Un medel de succes
SC ALTUR SA Slatina poate ficonsiderată una din societăţile de succes din România, chiar dacă efectele criezei economice şi-au pus puţin amprenta şi aici. Aflata în legătură directă cu principalii producători mondiali, ALTUR Slatina a reuşit să menţină producţia, chiar dacă unele costuri legate de politicile de resurse umane au afectat compania. Mai mult, în plină perioada de recesiune, fabrica de la Slatina a investit în retehnologizare, reuşind să achiziţioneze linii de producţie complet automatizate, unde precizia maşinii înlocuieşte mâna omenească, supusă, fie şi involuntar, greşelii.
Societatea a fost retehnologizata în 2007, printr-o investiţie de şase milioane de euro după cumpărarea a 56% din acţiuni de către Cătălin Chelu. Noul Consiliu de administraţie a regândit planul economic de afaceri şi cu un număr de personal redus de la 1.200 la 700, a reuşit să crească producţia de la un an la altul, societatea slătineană ajungând acum să fie destul de bine cotată la bursa de valori.
Într-o perioadă în care criza economică afectează tot mai multe societăţi, Altur Slatina reuşeşte să se menţină în topul firmelor de producţie a subansamblelor şi datorită managerului Gheorghe Niţu Rizea.
Tradiţie şi performanţă
Societatea a fost înfiinţată în anul 1979, iar în anul 1991 este transformată în societate pe acţiuni sub denumirea de ALTUR S.A.
În prezent ALTUR S.A. este o societate cu capital românesc integral privat. Prin produsele pe care le realizează ALTUR SA Slatina este un furnizor important pentru mai multe sectoare industriale, din care putem aminti:
• industria de autoturisme de oraş şi de teren;
• industria de tractoare şi maşini agricole;
• industria de autovehicule pentru transport marfă şi pasageri;
• industria electrotehnică şi a sistemelor de încălzire cu gaze naturale;
S.C. ALTUR S.A. a acumuat de-a lungul existenţei o bogată experienţă în realizarea produselor turnate din aliaje de aluminiu pentru producţia de pistoane auto şi de piese turnate din astfel de aliaje pentru industria constructoare de maşini din România.
Prin redimensionarea capacităţilor de producţie şi a celor administrative, din dorinţa de a se adapta nevoilor specifice pieţei, dar şi prin promovarea investiţiilor şi a celor mai noi tehnologii au făcut din ALTUR S.A. o societate performantă, capabilă să concureze pe piaţa externă cu cele mai puternice firme europene.
În toţi aceşti ani, politica firmei a fost şi va rămâne o politică de promovare a calităţii produselor, a diversificării portofoliului de produse şi a dezvoltării acestora la preţuri cât mai reduse, astfel încât raportul calitate/preţ să fie maxim.
În acest sens, ALTUR S.A. are implementate sisteme de management ale calităţii
• ISO 9001/2000,
• ISO-TS 16969/2002
şi de management al calităţii mediului
• ISO 14001/2006.
Un important segment al produselor fabricate de ALTUR sunt piesele turnate static şi sub presiune din aliaje de aluminiu destinate în special industriei auto precum şi centralelor termice
Promovarea calităţii
Dând dovadă de seriozitate, calitate, performanţă şi profesionalism, conducerea firmei Altur Slatina a reuşit să semneze contracte cu cele mai importante firme din industria auto, precum BMW, Volkswagen, Audi, Renault, Mercedes şi Peugeot. Pentru a se ajunge aici, a fost nevoie de foarte multe aprobări şi acreditari, de teste, de garanţii de livrare oferite în paralel cu derularea contractului. Astfel se face că Altur a reuşit să exporte peste 90% din producţie fără să aibă nici cel mai mic rebut sau returnare de comandă.
Altur Slatina a devenit în timp un reper important pe piaţa producătorilor de pistoane auto din aluminiu, dar şi un partener serios care îşi onorează la timp comenzile faţă de beneficiari, dar şi obligaţiile faţă de salariaţi şi de stat.
Prelungirea liniei de credit
Producătorul de componente auto Altur Slatina doreşte să prelungească linia de credit de la Banca Transilvania (sucursala Slatina), în valoare totală de 5,5 milioane lei, conform unui comunicat de presă remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Decizia se află pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), din data de 20 august, tranzacţia urmând a fi garantată cu bunuri din patrimoniu, se precizează în comunicat.
Acţionarii Altur au mai aprobat, în urmă cu câteva zile, contractarea unui credit pentru capital de lucru de maxim 12 milioane de lei, de la Raiffeisen Bank, pentru un an de zile, pentru stingerea facilităţii de factoring de la BRD contractată de Alro Slatina şi garantată de Altur, refinanţarea facilităţii de factoring contractate de la Banca Transilvania şi finanţarea activităţii curente a societăţii. Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a decis şi aprobarea prelungirii-restructurării unei facilităţi de la Raiffeisen Bank de 3,8 milioane de euro şi transformarea acesteia în credit pe 3 ani.
Tot în cadrul AGA, Altur a aprobat strategia de valorificare a participaţiilor pe care societatea le deţine la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a căror valoare se ridica la finele anului trecut la circa 20,5 milioane de lei (4,7 milioane de euro).