe lângă colegii social-democraţi ai primarului Peligrad, pe scena amenajată special pentru această sărbătoare, au urcat şi membrii marcanţi ai organizaţiilor judeţene ale partidelor de opoziţie: Siminica Mirea, preşedintele PDL Olt, cunoscut om de afaceri din zonă, şi senatorul PP-DD Teiu Păunescu.

 

Împreună până la moarte

Un moment cu adevărat emoţionant l-a constituit premierea celor şapte cupluri din Şerbăneşti care au împinit 50 de ani de căsnicie. Pe lângă diplomă, edilul le-a înmânat şi un plic cu 200 lei. ,,Am decis să nu le mai fac cadouri, ci să le dăm bani. Fiecare să-i folosească aşa cum consideră. Degeaba le dăm noi o sticlă de şampanie şi, eventual, un tort dacă oamenii aveau nevoie de cu totul altceva. Ca să nu mai vorbim că totul putea fi interpretat”, ne-a declarat primarul de la Şerbăneşti.

Secretul longevităţii celor şapte cupluri pare să fi fost, dacă este să ne luăm după mărturisirile premianţilor, ,,lăsatul unul de la altul”.

 

S-au bucurat cu toţii

Cu ocazia Sărbătorii secerişului de la Şerbăneşti toată lumea s-a bucurat, de la invitaţi la oamenii locului sau comercianţi. Primii pentru că au avut ocazia să participe la o sărbătoare locală organizată altfel decât celelalte ce au avut loc în aceeaşi zi, sătenii că au putut să-i asculte pe viu, cum se spune, pe o parte dintre artiştii îndrăgiţi de ei, iar comercianţii că au făcut treabă bună într-o zi în care mai toată lumea nu a făcut nimic important, fie că aveau sau nu un loc de muncă.  Vârstnici sau tineri, cu toţii au avut doar cuvinte de laudă la adresa primarului cu privire la sărbătoarea organizată care le-a oferit şi prilejul de a se mai distra.

 

Grânarul Oltului

Situată în Câmpia Boianului, comuna Şerbăneşti este localitatea în care se cultivă cu grâu cea mai mare suprafaţă din judeţ. Tot aici îşi are sediu cea mai veche societatea agricolă înfiinţată după revoluţie, care exploatează cea mai mare suprafaţă agricolă din Olt-SC Longin. Despre inginerul care a înfiinţat-o şi o conduce şi acum – Toma Longin, nu doar edilul a avut cuvinte de laudă, dar şi sătenii, lucru rar întâlnit prin alte părţi. Tocmai acest lucru demonstrează fără tăgadă că mai avem şi oameni de afaceri serioşi, care vor ca, înainte de profit, să facă lucruri trainice.