Reabilitare şi modernizare pe banii europenilor

54

Muzeul Judeţean Olt va fi închis vizitatorilor de acum în colo vreme de doi ani, timp în care clădirea instituţiei va fi supusă unor ample lucrări de reabilitare şi modernizare cu ajutorul fondurilor europene, accesate de CJ Olt, în subordinea căruia se află. Manifestările culturale  organizate de muzeu se vor desfăşura, până în vara lui 2015,  la Galeria Artis.

 

Un milion de euro pentru muzeu

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Muzeului Judeţean Olt se vor ridica la peste un milion de euro şi au fost demarcate zilele trecute. Banii provin din fonduri comunitare, în urma accesării lor prin intermediul unui proiect depus de CJ Olt, în urmă cu aproximativ doi ani.

Lucrările vor dura cel mult un an de zile, conform contractului semnat cu firma specializată în asemenea lucrări, care a câştigat licitaţia organizată de administraţia judeţeană.

Pe durata desfăşurării lucrărilor, Muzeul Judeţean Olt va fi închis vizitatorilor. Pentru ca muncitorii să-şi desfăşoare activitatea fără a fi împiedicaţi de angajaţii muzeului, aceştia au fost înghesuiţi în birourile din partea dreaptă a muzeului. Tot aici au fost depozitate şi exponatele, uşile sălilor în care acestea se află fiind închise şi sigilate. Expoziţiile cu care ne obişnuiseră angajaţii muzeului vor fi organizate, pe perioada desfăşurării lucrărilor de reabilitare şi modernizare, la Galeria Artis aparţinând instituţiei.

 

Holul şi săliele expoziţionale vor arăta altfel

Un accent deosebit va fi pus pe refacerea sălilor expoziţionale şi a holului de onoare, directorul  Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică, susţinând că doreşte ca acesta să fie unul impozant care să poată găzdui, la nevoie, nu doar expoziţii dar şi diverse concerte.

Pentru că imobilul în care funcţionează Muzeul Judeţean Olt este o clădire de patrimoniu, lucrările sunt unele speciale şi complexe, ce trebuie să respecte condiţiile impuse de acest statut. Dincolo de aceste aspecte cunoscute de firma care a câştigat licitaţia pentru realizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Muzeului Judeţean, constructorul trebuie să le mai ia în calcul şi pe cele descoperite după ce oamenii s-au apucat de treabă. Nu este exclus ca acestea să conducă la o suplimentare a bugetului destinat acestui proiect şi să impună şi ajustări tehnice ale proiectului aprobat iniţial.

 

Securizarea instituţiei a patrimoniului ei

Pentru ca, la finalul lucrărilor, clădirea să fie cât mai bine pusă în valoare, va fi reabilitată şi zona exterioară acesteia, a susţinut vicepreşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, referindu-se atât la spaţiul reprezentând curtea interioară cât şi la zona verde din împrejurimi. Potrivit directorului Muzeului Judeţean Olt, pentru siguranţa exponatelor, aici vor fi montate sisteme de supraveghere video şi sisteme de alarmă, dar şi împotriva incendiilor. Laurenţiu Guţică a mai susţinut că Muzeul Judeţean Olt va beneficia în final şi de un iluminat special, menit să atragă atenţia trecătorilor asupra clădirii şi a instituţiei adăpostite de aceasta.