Prostia şi ambiţia politică se plătesc din buzunarul contribuabililor

60

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are de plătit până la sfârşitul anului aproximativ 2 milioane de lei către salariaţi, foşti salariaţi şi furnizori de servicii, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi investite cu titlu executoriu. Aceste datorii vechi pun în pericol buna desfăşurare a activităţii în spital. Conducerea spitalului speră să găsească soluţii pentru a trece cu bine peste această adevărată încercare.

 

Zeci de miliarde de lei vechi

Datoriile ce trebuie achitate în acest an de către conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, doar în baza titlurilor executroii cu care au fost investite hotărârile judecătoreşti rămase definitive se ridică la aproximativ două milioane de lei.

Cea mai mare sumă trebuie virată în contul firmei Elcomex, cea care a asigurat în ultimii opt ani hrana pacienţilor din spital. Aceasta a câştigat în instanţă plata contravalorii investiţiilor făcute în bucătăria unităţii spitaliceşti. Cei 1,2 milioane de lei trebuie plătiţi până la finele acestei luni. Dacă nu vor fi achitaţi de bună voie, ei vor fi luaţi din conturile spitalului, imediat ce în acestea vor apărea bani.

 

S-a achitat cam o treime

Până acum, conducerea spitalului a achitat 600.000 lei din datoria executabilă pe care o are către foşti şi actuali angajaţi, dar şi către diverse firme cu care a avut încheiate contracte de prestări servicii. Trei sferturi din această sumă a mers, a afirmat Elena Vişan, directorul economic al SJU, către o firmă cu care unitatea a avut contract de prestări servicii. Restul banilor au fost viraţi în contul doctorului Cornel Fulga, căruia în urmă cu mai bine de trei ani i-a fost desfăcut contractul de muncă după ce un pacient a murit ca urmare a atitudinii nu tocmai corecte a acestuia. Pentru că atunci Colegiul Medicilor i-a aplicat doar o sancţiune pentru neglijenţă în serviciu şi nu l-a găsit vinovat de malpraxis, medicul a trebuit reangajat şi a primit ,,cadou” de la judecători contravaloarea salariului neîncasat pe perioada cât a avut contractul de muncă desfăcut.

Fostul director, alţi bani, altă distracţie

Pentru diverse drepturi salariale câştigate de angajaţi sau foşti angajaţi ai spitalului în instanţă, din conturile instituţiei se vor scoate în acest an peste 200.000 lei, ne-a declarat Elena Vişan, directorul economic al instituţiei. Din aceşti bani, o treime este datorată ultimului director al spitalului, George Dumitrescu, care a câştigat în instanţă procesul intentat pentru schimbarea din funcţia. Instanţa a decis şi repunerea acestuia în funcţie. Cum aceasta nu mai există în ştatul de funcţii al spitalului, fiind înlocuită cu cea de manager, Dumitrescu se alege cu bani frumoşi de la SJU fără să facă nimic. Mai grav este că pe lângă cele câteva miliarde câştigate, fostul director mai poate cere şi alţii, cu şanse mari de a avea câştig de cauză.

Anul viitor suma datorată de spital foştilor sau actualilor angajaţi se va dubla, conform ordonanţei care prevede eşalonarea drepturilor salariale câştigate în instanţă să fie de 10% în cel de al treilea an.