Rabla „chinezească”

365

de Manuel TOMA

Programul Rabla din acest an a lăsat iar un gust amar oltenilor de rând, cei care îşi doreau ca în schimbul vechiturii lor să-şi achiziţioneze o maşină nouă. Numai că, aşa cum era de aşteptat, lucrurile s-au complicat chiar înainte de a debuta programul. Avându-l în prim plan pe Marian Lazăr, patronul firmei Marchin Trans SRL Slatina, cea care se ocupă (şi singura) anul acesta de programul rabla, demersul Guvernului de a reînnoi parcul auto a prins iz de afacere bănoasă încă de la început.

Marian Lazăr, zis Chinezu’, este un apropiat al primarului Minel Prina, al fostului primar, actualmente senator, Darius Vâlcov şi al lui celui poreclit Adi Creţu, un alt abonat la contractele cu Primăria Slatina, cel mai cunoscut şi mai bănos fiind cel referitor la serviciul de ecarisaj. Afacerist de meserie, Marian Lazăr, a gândit rapid cum să scoată bani frumoşi din programul rabla, aşa că împreună cu samsarii de maşini din Slatina a reuşit să distrubuie cele 74 tichete repartizate Oltului încă înainte de a fi primite. Când olteanul de rând s-a dus să se înscrie şi el pe listă, aceasta avea deja 135 persoane, ceea ce înseamnă că nici în eventualitatea în care Oltul va mai primi o serie de tichete, omul de rând nu va apuca să intre în program din pricina samsarilor care la Olt fac legea împreună cu Marin Lazăr.

 

Un program pentru samsari

Oltenii au primit cu bucurie vestea că programul rabla va continua şi anul acesta, mulţi dintre ei punându-şi speranţa că vor apuca să-şi dea maşina veche pe un tichet cu ajutorul căruia să-şi achiziţioneze una nouă. Numai că lucrurile nu au stat deloc aşa, afacerea dovedindu-se până la urmă a fi una de familie, e adevărat o familie mai mare.

Prima ciudăţenie a fost atunci când am aflat că la Olt o singura firma a intrat în programul rabla, şi nici măcar n-a fost cea care s-a ocupat în anii trecuţi. Este vorba de Marchin Tran SRL Slatina, firmă patronată de Marian Lazăr, cel căruia apropiaţii îi spun Chinezu, un conoscut „om de afaceri” local cu lungi tentacule infiltrate prin Primăria Slatina. Apropiat al senatorului pesedist Darius Vâlcov şi al lui Minel Prina, fostul şi actualul primal al municipiului Slatina, dar şi prieten bun cu Laurenţiu Şerban, pe „numele său de scenă” Adi Creţu, un alt abonat la contractele cu municipalitatea, celebru fiind cel legat de câinii comunitari, Chienzu’ a mirosit el că din acest program poate face bani frumoşi, mai mulţi decât în mod normal.

Aşa că a aranjat cu samsarii de maşini ca tichetele din programul rabla să fie împărţite între aceştia, contra unor sume frumoase de bani evident, olteanul de rând rămânând cu buza umflată. Guvernul a alocat Oltului numai 74 de tichete, foarte puţine şi aşa, toate fiind distribuite înainte de a ajunge efectiv în posesia lui Marian Lazăr. Atunci când au ajuns, omul de rând care a vrut să se înscrie pe listă a rămas blocat când a văzut că pe aceasta erau deja 135 de persoane înscrise. Deci, practic, numărătoarea pentru olteanul de rând a început de la 135, nici măcar de la 74, câte tichete erau. Şi asta pentru că reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu au lăsat să se înţeleagă că pânăla sfârşitul anului ar mai putea fi repartizate Oltului vreo 70 vouchere. Cu alte cuvinte, Chinezu’ şi oamenii săi s-a asigurat că şi în partea a doua a programului, dacă acesta va mai continua, tot aceeaşi oameni vor beneficia de tichetele de la AFM. Degeaba s-au bulucit oamenii în speranţa că astfel îşi vor schimba maşinile vechi, căci samsarii de la Olt sunt mai şmecheri şi se bucură şi de protecţia Primăriei Slatina (prietenii ştiu de ce).

„Nu ne aşteptam să primim atât de puţine tichete. Doar 74 au fost alocate pentru judeţul nostru. Un număr infim mai mic faţă de cererea de pe piaţă. Noi aveam o listă de aşteptare pe care erau trecute câteva sute de persoane. În aceste condiţii ce să facem. Este o situaţie care ne depăşeşte, cred că ar trebui să se acorde mai multe fonduri pentru acest program. Doar aşa putem înnoi parcul de maşini în România”, a declarat în ziua în care a debutat programul directorul de la Marchin Trans, Marian Lazăr, uitând să menţioneze şi ce modalitate a aplicat atunci când a realizat lista de aşteptare.

Dacă iniţial cetăţenii care nu au intrat în posesia acestor tichete spuneau că nu vor pleca acasă cu maşinile până ce reprezentanţii programului nu vor găsi noi soluţii pentru rezolvarea acestor probleme apărute, după câteva zile apele s-au liniştit, când aceştia şi-au dat seama că lucrurile sunt aranjate dinainte.

Pentru Programul Rabla 2013 au fost alocate 20.000 de vouchere de 6.500 de lei, dintre care 17.000 sunt pentru persoanele fizice şi 3.000 pentru firme şi instituţii publice.

 

Chinezu’ şi crima organizată

Marian Lazăr şi doi angajaţi din primăria Slatina au fost călcaţi acum doi ani de zile de poliţiştii de la Crimă Organizată, aceştia, împreună cu alte cinci persoane, fiind acuzate de infracţiuni economice cu fier vechi. Chinezu’, patron la Marchin Trans Slatina, şi doi angajaţi ai Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Slatina, împreună cu alţii de la o firmă din Piteşti, patronată de omul de afaceri George Copos, s-au gândit că pot face bani din vânzarea deşeurilor de fier, profitând de contractul încheiat între cele două societăţi. Astfel, deşi ar fi trebuit să vândă deşeuri de fier, reprezentanţii firmei din Piteşti, în frunte cu directorul financiar, au fost suspectaţi că ar fi falsificat documentele şi ar fi vândut produse care sunt mult mai scumpe în realitate, alegându-se cu aproximativ 300.000 lei, bani pe care i-au împărţit. În plus, oamenii legii au spus la acea vreme că gruparea a tăiat ţevi din sistemul de alimenatre cu apă din Slatina, beneficiind şi de sprijinul a doi inspectori din cadrul Primăriei Slatina. Opt persoane au fost reţinute şi au fost prezentate atunci Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu lucrători ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Olt şi Serviciului de Operaţiuni Speciale (SOS) Craiova, au organizat, în cursul zilei de 6 august 2011, o acţiune de amploare în vederea destructurării unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni economice. Oamenii legii au descins atunci la locuinţele lui Marian Lazăr şi Daniel Maxim, de 32 ani, gestionar la Marchin Trans, alte percheziţii fiind efectuate la sediul firmei şi la cele două puncte de lucru situate în Slatina. În plus s-a stabilit că din grupul infracţional organizat mai faăceau parte alte şase persoane care au fost ridicate de poliţişti şi procurori. Este vorba despre Marinel Scoabă, de 37 de ani angajat la SC Marchin Trans SRL, Gheorghe Băltăreţu, de 62 de ani, încadrat ca inspector la Primăria Slatina, Marius Boştină, de 33 de ani, tot inspector în cadrul Primăriei Slatina, şi Dumitru Lazăr, de 61 de ani, director financiar al SC Ana Imep SA Piteşti, Dumitru Cîrjan, de 57 de ani, subinginer şi Cornelia Muscurel, de 54 de ani, inginer la aceeaşi firmă, toţi din Piteşti.

Cercetările efectuate de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată au scos la iveală că în perioada 2010 – 2011, cei încauză au încheiat un contract de vânzare-cumpărare a deşeurilor metalice între SC Marchin Trans SRL Slatina şi SC Ana Imep SA Piteşti (unde preşedinte al Consiliului de Administraţie este George Copos). S-a stabilit însă că directorul economic al firmei din Piteşti, Dumitru Lazăr, împreună cu Dumitru Cîrjan şi cu Cornelia Muscurel, au încălcat, cu bună ştiinţă, atribuţiile de serviciu, favorizând ieşirea din patrimoniul societăţii a unor cantităţi importante de deşeuri metalice, fapte prin care au prejudiciat unitatea cu aproximativ 300.000 lei. Cei trei angajaţi au acceptat să vândă alte deşeuri decât cele trecute în documentele de livrare şi, în plus, au înscris în aceleaşi documente o valoare mai mică a mărfurilor, suma de 300.000 lei cu care s-au ales în urma acestei operaţiuni fiind împărţită între membrii grupului infracţional.

Falsificarea documentelor a fost dovedită pe 7 iulie 2011 când poliţiştii BCCO Craiova şi ai SOS Craiova au oprit în trafic, pe DE 70, la intrarea în Slatina, trei tiruri în care ar fi trebuit să se afle, conform documentelor de însoţire a mărfii, 72 tone de şpan şi 28 tone de deşeuri metalice. Numai că, în realitate, tirurile erau încărcate cu 95 tone de tablă şi numai 5 tone de şpan, documentele fiind falsificate.

În plus, cu sprijinul unor angajaţi ai Primăriei Slatina, Chinezu’, împreună cu Daniel Maxim şi Marinel Scoabă angajaţi la DAPPP Slatina din subordinea primăriei Slatina, în perioada mai – iulie 2011, au tăiat şi valorificat mai multe ţevi metalice care făceau parte din sistemul de alimentare cu apă a municipiului Slatina, aflate în patrimonial Consiliului Local Slatina şi care se aflau în conservare în momentul săvârşirii faptelor.

Cum justiţia la noi se mişcă greu şi prea puţin credibilă atunci când vine vorba de apropiaţi ai unor oameni aflaţi la putere sau la cârma unor instituţii importante, Chinezu’ a scăpat basma curată, el neputând fi acuzat atunci de procurorii DIICOT de săvârşirea vreunei fapte ilegale

În schimb a fost amendat cu 500 lei de poliţiştii olteni acum trei luni de zile după ce a provocat un scandal monstru într-un restaurant din Slatina, unde era invitat la un botez. După ce a consumat mai multe pahare de alcool, Chinezu’ s-a încins într-atât că a trebuit să se răcorească împărţind pumni în stânga şi în dreapta, lovind invitaţii care îi ieşeau în cale. Ciudat este că nimeni nu a depus plângere la poliţie, deşi oaemnii legi au fost solicitaţi prin 112. Nici chiar patronul restaurantului nu a depus plângere, pe motiv că nu au fost distruse obiecte aparţinând restaurantului. Păi avea cineva curtaj să facă vreo reclamaţie?